Gubbens favorit - Mandelkubb

Som jag tidigare nämnt åker jag till min hemstad idag och för att min sambo inte ska sakna mig alltför mycket bakade jag hans favotirkakor, mandelkubb. Mandelkubb som man köper i butik blir snabbt väldigt torra och tråkiga men när man gör dem själv blir de lite roligare och godare, använder man hjorthornssalt luktar de dock starkt av hårfärg under de första timmarna. Om man vill kan man byta ut hjorthornssaltet mot 4 tsk bakpulver, jag har dock inte provat det själv.

Ugnstemperatur: 225°C ca: 25 st
   10 bittermandlar
   100 margarin eller smör
   1 ½ dl socker
   1 ägg
   2 dl gräddfil
   2 tsk hjorthornssalt
   5 ½ dl vetemjöl
Garnering:
   pärlsocker

Riv eller mal mandeln.
Vispa margarinet och sockret poröst, rör därefter ner ägget, gräddfilen, hjorthornssaltet, mandeln, och mjölet. Knåda degen och rulla ut den till en rulle. Skär rullen i bitar, forma till bitarna och lägg dem på en bakplåtspapper, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.



Ugnsbakad lax med tsatsiki

I morgon åker jag till min hemstad och blir borta i tre veckor, jag ska nämligen ha praktik där och det blir för långt (20 mil) att pendla varje dag. För att fira min sista kväll hemma lagade jag ugnsbakad lax, en av de få rätter som både jag och min sambo uppskattar. Lax är mer eller mindre den enda fisksort jag riktigt tycker om, och några andra djur blir det ju inte för min del heller då jag i övrigt har valt en vegetarisk bana. Min sambo å sin sida är inte jätteförtjust i bönor och sojastrimlor, även om han har fått lov att vänja sig.
Jag blev lite inspirerad av Johans fotodiet och tog ett kort på maten, mer om fotodieten kan ni läsa om i Johans blogg som ni hittar i länklistan till höger. Om någon blir sugen på min variant av ugnsbakad lax så hittar ni receptet nedan, det är för övrigt något av det enklaste man kan tillaga.


   Lax 2 port
Ugnstemperatur: 200°C
   2 eller fler Laxfiléer
   olivolja
   salt
   svartpeppar
   citronsaft  

Lägg de tinade laxfilérna på ett ugnssäkert fat, droppa olivolja och citronsaft över filéerna och krydda med salt och svartpeppar. Låt laxen stå i ugnen 20-25 min. Servera med potatis, tsatsiki och favoritgrönsakerna, i mitt fall blev det grönsallad, tomat, oliver och squash. Ett glas vitt vin eller två sitter också fint till fisken.

Tsatsiki
   2 dl creme frâiche eller turkisk yoghurt
   1 vitlöksklyfta
   hackad gurka   
   dill
   salt
   svartpeppar
 
Blanda ner gurka, vitlök och kryddor i yoghurten, smaka av och krydda mer efter behov. Smaklig måltid.
 

Gott om tid för glögg!

I oktober varje år börjar jag vänta på att de första glöggflaskorna ska börja dyka upp i butik, dock dröjer det till nästan mitten av november innan de äntligen kommer. Efter den första glöggflaskan går det åt några till både innan och efter julafton. Inför förra julen provade jag och min sambo, som också är en glöggfantast, att sätta egen glögg, vilket blev bättre än vad vi hade hoppats på. Vår glögg fick visserligen inte Blossas röda nyans eller söta smak men nog var den god alltid, vi hade inga större problem med att dricka upp den. Förra året var vi lite sent ute att börja med glöggen, den blir klar på 6 veckor men ska helst lagras under några månader. I år har vi större framförhållning och 2009 års glögg står redan på jäsning i vardagsrummet. Om någon känner sig sugen på att göra egen glögg till jul så är det hög tid att börja nu.

Det här receptet ger en ganska stark glögg, hur stark den blev lyckades vi inte mäta men vi gissar på att procenthalten stannar någonstans över 10. Receptet nedan använde vi inför julen 2008, i år använder vi samma recept men har lagt till några torkade skal av pommerans.

5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
50 g jäst
2 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 - 2 små bitar torkad, hel ingefära
500 g russin
5 st råa, skalade, skivade potatisar



Lös jästen i lite ljummet vatten. Blanda alla ingredienser i en hink, tillsätt jästen sist. Täck över hinken med en handduk och låt stå i 3-6 veckor.
Sila glöggen, låt den därefter stå ytterligare en vecka, förhoppningsvis har glöggen klarnat något och lämnat avfällning i botten av hinken. Tappa upp glöggen i lämpliga flaskor, använd gärna en hävert.
Glöggen är nu dryckesfärdig men den blir godare med tiden så lagra den gärna i några månader eller upp till ett år.

Flaskan på bilden nedan är från förra årets sats, årets glögg är nämligen inte mogen att tappas upp på flaskor ännu och jag orkade inte vänta tills dess, de kommer ändå att se ungefär likadana ut.



Chokladcigarrer

Det blev ännu mer bakning den här veckan, dock blev det småkakor den här gången, chokladcigarrer närmare bestämt. Liknar de cigarrer? Dessa kakor ska jag hur som haver ta med mig till dojon i morgon och bjuda hungriga aikidokas på. Jag valde att ha valnötter i mina men det går säkert bra att använda sig av andra nötter också.

Ugnstemperatur: 175°C
   175 g smör eller margarin
   1 dl socker
   100 g valnötter
   3 dl vetemjöl
   2 msk mjölk eller grädde 
Garnering:
   50 g blockchoklad

Vispa smör och socker
Hacka nötterna och tillsätt dem till smöret och sockret, rör även ner mjölet och slutligen vätskan.
Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär dem i 5 cm långa bitar.
Placera kakorna på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 12 min och låt därefter kakorna svalna.
Smält blockchokladen i ett vattenbad och doppa ena änden av kakorna, förvara svalt.


Kitty Formans favorit - Brownies

I var och vart annat avsnitt av That '70s show ställer mor Kitty Forman fram ett fat med brownies på köksbordet, det får mig alltid att vilja baka dessa amerikanska, chokladiga kakor, men det har aldrig blivit av, fram tills idag. Smeten var väldigt lätt att göra men att lyfta kakan från formen till bordet var svårare och eftersom jag ville ha lite smält choklad på mina kakor blev det ganska kladdigt och besvärligt. Just nu står de skurna kakorna i kylen för att stelna lite innan jag låter sambon min smaka, jag undrar just om jag får samma fina omdöme som Kitty Forman fick häromdagen, så saftiga att man inte ens behöver dricka mjölk till.



Ugnestemperatur 150°C
   100 g nötkärnor                                               
   150g smör
   3/4 dl kakao
   3 ägg
   3 dl socker
   2½ dl vetemjöl
   ½tsk bakpulver
Garnering
   200 g blockchoklad
   lite hackade valnötter

Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Lägg det i en form, ca 20x35 cm.
Smält smöret och tillsätt därefter kakaon, låt svalna.
Hacka nötterna
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulvret, tillsätt nötterna och bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Låt kakan svalna något och bred därefter ett tunt lager med smält blockchoklad samt hackade valnötter över den. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Jag tycker nog att mina brownies blev ganska söta ändå. Jag ska inte äta dem själv utan de är till Aikidosektionens årsmöte som är i morgon, jag hoppas de duger att bjuda på. 


Våfflor

Man kan tro att det smidigaste sättet att baka våfflor är att köpa färdig våffelmix i närmaste mataffär.  Har man dock ägg, mjöl och lite till hemma så är det inte särskilt svårt eller ansträngande att göra en egen smet och gillar man våfflor är det garanterat värt besväret.

125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 dl iskallt vatten

Smält margarinet. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, bakpulver salt, vaniljsocker till en slät smet, tillsätt margarinet och vattnet, vispa och grädda i ett varmt våffeljärn.
Till våfflorna kan man servera, sylt, grädde, socker, frukt eller vad man nu tycker är gott. Jag åt mina naturella men hade apelsin och punch vid sidan om. Mums!


Minitemlor

Fettisdagen är inte här ännu på några dagar men jag och min syster är otåliga och orkar inte vänta tills dess, så vi bakade semlor idag. Receptet nedan är grundreceptet men jag och min syster gjorde några små ändringar. Vi struntade i komjölken och valde istället sojamjölk, margarinet byttes mot mjölkfritt sådant och ägget och hjorthornssaltet uteblev helt. Min syster garnerade dessutom sina semlor med vegansk grädde, jag och min sambo var för trångsynta för detta steg och valde istället vanlig Milda visp.
Semlorna blev väldigt goda trots att de till största del var veganska, man kan tro att det uteblivna ägget skulle göra bullarna kompakta men de blev riktigt fina och luftiga. Jag och syster min valde att göra minisemlor eftersom man då kan äta några fler. Den stora bilden nedan visar syster i full färd med att smaka av de små semlorna.

Ugnstemperatu: 250°
C
   100 g margarin
   3 dl mjölk
   50 g jäst
   ½ tsk salt
   1 dl socker
   1 ägg
   ½ tsk hjorthornssalt
Pensling:
   1 ägg
Fyllning:
   mandelmassa
   grädde
   inkråm
Garnering:
   vispgrädde
   florsocker  

Smält matfettet och häll i mjölken, värm till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt socker, salt, degspad och ägg. Blanda i Hjorthornssalt och mjöl, knåda degen tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ytterligare, baka därefter ut ca 30 runda bullar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i minst 30 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem därefter i 8-10 min. Låt bullarna svalna.
Skär av toppen och gröp ur inkråmet ur bullarna.
Rör samman mandelmassa, inkråm och lite vispgrädde till en smidig smet, fyll semlorna med smeten. Klicka vispgrädde på de fyllda bullarna, lägg på topparna och sikta florsocker över de färdiga semlorna.
 
          


Frukostbullar

I morse gick jag upp redan klockan sju och bakade bröd, senare idag kommer nämligen min syster på besök och jag vill bjuda henne på färskt, nybakat bröd. Jag har utgått från ett enkelt grundrecept och lagt till ingredienser som jag tycker passar, i det här fallet linfrön, pommerans och nötter. Man kan naturligtvis byta ut mina val mot andra nötter, frön eller frukter. Då min syster är vegan är receptet även anpassat efter det, i annat fall kan man byta vattnet mot mjölk eller annan vätska. Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg är jag inte så förtjust i att använda jäst, det gick dock bra den här gången och bullarna jäste som de skulle, goda blev de också.

50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt
3 msk sirap (ljus, mörk eller brödsirap)
1 msk malda pommeransskal
1 dl hackad sötmandel
½dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av det fingervarma (37° C) vattnet, red ut jästen och häll därefter i resten av vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap, nötter, frön, rågmjölet, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Rör samman ingredienserna till en deg och tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska bli smidig och inte kladda. Täck över med bakduk och låt degen jäsa i 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda en stund, forma därefter degen till 16 lika stora bullar, låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla bullarna med vatten och dekorera dem med solrosfrån, linfrön, sesamfrön eller vad du nu har hemma, i mitt fall blev det havregryn. Grädda bullarna i 10-12 minuter tills de har fått en fin färg. Låt dem svalna på galler. 



Syltbrysselkakor

Dessa kakor bakade jag till ett möte häromdagen och jag tror att de uppskattades för alla utom en försvann. Varför är det så hemskt att ta den sista kakan? Det gjorde förstås inget att det blev en kaka över, den åt jag till kvällsmat. Kakorna är hur som haver lätta att göra och väldigt goda, söta att titta på är de också. För den som inte redan har listat ut det kan jag avslöja att detta är helt vanliga brysselkakor, fast med sylt. Jag använde jordgubbssylt till mina kakor, jag halverade även receptet då det enligt mig blir lite för mycket med 50 kakor.

Syltbrysselkakor ca 50 st.

Ugnstemp. 175° C
   4 ½-5 dl vetemjöl
   1 dl socker
   2 tsk vailjsocker
   200 g margarin eller smör
Garnering:
   sylt
   pärlsocker
   hackad mandel

Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla rullarna i socker och hackad sötmandel. Skär dem i skivor. Gör en fördjupning med ett finger i varje kaka och lägg i lite sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

 

Till oss vegetarianer


Alla ni som av någon anledning följer någon sort vegetarisk kost vet säkert att det inte alltid är så lätt att att hitta goda vegetariska recept och produkter. Naturligtvis kan man stå flera timmar i köket och göra egna, biffar, bullar och röror men det är ju inte alltid man har vare sig tid eller ork till det, går man vid det tillfället över till Hälsans kök eller Quorns halvfabrikat blir det hela lättare men också mer smaklöst och framförallt dyrare. Vid de tillfällena kan man sakna en motsvarighet till köttätarnas köttbullar och makaroner.

Jag har dock hittat en produkt som slår Qourn och Hälsans kök i de flesta fall, åtminstone deras grytbitar och färs. Produkten heter Veggi och finns i flera olika former, bland annat som färs, strimlor och grytbitar. Veggie är produkt gjord av soya och därmed till skillnad från Quorn, helt vegetarisk, man slipper även laktos och gluten. Veggi är en torkad soyaprodukt vilket innebär att man får förvälla produkten själv innan man tillagar den, detta gör man enkelt genom hälla kokande vatten över färsen, bitarna eller vad man nu har valt att använda, dessa får sedan dra några minuter i det varma vattnet innan de är klara att användas. Mer finns att läsa på www.veggi.se.

Veggis strimlor och färs används flitigt i mitt kök, färsen är jättegod till pasta, till tacos, lasagne, mer eller mindre till vad som helst. Strimlorna fungerar utmärkt att använda i olika former av grytor men är också goda att steka och äta som de är. Jag föredrar dem välstekta och kryddiga. Ytterligare en fördel med Veggi är att färsen kostar ungefär 20 kr/kg, vilket är ganska överkomligt. Det kan dock vara svårt att hitta Veggi i butikerna, på mitt lokala Hemköp står förpackningarna gömda bland den konserverade korven, varför förstår jag inte.

Så jag rekommenderar alla att prova Veggi, vegetarianer som köttätare, soja är nyttigt för alla!


En av alla dom

... som bloggar

Det är kanske egentligen inte riktigt min stil att blogga men nu sitter jag här ändå och har redan skrivit flera inlägg. Idén till att starta den här bloggen fick jag en natt nyligen då jag inte kunde somna, är det egentligen inte då man tar de bästa besluten, får de klokaste idéerna och löser all världens problem? Nästa dag kom bloggen till och på den vägen går jag.

Mitt val av namn till bloggen kan jag nog inte riktigt förklara, några kanske kommer att förstå den långsökta ordvitsen men för er andra kan jag säga att det är lite bakom foten att jag sitter och skriver detta.

För er nyfikna kan jag tillägga att jag inte kommer att skriva ner min hemlighet!

Grahamsbröd med lingon

Jag bakar gärna bröd, det är roligt, smakar gott och framförallt så luktar det väldigt hemtrevligt, jag skulle kunna baka enbart för den mysiga doftens skull. Tyvärr har jag haft en period då jag misslyckats med mitt brödbakande, troligtvis har jag lyckats döda jästen med för hett vatten och det ger små, hårda och inte så goda bröd. Nu har jag dock lagt ner jästen, torr som färsk och gått över till bakpulver och bikarbonat. Brödet nedan, vilket bakades hemma hos mig i morse är dessutom ett formbröd, man slipper knådandet och kladdandet och det är bara att slänga ner de ihoprörda ingredienserna i en smord, avlång form, brödet behöver dessutom inte jäsa. Detta är ett väldigt enkelt och gott bröd som inte tar många minuter att ordna, om man inte räknar med timmen i ugnen. Brödet är gott både nybakat och efter några dagar, det går även bra att rosta.

3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ dl sirap
1 dl lingon (sockra eventuellt lingonen)
3 dl filmjölk

Sätt ugnen på 150° C och smöra en avlång form. Rör ihop alla ingredienser, klicka ner smeten i formen och grädda brödet i 55-60 min.
Stjälp upp brödet och låt det svalna.



Östgöta mjölk

Det är tungt att bära mjölk, vilket innebär att vi sällan har mer än ett paket hemma, det i sin tur innebär att vi besöker det lokala Hemköpet ganska ofta, detta gjorde jag senast igår. Jag och mitt samvete köper vanligtvis ekologisk mjölk men när jag denna gång gick till mejeridelen stod det en gapig försäljare där och upplyste några nyfikna tanter om Östgöta mjölk, mjölk från gårdar i Östergötland, dygnsfärsk och från frigående kor. Tanterna såg glada så jag smakade på mjölken, den smakade som vanligt så jag köpte ett paket.  

Östgöta mjölk är ett samarbete mellan sju gårdar i Östergötland, samt småland, de levererar dygnsfärsk mjölk till butiker i Östergötland och hoppas därmed minska transporten och främja miljön. För tillfället ligger Östgöta mjölks mejeri i Hultsfred så det blir ändå några vändor för mjölkbilen, men de verkar ha ambitionen att bilda ett eget mejeri i framtiden. Mer finns att läsa på www.ostgotamjolk.se

När jag köpte mjölken var det extrapris på den, jag gynnar gärna de lokala bönderna men får väl se beroende på framtida pris, om jag köper mjölken igen. Trevligt initiativ av bönderna är det dock!


RSS 2.0