Lukten av sommar!


Så snart solen tittar fram den kortaste av stunder börjar folk ockupera de allmäna  grillplatserna, dra fram klotgrillar och skräpa ner med engångsgrillar, man kan knappt gå utomhus utan att känna lukten av tändvätska, kol och olika slags grillad föda. Jag och min sambo är inte sämre och även om det är lite stök att marinera, tända och få till en fin glöd är det värt besväret, så länge man inte gör det varje dag. I helgen ställde vi klotgrillen i skydd av muren och grillade trots det blåsiga och lite kalla vädret. Gott blev det garanterat.                    

Jag tycks vara en av de få som uppskattar sojakorv, varför det inte faller fler på läppen kan jag inte förstå. Tillsammans med färska champinjoner, paprika, lök, rädisor, zucchini, örtagårddressing och klyftpotatis blev sojakorven ännu bättre. Måltiden kompleterades ytterligare med en kall och skummig Kilkenny.


Pizzamuffins

Idag var tanken att jag skulle studera inför nästa veckas tenta, så blev inte fallet. Förmiddagen ägnade jag åt träning och därefter blev det handling och bakning. Resultatet av slitet i köket blev pizzamuffins, perfekta till picknick eller som mellanmål. Man kan fylla muffinsarna med mer eller mindre vad som helst, jag valde naturligtvis en vegetarisk fyllning med oliver, soltorkade tomater och annat gott, receptet hittar ni nedan. 

Ugnstemperatur: 250°C
   2 dl vatten
   50 g jäst
   4-5 dl fullkornsvetemjöl
   1 tsk salt
   2 msk olivolja
Fyllning:
   ½ burk krossade tomater
   1 vitlöksklyfta
   salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, pizzakrydda
   finhackad lök
   strimlade soltorkade tomater
   Hackade gröna oliver
   riven ost
   ruccola   

Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervärme och häll detta äver jästen. Lös upp jästen, tillsätt salt, olja och mjöl. Knåda samman till en smidig deg, det gör ingenting om den blir lite kladdig. Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda samman krossade tomater, vitlök och kryddor i en gryta, värm upp.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, bred över tomatsåsen och strö över lök, oliver, soltorkade tomater, riven ost samt ruccola. Rulla ihop degen och skär den i bitar lagom stora att platsa i 18 muffinsformar. Grädda 10-15 min i mitten av ugnen. Servera varma eller kalla, de är goda vilket som.


Jag hann läsa lite mellan varven trots allt. Att baka när man studerar är ganska effektivt ändå, medan degen jäser kan jag passa på att läsa och när det är dags att ta hand om degen får jag en paus där jag kan göra något vettigt av min tid. Nej, det är inte dumt alls.

Plymouth Savoy 54

Av inläggets titel att dömma skulle man kunna tro att jag är intresserad av bilar, man skulle kanske till och med kunna anta att jag har vissa färdigheter vad gäller bilar. Tyvärr måste jag erkänna att så inte är fallet, bilar intresserar mig såpass mycket att jag är nöjd om de kan hjälpa mig från punkt a till punkt b, ungefär detsamma gäller färdigheterna. Dock har jag bröder som är mer praktiskt lagda och tack vare det fick jag under Valborg möjligheten att stifta bekantskap med en, även i mina ögon, väldigt fin bil.


Efter en skakig stadstur på mjuka, om än inte särskilt ergonomiska eller stabila säten insåg jag att det inte bara var jag som tyckte att bilen var fin. Var och varannan gångare tittade långt efter oss där vi högljutt gled fram över Borås gator, och det är väl inte så konstigt att folk tittar, bilen är som hämtad ur Grease. Åtminstone för en som inte kan någonting om bilar. Trots att jag egentligen är en sådan som uppskattar luftkonditionering och säkerhetsbälten, var det en väldigt trevlig åktur.



Formbröd

Det här är ytterligare ett bröd som bakats med hjälp av grundreceptet på bröd (5, dl vätska, 50 g jäst) samt lite improvisation. Den här gången blev det mycket graham och havregryn i degen. Resultatet blev bra även om jag föredrar lite grövre bröd. Dock är jag mycket nöjd med mina nya brödformar, bröden blev riktigt höga och fina.

Ugnstemperatur: 200°C
   50 g jäst
   5 dl vatten
   3 msk olja
   1 tsk salt
   1 tsk spiskummin
   3 msk brödsirap
   5 dl grahamsmjöl
   2 dl havregryn
   ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, värm vätskan till fingervärme och häll lite över jästen. Lös upp jästen och häll därefter över resten av vätskan. Tillsätt olja, salt, spiskummin, sirap grahamsmjölet, havregrynen och nästan allt vetemjöl. Bearbeta degen tills den blir smidig och slutar kladda, tillsätt mer mjöl vid behov. Låt degen jäsa 30 min under bakduk på en varm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lite till, dela därefter degen i två delar och forma dessa till avlånga limpor. Lägg limporna på plåtar eller i bakformar och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen, i ungefär 30 minuter. Låt svalna på galler, utan bakduk.


   

Blåbärsmuffins

Blåbär är gott att äta som de är eller göra paj eller muffins på. Det här är ett recept på blåbärsmuffins, för övrigt det första receptet jag provade med mina nya muffinsplåtar. Jag blev dock inte helt nöjd med reultatet, smeten blev nämligen väldigt blå och även om det såg trevligt ut i ogräddat skick blev de färdiga muffinsarna inte riktigt lika frestande med en grönbrun yta. Till muffinsarnas försvar ska jag säga att de dock blev riktigt goda och det var ett bra recept, så jag lägger upp det ändå. Misstaget jag gjorde var att jag lät de frysta blåbären tina innan jag använde dem i smeten, i tinat skick blev bären väldigt söliga (sölig=kladdig, inte långsam), vilket antagligen färgade av sig på smeten.

Ugnstemperatur: 190°C
   225 g vetemjöl (1 dl=60 g)
   1 tsk bikarbonat
   1 krm salt
   1 tsk kryddpeppar
   115 g strösocker
   3 ägg
   3 msk smält margarin
   1,5 dl lättyoghurt, naturell eller med blåbärssmak
   1 tsk vaniljsocker
   85 g blåbär, frysta eller färska (inte tinade, om du inte vill ha knallblå muffins förstås.)

Ställ 12 muffinsformar i muffinsplåtar, eller med dubbla formar om du ännu inte äger några plåtar.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt och hälften av kryddpepparen i en skål, tillsätt 6 msk av sockret och rör om.
Vispa äggen i en annan bunke, tillsätt margarin, yoghurt och vaniljsocker, rör om ordentligt och tillsätt sedan blåbären. Rör snabbt ner blåbärsblandningen i de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet, rör inte för länge.
Fördela smeten i de 12 formarna, strö resten av sockret och kryddpepparen över muffinsarna och grädda dem därefter i ungefär 25 minuter, låt dem kallna på galler.


Indisk afton

Sedan ett par veckor tillbaka har jag och några vänner underhållit oss med att en gång i veckan bjuda varandra på god mat och trevliggt sällskap. Efter två veckor med utmärkta teman som "BBQ" och "Världens religioner i urval" kom turen till mig och eftersom jag för tillfället har snöat in mig på Indien fick temat bli av den karaktären. Veckans bjudning blev således en indisk afton, tyvärr utan indisk musik och dansande flickor, men det gick bra ändå.

Såhär såg menyn ut för kvällen, eftersom alla gäster läser religion ger namnet på rätterna en glimt av Trimurti.

Förrätt:
Brahmas kryddiga knytten
Svala nöt- och grönsakssamosas, serveras med mango chutney, yoghurt och ruccolasallad.

Huvudrätt:
Vishnus gula gryta
Krämig grönsaksgryta med smak av kokos och indiska kryddor, serveras med ris och bröd.

Efterrätt:
Shivas sista frestelse
Rispudding med spår av torkad frukt och mandel, toppad med jordgubbssås.

Nöt- och grönsakssamosas

   3 potatisar
   1,5 dl g djupfrysta ärtor
   1 gul lök
   en bit 2,5 cm färsk ingefära
   1 vitlöksklyfta
   1 tsk garam masala
   2 tsk röd currypasta
   ½ tsk malen spiskummin
   2 tsk citronsaft
   60 g osaltade cashewnötter
   solrosolja till stekning och fritering
   salt
   yoghurt, mango chutney, ruccola och färsk koriander till servering
Deg:
   
3,5 dl vetemjöl
   60 g smör
   6 msk varm mjölk

Tärna potatisen och låt den koka i lättsaltat vatten i fem minuter, tillsätt ärtorna och låt koka ytterligare 4 minuter. Fräs lök, potatis, ärtor, hackad ingefära, vitlök och kryddor, rör ner citronsaft och stek i ett par minuter. Dra stekpannan från plattan, mosa potatisen något, smaka av med salt och låt svalna.

Förbered degen, häll mjölet i en bunke, smula ner margarinet och fördela det med fingertopparna, häll över varm mjölk och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 7 delar, rulla delarna till kulor och kavla sedan ut detta till rundlar, ungefär 15 cm i dm. Dela varje rundel på mitten så att en halvcirkel bildas.

Fördela grönsaksblandningen jämt över halvrundlarnas ena hörn, spara en tom kant runt blandningen, fukta denna med vatten och vik över den tomma delen av halvrundeln. En liten trekant blidas. Se till att nypa åt ordentligt om kanterna. Hetta upp olja i en panna, vänta tills oljan har nått 180°C och stek samosas, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Vänd dem ett par gånger. Servera varma eller kalla, tillsammans med yoghurt, mango chutney, ruccola och färsk koriander.



Krämig grönsaksgryta

   1 gul lök
   2 tsk mald spiskummin
   2 msk mald koriander
   1 tsk mald gurkmeja
   en bit, 2,5 cm färsk ingefära
   2 vitlöksklyftor
   400 g krossade tomater
   3 dl kokosmjölk
   1 litet blomkålshuvud
   1 zucchini
   2 morrötter
   1 potatis
   400 g konserverade kikärtor
   1,5 dl creme fraiche
   2 msk mango chutney
salt och peppar
färsk koriander till garnering

Fräs lök mjuk tillsammans med spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära och vitlök. Tillsätt de krossade tomaterna och kokosmjölken, blanda väl och tillsätt därefter blomkål, zucchini, morrötter, tärnad potatis och kikärtor. Smaka av med salt och låt sjuda i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Rör ner yoghurt, mango chutney och hetta upp försiktigt utan att låta det koka. Servera med ris och garnera med färsk koriander.


Rispudding med torkad frukt

   6 dl mjölk
   1,5 dl grötris
   1 kanelstång
   40 g socker
   25 g russin
   25 g torkade aprikoser
   1 uppvispat ägg
   5 msk matlagningsgrädde
   15 g smör
   mandelspån
   riven muskot
   jordgubbar och eventuellt mjölk till servering

Koka upp mjölk, ris och kanel i en tjockbotnad gryta, sänk därefter värmen och låt sjuda i 25 minuter eller tills riskornen är mjuka, rör om ofta.
Dra kastrullen från värmen, släng kanelstången och rör därefter ner russin, aprikoser, ägg, grädde och smör. Häll blandningen i en ugnssäker form, strö över mandelspån och riven muskot. Grädda puddingen i 180°C i 25-30 minuter. Servera varmt med mosade jordgubbar, sylt, grädde eller mjölk.




IKEA-fynd

I torsdags var jag och min tilltänkte (han tror visst att han är anonym) på Tornby, Linköpings motsvarighet till Knalleland i Borås. Knalleland i all ära men på Tornby finns IKEA, något som Borås saknar. Jag hade förhoppningarna om att hitta en ny, liten springform men naturligtvis var jag beredd på det värsta, när man letar efter något brukar det som bekant inte direkt dyka upp framför ögonen på en. Döm om min förvåning när jag hittade inte bara en form utan flera. Förutom en smidig springform fick jag med mig två brödformar och en pajform, allt för under hundralappen. Alla formar var ganska små, vilket jag gillar, de var dessutom snyggt designade i brunt och svart, tydligen gillar jag brunt och det kanske stämmer. Min lycka var hur som helst gjord den dagen, i skrivande stund är jag för övrigt i full gång med att använda brödformarna för första gången. Resultat kommer kanske senare under dagen. Tills vidare, avundas mig mina nya formar.


Brännvin med smak av vår och björk

Tidigare i vår gav jag min sambo en liten bok om hur man kryddar sitt eget brännvin och för ungefär två veckor sedan beslöt vi oss för att prova ett av recepten. Eftersom våren precis har kommit valde vi björkknoppar som huvudingrediens och som brännvin valde vi Brännvin Special då de enligt bokens författare passade bra till knoppar och blad. Det var inte särskilt svårt att krydda eget brännvin och det blev dessutom ganska gott, om man gillar brännvin. Jag lutar åt att föredra sötare drycker men det sparar vi till sensommarens bärskörd. Att krydda brännvin kan göras på lite olika vis och det finns kanske inget rätt eller fel (förutom lag och ordning), det jag beskriver nedan är den procedur jag och min sambo valde.

Fyll en liten glasburk, exempelvis en marmeladburk, med späda björkblad som ännu inte har hunnit slå ut till fullo.
Häll över brännvin så att vätskan täcker bladen. Låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar.
Sila brännvinet genom en linneduk, den guldgula vätska som då framträder är essens. Blanda essens med okryddat brännvin, vilka proportioner som passar är en smaksak. Brännvinet nedan är kryddat enligt 8 delar brännvin och 1 del essens. Smaka av och prova dig fram. På bilden nedan visas burken med den oblandade essensen samt flaskan med det färdiga björkbrännvinet.


Muffins med bitar av choklad

Jag har av Jenny (www.ensjuktbra.blogg.se) blivit utmanad i att baka Amerikanska chokladkakor jag kan naturligtvis inte motstå utmaningen men då jag förra veckan köpte nya, fina muffinsplåtar skippade jag kakbiten och gjorde en mjukare muffinsvariant, här kommer resultatet. 

Jag tror inte att det finns något godare än choklad i alla dess former och de här receptet var verkligen något i min smak, det ingår nämligen tre olika sorters choklad, vit och mörk choklad samt kakao.

Ugnstemperatur: 200°C
   3,5 dl vetemjöl
   3 msk kakao
   2 tsk bakpulver
   ½ tsk bikarbonat
   100 g mörk choklad
   100 g vit choklad
   2 ägg
   3 dl creme fraiche
   1 dl farinsocker
   75 g smör eller margarin

Lägg 12 muffinsformar i muffinsplåtar, alternativt använd dubbla formar. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och hackar mörk och vit choklad i en stor bunke.
Tag en ny bunke och rör samman ägg, crème fraiche, socker och smält smör. Rör snabbt och försiktigt ner smeten i de torra ingredienserna, rör inte för länge.
Fördela muffinssmeten i formarna och grädda dem mitt i ugnen i ungefär 20 minuter. Muffinsarna ska vara toppiga och fasta. Låt dem kallna på galler.

Att använda muffinsplåtar ger otroligt mycket finare och högre muffins och det är absolut värt pengarna att införskaffa plåtar om man gillar att baka muffins. De här muffinsarna ska jag ta med mig till Aikidons fredagsfika i kväll.


Smulpaj

Ekströms säljer färdiga blandningar av smuldeg och frysta bär, det är bara att röra i hop och slänga in i ugnen, ni har säkert sett den käcka reklamen med mor och dotter som inte orkar baka. Jag skulle dock vilja påstå attt de båda har blivit lurade. Att baka smulpaj är något av det enklaste man kan göra, med receptet nedan är det förmodligen smidigare att baka eget än att gå till affären och släpa med sig Ekströms halvfabrikat. Baka själv och njut!

Jag valde jordgubbar till min paj och det var väldigt lyckat den varma sommarkväll som pajen serverades under. Jordgubbspaj känns lite lyxigare än varianter med äpple, blåbär och rabarber, kanske för att man för det mesta föredrar rödgubbarna naturella. Har man mot förmodan tröttnat på jordgubbar med mjölk är paj ett fullgott alternativ.

Ugnstemperatur: 225°C
   2 dl vetemjöl
   2-3 msk socker
   75 g smör eller margarin
Fyllning:
   500 g frukt eller bär, frusen eller färsk. Ju mer frukt desto bättre

Blanda mjöl, socker och matfett till en deg som går lätt att smula.
Lägg frukten, vilken du nu än har valt, i en ugnssäker form, sockra bären och strö därefter över smuldegen. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 min. Låt svalna och servera med vaniljsås eller glass.



Matbröd

Det här är ett matbröd som jag har bakat med hjälp av ett enkelt grundrecept. Utgå från 5 dl vätska, 50 g jäst och 13-15 dl mjöl, vilken typ av vätska och vilket mjöl du använder avgör du själv. Jag brukar variera vätskan mellan mjölk, vatten och te, man kan även använda filmjölk, yoghurt eller juice, lite brödkryddor i degen gör även den enklaste limpan lite mer spännande. Jag valde vatten och lite blandade mjölsorter till mitt bröd den här gången, resultatet ser ni nedan. Smidigt och okomplicerat.

Ugnstemperatur: 200°C
   50 g jäst
   5 dl vatten
   3 msk olja
   1 tsk salt
   3 msk sirap
   4 dl grovt rågmjöl
   2 dl grahamsmjöl
   ca 8 dl vetemjöl
Pensling:
   
sirap
   vatten

Smula jästen i en bunke, värm vätskan till fingervärme och häll lite över jästen. Lös upp jästen och häll därefter över resten av vätskan. Tillsätt olja, salt, sirap, rågmjölet, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Bearbeta degen tills den blir smidig och slutar kladda, tillsätt mer mjöl vid behov. Låt degen jäsa 30 min under bakduk på en varm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lite till, dela därefter degen i två delar och forma dessa till avlånga limpor. Lägg limporna på plåtar eller i bakformar och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Pensla bröden försiktigt med en blandning av lite sirap och vatten, strö lite vetemjöl över limporna och grädda dem därefter i mitten av ugnen i 30 minuter.



Det var några dagar sedan jag skrev i bloggen, jag får skylla på det vackra vädret och vår slitsamma gräsplätt som kräver sin omsorg i form av rensning och klippning. Skämt och sido, den senaste veckan har varit underbart fin och det är trevligt att pyssla i trädgården, även om landet mest består av ogräs och grus. Men det är inte bara arbete som har upptagit min tid, valborgshelgen  fick jag och min sambo möjlighet att fira i Borås, Sveriges utan tvekan bästa textilstad.


RSS 2.0