Traditionell äppelpaj
För att muntra upp min tentaskrivande sambo bakade jag häromdagen en äppelpaj, han är nämligen väldigt förtjust i pajer av alla dessa slag. Vanligtvis bakar jag mestadels smulpajer men gubben min har bett om att få en traditionell äppelpaj, det vill säga en paj med lock, sådana man sätter att svalna på fönsterbräden. Sagt och gjort, äppelpaj a la Farmor Anka blev det.Som redan nämnt håller jag mig mestadels till smulpajer så det var ganska trevligt att prova något nytt, dock var det väldigt svårt att få locket till pajen snyggt och det gick mig lite på nerverna. Den färdiga pajen blev trots all möda ganska fin, något bucklig i kanterna men den gick an. Den var absolut god men inte lika söt och efterrättsaktig som vanlig smulpaj, varför förstår ni nog av receptet nedan. Medan smulpaj är en ganska mäktig efterrätt blev denna paj mer som ett mellanmål, vilket kan vara trevligt i sig förstås.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
4-5 äpplen av valfri sort
2-3 msk socker
1-2 tsk malen kanel
Pensling:
1 ägg
Lägg mjölet i en bunke, arbeta in smöret i mjölet och tillsätt därefter vattnet, arbeta snabbt samman till en deg. Låg degen vila kallt i minst 30 min. Medan degen vilar, skär äpplena i tunna klyfter, lägg dem i en skål och häll över socker och kanel, rör om.
Tag upp degen på väl mjölat bakbord, dela degen i två delar och kavla ut den ena halvan till en rund kaka, klä en smord pajform med kakan. Lägg äppelbitarna i formen.
Kavla ut den andra halvan av degen, även den till en rund kakam, lägg sedan denna kaka som ett lock över pajformen med äppelbitarna. Tryck till kanten ordentligt. Nagga locket så att fukten från äpplena kan avdunska under gräddningen. Pensla slutligen hela locket med ett uppvispat ägg.
Grädda pajen i botten av ugnen i 30-35 min, i 225°C. Låt därefter pajen svalna och servera den sedan med vaniljsås eller glass.

Bondbröd
Efter att ha bakat bröden kunde jag inte låta bli att räkna efter vad de hade kostat mig. Efter lite överslagsräkning kom jag fram till att dessa bondbröd kostar ungefär 5,75 kr/limpan, och då var jag ganska sträng i min uträkning. Det tål att tänkas på nästa gång man köper en påse bröd för 25 kr. Visserligen blir mina limpor något mindre än butikernas, men jag tror ändå att man sparar några kronor på att baka eget bröd.
Ugnstemperatur: 200°C
5 dl vatten
2 msk olja
2 msk sirap
50 g jäst
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 9 dl ljust lantbrödsmjöl
Värm vattnet till 37°C och tillsätt oljan. SMula jästen i en buke och häll över lite av degvätskan, lös jästen och häll därefter i resterande vätska, sirapen, saltet och det mesta av mjölet. Bearbeta degen tills den känns smidig, strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäck i en timme.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och bearbeta den ytterligare en stund. Dela degen i två bitar och forma dessa till knubbiga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite rågsikt. Låt bröden jäsa utan bakduk till dubbel storlek, ungefär 30 min. Skåra de färdigjästa bröden med en vass kniv och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i 30-35 min.

Våffeldagen - favorit i repris
125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 dl iskallt vatten
Smält margarinet. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, bakpulver salt, vaniljsocker till en slät smet, tillsätt margarinet och vattnet, vispa och grädda i ett varmt våffeljärn. Servera våfflorna varma tillsammans med sylt, socker, frukt, glass, grädde eller vad man nu kan tänkas föredra.
På www.vafflor.se finns det mängder med olika recept på våfflor, förutom de klassiska frasvåfflorna finns det recept på choklad- och bananvåfflor, veganvåfflor och lite mer matiga varianter. Bojkotta våffelmix, hembakat är alltid bäst.

Pitabröd
Ugnstemperatur: 250°C
3 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
Värm vattnet till fingervärme, 37°C, smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt sirapen, saltet och mjölet och arbeta samman till en blank deg. Dela degen i åtta delar och rulla dessa till släta bullar, låt dem jäsa på arbetsbänken, under bakduk i ungefär 20 min.
Kavla ut den jästa bullarna till runda kakor, ungefär 15 cm i diameter. Låt dem jäsa ytterligare 30 min och lägg dem därefter med avigsidan upp på en plåt. Grädda bröden mitt i ugnen i 6-8 min.
Jag fyllde mitt pitabröd med sallad, sojakorv och tomat- och fetaoströra, men det går förstås bra att lägga vad man själv föredrar i dem.
Veteskorpor
Efter att ha tinat bullarna delade jag dem med hjälp av en gaffel, de blir sprödare då än om man delar dem med kniv. Jag placerade dem på en plåt och gräddade dem i 200° C tills de fick lite färg, knappa fem minuter tog det. Därefter sänkte jag värmen till 100° C och lät bullarna stå i ugnen tills de kändes hårda, det tog ungefär en och en halv timme. De blev ganska söta små skorpor, goda var de också.
Det var länge sedan jag bakade bröd och det börjar klia lite i fingrarna, tack vare detoxen har det ju dock inte blivit så mycket av den varan på senaste tiden. Nästa vecka är jag dock ledig och då blir det nog lite bakande, tills dess klarar jag mig med skorporna.
Trevlig söndag!

Klickkakor med apelsin, choklad och russin
Ugnestemperatur: 175° C
200 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl russin
50 g blockchoklad
3 msk apelsinmarmelad
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör matfett och socker poröst, rör därefter ner äggen ett och ett. Blanda i russin, choklad, apelsinmarmelad och slutligen mjölet blandat med bakpulvret. Klicka med hjälp av två teskedar ut smeten på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen i ungefär 12 minuter eller tills kakorna har fått en fin färg.
Det tog en stund, ungefär en hel plåt, innan jag fick igång tekniken med att klicka ut smeten. När jag väl hade fått kläm på det kändes det dock väldigt smidigt, jag slapp kladdig diskbänk och smetiga fingrar den här gången.

Detox - dag 10
En annan insikt jag har gjort under den här tiden är att det verkligen är tillsatser och konserveringsmedel i det mesta, vilket känns väldigt tråkigt. Mina favoritoliver har massa E-ämnen bland ingredienserna, mycket illa.
Överlag har det varit en positiv tid, man lär sig att man klarar sig bra utan en hel mängd saker som kanske inte är så bra för varken kropp eller själ, dock måste jag säga att vissa maträtter inte klarar sig utan salt. Det kommer säkert att bli fler detoxkurer i mitt liv och någon gång måste jag prova att fasta också, men det får bli en senare historia. I morgon ska jag starta dagen med en god kopp kaffe.
Fruktsallad med frön och nötter
20 frysta jordgubbar
1 banan
½ blodgrape
1 äpple
chasewnötter
sötmandel
pumpakärnor
Tina jordgubbarna, skiva den övriga frukten och blanda alltsammans i en skål. Rosta nötter och kärnor på hög värme i en stekpanna, använd olivolja om det behövs. Häll de varma nötterna över frukten och ät. Det hade varit gott med vindruvor i men det hade jag inga hemma.

En titt i skåpen
Myrinvasion och fina burkar
De där myrorna har kanske lett till något gott ändå. När mor körde mig och alla mina saker tillbaka till Linköping åkte vi förbi IKEA och då passade jag på att köpa förvaringsburkar till mjöl, socker, havregryn och liknande, jag är nämligen inte bara rädd för svartmyror, utan för mjölbaggar och annat läskigt också. Det var ganska rejäla burkar, kanske något dyra men jag slipper numer att oroa mig för ohyra i skåpen, hoppas jag. När vi packade upp burkarna upptäckte vi även att locken är decilitermått, mycket påhittigt. När jag plockade fram alla mina torrvaror insåg jag att jag har ganska mycket olika sorters mjöl, det får således bli en ny sväng till IKEA och ännu fler fina burkar.
Jag köpte burkar i två olika storlekar, den stora varianten rymmer 3,1 liter och kostar 69 kr, den lilla rymmer 1,8 liter och kostar 59 kr. Burkarna heter Raritet och finns i olika former.


Det är trevligt med burkar, de tar mindre plats än lösa papperspåsar och det ser prydligt ut. Till nötter, russin och frön använder jag gamla sylt- och marmeladburkar, det är också ett trevligt alternativ. Akta er för krypen!
Mumsiga fruktbollar
1 dl solroskärnor
1 dl russin
12 torkade aprikoser
10 torkade fikon
kokos
Hacka solroskärnorna i en matberedare, tillsätt russinen, aprikoserna och fikonen. Mixa fruktblandningen tills den är geggig nog att rulla ihop till små bollar, rulla dessa bollar i kokos, eller något annat om ni föredrar det. Bollarna är godast om de har fått stå i kylen ett tag. Mumsigt full i bibblan!

Blåbärsgröt
Under min detoxvecka har det blivit en hel del havregrynsgröt, både till frukost och till kvällsmat. Jag gillar gröt men hur gott det än är så tröttnar man förr eller senare på havregryn, därför försöker jag variera gröten med frön, nötter och bär. Här nedan kommer recept till en gröt som blev riktigt god.
1 dl havregryn
2 dl vatten
½ dl russin
2 msk solroskärnor
1 msk krossade linfrön
blåbär
sojamjölk
Blanda vatten, havregryn, russin, solroskärnor och linfrön i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ungefär tre minuter eller tills gröten är såpass grötig som du föredrar den. Servera gröten med blåbär och sojamjölk.
När gröten var klar satt jag en lång stund och begrundade hur fint det såg ut med saften från blåbären som blandade sig med sojamjölken, jag var helt enkelt tvungen att föreviga ögonblicket. En del tycker kanske att det ser äckligt ut men jag tycker hur som haver att det var vackert.

Detox - dag 1
De varor jag ska försöka undvika är:
kaffe och svart te
alkohol
mejeriprodukter
spannmål
kolhydrater som potatis och ris
salt
socker
kryddor
skumma tillsatser av alla dess slag
Om man vill vara riktig duktig kan man försöka äta enbart ekologiskt och vill man vara extrem kan man utesluta allt annat utom flytande föda, det senare är inget jag skulle rekommendera eller försöka mig på, jag föredrar min lätt-detox.
De närmaste dagarna kan ni troligtvis vänta er några recept med mina detoxfavoriter. Min lunch idag var exempelvis väldigt god, trots att den inte var saltad, i övrigt har jag mest ätit gröt, nötter och frukt och det är kanske inte så spännande att redovisa. Jag har föresten ätit väldigt mycket idag men ändå är jag väldigt hungridg, jag ska dock äta kvällsmat snart. För övrigt har min första dag gått bra.
Tomatgryta med kikärtor 4 port
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
färska champinjoner
500 g tomatkross
1 burk kikärtor
hackad spenat
Fräs lök, vitlök och svamp i en panna, tillsätt tomatkrossen, kikärtorna och spenaten. Låt gryttan koka i några minuter, servera. Svårare än så var det inte, men väldigt gott. Det var för övrigt min syster som lagade maten till mig.
Syltgrottor
Ugnstemperatur: 175°C
200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
Fyllning:
jordgubb- eller hallonsylt
Rör smör och socker smidigt. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner i sockersmeten, arbeta samman till en deg. Forma degen till en rulle och skär den i 20 delar. Rulla varje del till en kula och lägg dessa i bakplåtsformar, storlek muffins passar bra. Gör en grop i varje kula och klicka ner ½-1 tsk sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 18 minuter. Låt kakorna svalna.

Vallmogifflar med kummin
Ugnestemperatur: 225-250°C
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
1½ liter vetemjöl
1 ägg
Pensling:
ägg
valmofrön
Smält margarinet i en gryta, häll övermjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke, häll över lite av degspadet och red ut jästen, häll därefter över resten av degspadet.Tillsätt salt, sirap, kummin, det lätt uppvispade ägget och nästan allt mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en deg och låtden jäsa övertäckt i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite till. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, skär denna sedan i 6-8 trianglar. Rulla ihop de små trianglarna till gifflar, börja rulla vid triangelns bas. Lägg gifflarna på plåtar, forma dem som halvmånar och låt jäsa 30 min under bakduk.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg, strö över vallmofrö och grädda i mitten av ugnen, i 8-10 min.

10 000 steg om dagen
En människa bör gå ungefär 10 000 steg om dagen. Som student blir man ofta ganska stillasittande, antingen sitter man framför datorn eller så hänger man över kursböcker. I vilket fall så blir det garanterat inte 10 000 steg under en sådan dag. För att ha lite koll på mina steg köpte jag förra året en stegräknare och det är väldigt effektivt. Det är ganska jobbigt att på kvällen se displayen visa, kanske så lite som 500 steg, för att slippa den ångesten ser jag till att ta några promenader mellan läsningen. Det dessutom mycket roligare att jogga eller promenera om man har koll på hur länge man har gått, hur långt, hur många kalorier man har bränt och hur många steg man har tagit, min stegräknare har sannerligen roliga funktioner. Jag måste dock erkänna att jag bara använder min stegräknare under årets varma månader, att gå 10 000 steg om dagen när det är kallt ute, är för mycket begärt. Jag började använda min stegräknare i söndags och ni kan ju själva se hur väl jag lyckades under den första dagen.
Rågkakor
Ugnstemperatur: 200-225°C
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk/vatten/filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1-2 msk socker/sirap/honung
7 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
Smält margarinet och häll i vattnet, värm till fingervärme, 37°C. Smula ner jästen i en bunke, häll lite av degvätskan över jästen och lös upp denna, häll därefter i all vätska, saltet, sockret/sirapen/honungen, rågmjölet och vetemjölet. Rör samman ingredienserna och bearbeta degen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter utan kladd. Strö lite vetemjöl över degen och låt den jäsa till dubbel storlek 30 min-1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lite till. Dela därefter degen i fyra delar och forma delarna till runda, platta kakor, ungefär 1,5 cm tjocka. Gör ett hål i mitten av kakorna och nagga dem med gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk i ytterligare 30 min.
Pensla kakorna med vatten och strö över lite rågmjöl, grädda kakorna i mitten av ugnen, ca 15-20 min. Låt dem kallna under bakduk.

Efterrätt - Vit chokladmousse med jordgubbar
4-6 port
150 g vit choklad
1 st ägg
2 st äggulor
2 st äggvitor
3 dl vispgrädde
Dela chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad, var noga med att inte låta vatten eller ånga kmma i chokladen. Tillsätt ägget och äggulorna, en i taget.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa tills äggfluffet inte ramlar ur bunken även om du vänder den upp och ner. Vispa grädden. Blanda försiktigt i chokladsmeten med äggvitorna, tillsätt därefter grädden. Fördela moussen i efterrättsskålar och ställ dem i kylen några timmar. Servera med jordgubbar och riven mjölkchoklad.

Förrätt - Laxrullar med färskost och ruccola
8 port
3 tunnbröd
200 g kallrökt lax
ruccola
färskost
Bred ett lager med färskost över tre tunnbröd, fördela laxen mellan bröden och strö över lite ruccola. Rulla ihop bröden och skär varje rulle i 3-4 cm tjocka bitar. Toppa med lite ruccola och eventuellt någon röra. Min laxrullar fick lite romröra till sällskap

Rågsiktslimpa
Till hänsyn av min vegansyster bakade jag brödet på vatten och det gick alldeles utmärkt. De brödkryddor jag använde var en färdigblandad påse men dem kan man byta ut mot vadhelst man tycker passar. Man kan även göra bullar eller kakor av brödet men jag gjorde limpor, det ser så trevligt ut med limpor.
Ugnsemperatur: 200°C
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 tsk salt
2-3 tsk brödkryddor
13 dl rågsikt
Garnering:
Mjöl
Smält margarinet och häll i vätskan, värm till fingervärme, 37°C.
Smula jästen i en bunke och häll över lite av degspadet, lös upp jästen och häll i resten av degspadet, sirapen, saltet brödkryddorna och rågsiktet. Bearbeta degen tills den blir seg, blank och släpper bunkens kanter utan att kladda. Strö lite mjöl över degen, lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen ytterligare, den är klar när den är blank och smidig.
Dela degen i tre delar, rulla varje del till en slät längd. Lägg längderna i en smord långpanna. Pensla limporna med smält matfett så går det lättare att bryta isär dem efter gräddningen. Lägg över en bakduk och låt bröden jäsa ytterligare 30 min.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen, i 30-35 minuter. Pensla de nygräddade limporna med vatten, strö över lite mjöl, lägg dem på ett galler och låt svalna under bakduk.
