Lockigt hår

Idag har jag varit och permanentat håret, något jag har varit sugen på ganska länge. Jag (eller snälla mor snarare) lät permanenta mitt hår när jag var 10 år, så nu kände jag att det var dags igen.
.
Efter att ha fått håret tvättat rullade den käcka frisörskan upp håret på massor med spolar. Spolarna var inte sådana som äldre damer använder för att lägga håret utan något som mer påminde om färgglada korvar. När vi var klara  önskade jag att jag hade haft en mobil med vettig kamera i för jag såg verkligen rolig ut, alla kunder som kom in kunde inte låta bli att stirra. En och en halv timme tog rullningen. Jag fick sedan sitta med några påsar om huvudet och dricka cappuccino och läsa tidningar medan kemikalierna i håret verkade. Jag kände mig lite som Gaby i Desperate Housewives. Jag fick dock aldrig en huv om huvudet, det var lite synd.
.
Besöket avslutades med sköljning, mer kemikalier, mer sköljning, klippning och lite råd om hur jag ska sköta mitt nya lockiga hår. Tre timmar tog besöket allt som allt.
.

.

.
Nu får jag inte tvätta, borsta eller dra i (varför jag nu skulle vilja det) håret innan nyårsafton. Jag vill pilla med det hela tiden men jag får tåla mig.

Nyheter i vardagsrummet

Igår sa vi hejdå till vår gamla soffa, trotjänaren från 70-talet. Nu hamnar den förmodligen hos några bättre behövande i Norrköping. Idag fick vi våra nya möbler som vi beställde för en hel evighet sedan. Jag var ensam hemma och tog emot möblerna. Jag packade upp en av fåtöljerna och slet som ett djur med att få fast benen, arg hann jag också bli. En av skruvarna gick dessutom inte att skruva åt ordentligt så senare på eftermiddagen fick gossarna från mio vackert komma tillbaka och dra till med skruvdragaren. Den andra fåtöljen samt soffan gick mycket smidigare.
.
Nu har vi möblerat om lite i vardagsrummet och det känns mycket trevligare. Jag kan äntligen ha min handarbetslampa bredvid soffan och TV:n kan stå lite käckt på snedden. Katterna har provlegat men visar annars inget större intresse för de nya möblerna, tack och lov. När vi kommer hem från julfirande i Borås ska vi flytta tavlor och förhoppningsvis kan kanske far min hjälpa oss att flytta lampan om han har vägarna förbi någon gång.
.

.

.
Bilderna återger inte riktigt hur bra soffan och fåtöljerna passar ihop, de är mönstrade på samma sätt men i olika färg. Nu vill jag köpa nya gardiner, piffa till med kuddar och annat mysigt.
.
I kartongen till den andra fåtöljen följde det med en liten ödla, tyvärr levde den inte. Alldeles torr och platt var den.
.

.

Katterna höll mig sällskap och hade väligt trevligt med de stora kartongerna som möblerna kom i. Nu ska vi se på film och prova soffan.

.


Födelsedagskalas och bilblink

Ikväll har vi varit på födelsedagskalas hos min stora lillasyster som fyller 19 år idag. Vi fick jättegod mat och dessutom både efterrätt och tårta. Nu har jag ätit så mycket socker att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig så jag kan inte visa den fina maten. Mor och syster hade slitit hårt i köket.
.
Efter det mysiga kalaset tog vi motorvägen tillbaka till Norrköping. Eftersom jag förhoppningsvis snart blir beviljad som körhandledare till min sambo passade jag på att i sann pedagogisk anda demonstrera (vad jag tror är) en flygande omkörning. Jag var jämsides med en lastbil när en av bilarna bakom hann ifatt mig och då tyckte sig ha rätten att blinka på mig med helljuset. Detta gav mig för övrigt ett ypperligt tillfälle att visa hur man inte ska reagera när man blir (oförsvarligt) blinkad på (jag låg trots allt lite över hastighetsgränsen). När jag svängde in i högerfilen var jag mycket frestad att blinka tillbaka till den dumma stressköraren men så såg jag att det var en polisbil. Mitt dåliga samvete över att tänja på hastighetsgränsen försvann ungefär i samma takt som polisbilen försvann i färjan, det vill säga ganska fort.
.
Min fundering till allmänheten är om polisbilar får köra för fort när de inte har sirenerna påslagna. Jag misstänker att de inte får det och att övriga bilister då inte heller var väjningsplikt. Tål att tänkas på.

Årets glögg 2011 och julstämmning

I går provsmakade vi årets glögg 2011. Vi tog den sista flaskan på systembolaget i stan så vi hade ganska tur, varför beställer de alltid så lite av årets glögg?
.
Glöggen som i år är smaksatt med kaffe var hur som haver mycket god. Den smakade verkligen kaffe om man tänkte efter och inte bara sörplade på. Den var dock inte lika god som förra årets saffransglögg. Jag tycker mycket om glögg och har nog inte stött på någon äcklig glögg hittills, så jag är en ganska vänlig kritiker i detta fall. Ska jag säga något negativt så är årets glögg lite onödigt dyr men värt det eftersom man bara dricker en flaska om året.
.

.
Jag försöker samla ihop lite julstämmning, det går ganska bra trots avsaknaden av snö. Att snön saknas gör inte så mycket eftersom den underlättar pendlingen. Nästa helg ska vi dessutom förhoppningsvis bila till Dalarna och då får det gärna vara torrt och fint på vägarna.


Vegansk engelsk fruktkaka

Med hopp om att få besök av min lillasyster bakade jag en vegansk engelsk fruktkaka. Tyvärr var hon tvungen att göra sådant som läkarstudenter gör, kanske läsa Gray's Anatomy, öva blodprov på frivilliga eller något annat spännande. Det gör ingenting för enligt mor bakade man förr i världen sådana här kakor en månad innan jul och lät dem sedan stå och gotta till sig. Så min kaka är nog fortfarande fin på onsdag då vi ska på födelsedagskalas hos syster. Tillsdess fick min bror, dennes fästmö, mor, jag och min gubbe njuta av kakan.
.
Kakan är ju hursomhelst en en klassiker men med ett egenkomponerat recept. Jag har hämtat inspiration från flera olika recept och bytte sedan ut alla mjölkprodukter mot veganvänliga alternativ. Kakan blev ganska tung och mäktig så det räckte gott med en bit. Ganska gott var det ändå och lite annorlunda med all frukt.
.
Ugnstemperatur 200°C
.
4,5 dl vetemjöl
3 dl farinsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mjölkfritt smör
2,5 dl sojamjölk
2 msk päronkonjak
0,5 dl russin
1 pkt blandad inlagd frukt
3 hackade fikon
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
.
Smöra och bröa en hålform på 1,5 liter.
Blanda samman alla torra ingredienser. Smält smöret och häll i en bunke, tillsätt sojamjölk, frukt, konjak och kryddor. Häll i mjölblandningen och rör om.
Häll upp i formen och grädda i ugnens nedre del.
.
Mina russin var lite torra så de fick stå och dra i konjaken en stund.
.

.
Jag bränner mig nästan alltid när jag ska ta ut något ur ugnen, jag lär mig aldrig. Nu har jag ont på två fingertoppar. Jag har dessutom skurit mig i fingret, på en valnöt. Det blev ganska djupt och känns mycket obehagligt, varje gång jag rör på tummen öppnar såret sig.

Jordgloben

Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag velat köpa en jordglob i form av ett barskåp till min käraste. Detta är en ganska dyr tingest så blocket fick bli min vän i ärendet. Ganska ofta dyker det upp annonser om barglober på nämnda webbsida men av någon anledning hör de oftast hemma i övre delen av Sverige. För några dagar sedan dök det dock upp en glob i min närhet. Annonsen var något misstänkt med ett underpris och utan bild på skåpet i fråga. Eftersom det bara handlade om knappa två mil slog jag slag i saken och kontaktade säljaren.
.
Strax innan sju i tisdags tog jag clion och GPS:en med mig ut i det östgötska mörkret. Efter en stund uppmanade GPS:en mig att köra av motorvägen och in på en mindre väg, något jag kände mig skeptiskt till men eftersom jag inte har något geografiskt självförtroende gjorde jag som jag blev ombedd. Jag körde några kilometer på en mörklandsväg och bad till gudarna om att älgarna var på något trevligare ställe. Jag hamnade så småningom vid en kyrka och när GPS:en ville att jag skulle fortsätta vidare på en väg som inte var mycket mer än ett par traktorspår gjorde sig magkänslan gällande igen men även denna gång avfärdades den. Jag körde in på den öde vägen men kom bara några hundra meter innan vägen plötsligt tog slut och övergick i åkermark. Där stod jag, ensam på en väg utan vändningsmöjligheter. Jag fick backa tillbaka. Mina nerver var ganska bräckliga vid det laget ska tilläggas så jag brydde mig inte om uppmaningarna om att genast vända om.
.
Efter ett samtal med säljaren fick jag nya anvisningar och körde tillbaka till motorvägen. Efter att återigen ha kört några kilometer hamnade jag på en knaglig och mycket illa medfaren landsväg. Jag funderade på vad för skumt ställe människan egentligen bodde på men 3,5 kilometer senare kom jag ut i ett alldeles vanligt villaområde. Det hade tagit mig en timme att ta mig dit. Efter alla strapatser köpte jag globen utan att fundera närmare på saken. Jag slet en ganska bra stund med att få in den i bilen och sedan körde jag i den riktning säljaren pekat ut åt mig och var hemma en kvart senare, utan att behöva köra på små skumma vägar.
.
Globen var ganska mycket större än vad jag tänkt så jag insåg ganska snart att jag inte skulle kunna gömma den till det tilltänkta tillfället att ge bort den, så min käraste fick den på kvällen. Han blev glad men ganska förvånad. Han sa att det var den konstigaste present han fått.
.

.

.

.
Globen var i väldigt fint skick och jag var beredd att betala ganska mycket mer än vad jag faktiskt gjorde. Kartan är en kopia från 1500-talet och i övrigt är globen fylld med söta människor och djur. Vi har fyllt den med whisky och konjak.
.
Hädanefter ska jag inte lita blint på GPS:en.

LCHF-Saffranskex

Små nyttiga frökex med smak av saffran och kanel, ett eget påhitt från förra helgen. Smakade väldigt gott tillsammans med lite phliadelphiaost. Saffran är fint och i år är det inte särskilt dyrt heller. Jag funderar vad mer man kan hitta på med saffran, förslag mottages.
.
Ugnstemperatur: 175°C
.
100 g kokos
100 g skalade sesamfrön
25 g solrosfrön
2 msk psyllium
0,5 tsk salt
1 påse saffran
3 dl vatten
kanel
.
Blanda samman alla ingredienser och låt stå en stund och svälla. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper och strö över ett tunt lager med kanel. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut plåten, skär upp kexen och vänd på dem, grädda i ytterligare 20 minuter. Låt stå i eftervärme vid behov.
.
.
Jag är sugen på att baka eller pyssla med någonting idag men jag vet inte alls vad jag ska hitta på.

RSS 2.0