Vegetarisk falukorv

Hälsans kök har haft en falukorvsliknande sojakorv i butik ganska länge men jag har inte provat den innan alldeles nyligen. Jag lagade den klassiska rätten festkorv i ugn och gjorde en vegetarisk variant samt en ickevegetarisk. Tomatsåsen och osten blev god men tyvärr var korven något av en besvikelse, den smakade inte alls så gott som jag hade förväntat mig. Kanske hade den gjort sig bättre stekt i skivor. Smaken tillsammans med det fåniga priset gör att betyget blir ganska lågt.
 
 
Jag fyllde korven med skivor av tomat och mozarella och hällde på en tomatsås, den vegetariska varianten syns på översta bilden.
 

Bikontroll

I onsdags var det en vecka sedan bina fick flytta in i vår kupa i Getå. Vi passade på att avlägga ett besök för att se om de börjat arbeta som de ska. Till hjälp hade vi bland annat katten Isa, som dessvärre inte fick komma för nära för sin husse.
 
 
Bina myllrade som aldrig förr och hade så gott vi kunde se börjat bygga ut vaxkakorna, förhoppningsvis finns där även ett och ett annat ägg.
 
 
Bina var väldigt lugna och snälla, trots att vi inte förslöade dem med brandrök som man annars kan göra. Jag fick ett mystiskt bett vid ögat men min bimäster till sambo hävdar att det inte var ett bi, vilket det kanske inte var. Morgonen efter kunde jag knappt öppna ögat och såg lätt misshandlad ut ungefär halva dagen.
 
 
De är så söta och ludna våra små bin, inte alls farliga. De är väldigt fascinerande att titta på, även om jag har lite svårt för djur som myllrar.
 
.
 

Bina flyttar in

Idag fick min andra hälft erbjudande om att ta över en förrymd bisvärm, vilket han ville förstås. Han fick hjälp med att frakta ut bina till kupan och efter lite pill så hamnade de flesta i lådan. Jag är ganska tacksam över att jag inte var hemma och således inte hjälpte till i frakten av bina. Det hade förmodligen varit lagom trevligt med 20 000 bin i clion.
.

.

.

.

Om några veckor ska vi titta till dem och se så att de lägger ägg som de ska. Tills dess får vi hoppas att de sköter sig, samlar på sig honung och allt sådant.


Nostalgi

I går var jag på mina elevers student, vilket lockade fram minnen från min egen student för sju år sedan. Känns märkligt att det var så länge sedan. Det är svårt att säga vad som är annorlunda nu till skillnad från då, men det är det förstås. Jag ser åtminstone nästan likadan ut.
.

.

Trots nostalgin (jag gillar inte riktigt att tänka tillbaka) var det trevligt att vara med på studenternas dag. Studentceremonin ser lite annorlunda ut i Katrineholm än vad den gjorde/gör i min ungdoms stad. Huvuddragen; äta frukost, lyssna på tal, sjunga, springa ut och åka lastbil fanns med förstås. Hela skolan var full med bilar men som tur var hann jag åka hem innan alla andra också gjorde det.


RSS 2.0