Chokladöl

För ett par veckor sedan satte vi nytt öl. Vi gjorde ett nytt försök med den chokladmalt som vi inhandlade till förra årets julöl, som dessvärre förolyckades i badkaret. Julölet jäste för fort och blev inte alls bra, så vi fick till slut hälla ut det.
 
Den här gången var bryggmäster försiktigare med temperaturen, ölet jäste dock till ganska snabbt men lugnade sig efter några timmar på balkongen. Att jästen kommer i gång för fort har hänt båda gångerna vi har använt chokladmalt, vilket är väldigt mystiskt.
 
Nu har vi hur som haver smakat på ölet och det var ganska gott. Tyvärr lite svagt alkoholmässigt, vilket förmodligen beror på jäsningen, det är mycket med den där jästen. 
 
Det blev inte mitt favoritöl men ändå godare än mycket av det som finns att hitta på systembolaget. 
 
d

Ett virkat får

För ganska länge sedan köpte jag en bok om virkade djur eftersom jag ville bli lite bättre på att virka. Min senaste kreation från denna bok är ett virkat får. Fåret ska egentligen vara en amigurumi, alltså ett pyttedjur. Jag tyckte dock att ett större får vore trevligare så jag använde större nål och tjockare garn än vad boken rekommenderade. Garnet är av rent ull. Såhär gulligt blev fåret.
 
 
 
 
 
Fåret har precis flyttat hem till en liten flicka vars föräldrar har riktiga får, medan hon är för liten för att gosa med dem kan hon gosa med det här fåret så länge.

Slungad, kristalliserad och tappad

För ett tag sedan tappade vi äntligen upp honungen. Förutom de få burkar som vi tappade upp strax efter slungningen så har all honung stått i sin hink i väntan på kristallisering. Hinken har missprytt köket ganska många veckor men nu är den som sagt borta. Honungen är nu kristalliserad och helt färdig att ätas upp, en process som redan är pbörjad.
 
 
Det blev ganska många burkar, även om vi hoppas på ännu mer till nästa år förstås. Det blev tolv stora burkar, fyra mindre och två mini.
 
 

Kolaformar

Mycket smaskiga kakor med smak av havre och kola. De fanns alltid med på släktkalasen vi hade förr och av en slump lyckades jag hitta receptet. Fina blev de också, även om jag hade lite för mycket smet i mina formar.
 
 
Det blir en del provbakande under november och december misstänker jag, frågan är vart alla kakor ska ta vägen.
 
Smet
150 g smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Kolakräm
75 g smör
0,75 dl socker
0,5 msk vetemjöl
2 msk kakao
3 msk grädde
 
Smält smöret och blanda samman med de övriga ingredienserna till smeten. Klicka ut smeten i aluminiumformar (15-20 st beroende på storlek).
Grädda mitt i ugnen i 10-15min, i 175 grader.
Gör kolakrämen.
Klicka en klick kolakräm i varje kaka och grädda i ytterligare 5 min.

Gröna Anna

Förra helgen följde jag och min andra hälft med min mor och syster på en loppisresa genom Östergötland, Närke och Västergötland. Målet var Mariestad där vi hälsade på bror och dennes flicka. Innan dess hann vi dock besöka flertalet iskalla loppissar med varierande grad av intressanta föremål. Vi gjorde inga egentliga fynd förrän vi kom till loppisarna i Mariestad. Där köpte vi på ett och samma ställe en kaffekvarn i fint skick samt fyra stora tallrikar, fyra djupa tallrikar och fyra assietter ur Rörstrands Grön Anna.
 
Jag har tyckt om Gröna Anna-servisen så länge jag kan minnas, kanske beror det på att vi hade den hemma när jag var liten. Vi fick tallrikarna till ett bra pris och de ser knappt använda ut, så vi är ganska nöjda. Nu ska vi hålla utkik efter uppläggningsfat, kaffekoppar och annat trevligt.
 
 
 
 
 
Gröna Anna har tillverkats sedan slutet av 1800-talet men under flera olika namn. Våra tallrikar som är lite nyare heter egentligen Grön Anna. Assietterna är inte av samma årgång som de andra, de har samma mönster men skiljer sig lite åt i nyanserna. 
 
       
 
För de nyfikna: Stämpeln till vänster hör till assietterna och den till höger hör till de övriga tallrikarna. 
 
Inlägget är författat på resande fot (bil), visserligen med en förträfflig chaufför, men ha överseende med eventuella konstigheter och fel.

RSS 2.0