Seitan

När min söta vegansyster besökte mig för ett tag sedan bakade vi seitan, ett vegansk alternativ till kött. Vi använde min assistent och smaksatte steken med lök, rökt te, soya och mängder med kryddor. Jag tycker att det i slutändan blev väldigt gott, lite segt, men väldigt gott. Kanske påminner det lite för mycket om kött, tack och lov slipper man slemmiga fettlager, brosk och annat sådant otrevligt. För er som undrar så är seitan gjort på rent glutenmjöl som knådas till en deg, smaksäts med lite av varje och bakas i ugn. Innehåller mycket protein.


Tiramisu

Jag har bara ätit Tiramisu en gång, men då var det gott så häromhelgen bestämde jag mig för att prova att göra egen. Det var lättare än vad jag hade väntat, inget socker, mycket färskost, kex, likör, kaffe och lite ägg. Ugnen slapp jag använda också. Det var gott, inte enastående men helt okej, inte så söt som efterrätter annars kan vara. Det bästa med Tiramisun var att den gjorde sig väldigt bra i whiskyglas.

2 äggulor
2 msk socker
1 äggvita
250 g mascarpone 
skal av ½ citron 
10 savoyardikex
1½ dl starkt kaffe
2 cl likör

Vispa ägg och socker, vänd ner mascarpone, citronskal och äggvitan som vispats till hårt skum.
Smula ett par savoyardikex i botten på serveringsskålar eller glas, dränk kexen i hälften av vätskan. Bred över ett lager av ostsmeten, ytterligare några kex, vätska och därefter ännu ett lager ostsmet. Låt stå i kyl ett par timmar, eller över natten.

Egentligen ska man ha pudrad kakao på toppen, man jag tyckte nog att det kunde bli godare med riven choklad, både mörk och vit fick det bli.Mousse med tre olika sorters choklad.

Föregående helg bröts vardagen av besök från gamla vänner. Förutom en tripp tillbaka till gamla minnen skaffade vi nya iform av besök i Gamla Linköping, en iskall HG-kväll och som vanligt när vi får tillfälle att ses, ganska mycket god mat. Under fredagen, då gästerna kom, bjöd jag på mat och efterrätt i form av en mjölkchokladmousse, med pinnar av mörk choklad och med riven vit choklad på toppen. Gott och väldigt enkelt ordnat.

2 dl vispgrädde
100 g Marabou mjölkchoklad
2 äggulor
50 g mörk choklad
50 g riven vit choklad

Vispa grädden hårt och smält mjölkchokladen över vattenbad. Vispa ner äggulorna i en skål och tillsätt därefter chokladen lite i taget, vispa kraftigt. Vänd slutligen försiktigt ned grädden. Fördela den färdiga moussen i fyra små dricksglas. Låt stå ett par timmar i kylen innan servering. Dekorera moussen med riven vit choklad och små pinnar av mörk choklad (ordnas genom att droppa smält choklad över ett bakplåtspapper), strax innan servering.
Slutet närmar sig ...

Jag är mitt uppe i min slutpraktik och när den är över måste jag se till att komma igång med examensarbetet, sedan kan jag förhoppningsvis ansöka om examen om ett par få månader. Sedan vet jag inte riktigt vad jag ska göra, jobben regnar inte direkt så jag får kanske söka annat, eller påbörja ett sjätte år på universitetet. Vi får se hur det blir.

Just nu är det svårt att tänka på något annat än att jag fortfarande har två veckor med tidiga mornar, sena bussar och sömniga pendeltågsresor, tur att det är ganska roligt väl på plats.


RSS 2.0