Vegansk julafton

Förutom mängder med julklappar bestod julen i Brämhult av veganskt julgodis och en del vegansk julmat. Jag och syster min bakade julgodis några dagar innan jul och resultatet uppskattades av såväl grönsaksätare som köttätare. Bollarna längst till vänster är gjorda av hasselnötskräm och hasselnötter som är inrullade i mandelmassa och därefter doppade i mörk choklad. Bollarna till höger är tryffel gjord på sojamjölk, kanel, ingefära, kardemumma, mörk choklad och rullad i kakao och kanel. I bakgrunden skymtar vegansk knäck.




Tillsammans med den vanliga grisskinkan, fisksillen och allt det andra köttet skymtade min systers veganska sill, som inte alls är sill utan aubergine och en helt vegetariskt julskinka, garnerad med min hemmagjorda senap. Det var väldigt gott med båda sillen och skinkan, något otäckt är det dock när maten påminner alltför mycket om kött.





Katterna spenderade större delen av julafton med att sova, när de var vakna en stund passade de på att undersöka julgranen och julklapparna därunder.



När man tänker på annat ...

Jag och min bror skulle åka och handla tidigare idag, när vi körde förbi några butiker på Källbäcksrydsgatan i Brämhult blinkade en mötande bil och gjorde därefter en vänstersväng precis framför min brors bil. Min bror hann reagera och och bromsade men trots det körde vi in i sidan på den mötande bilen. Hastigheten var inte hög men det blev ändå en ganska stor smäll, jag och min bror klarade oss som tur var, värre var det med bilen.




Den andra föraren såg inte oss över huvud taget. Vi körde in på parkeringen som den andra föraren hade svängt in på, han erkände att han hade tänkt på annat och att krocken var hans fel. Även om det gick förhållandevist bra och hade kunnat vara värre var det en ganska otrevlig upplevelse. Nu är det dock bara att hoppas att det går att göra någonting åt bilen.


 


Vörtbröd och juliga smörgåsar

De här fina smörgåsarna serverade jag mig och min sambo till lunch på luciadagen. Under all rödbetssallad, tomat, gurka ost och vegetariska köttbullar gömmer sig ett gott vörtbröd som jag redan har hunnit baka i flera omgångar under december. Jag älskar vörtbröd, jag har bakat varianter tidigare men de har varit gjorda på bakpulver medan brödet nedan är bakat på jäst, vilket är godare men lite jobbigare. Receptet kommer från Allt om mat och resultatet blev väldigt bra, smidigt att göra om än med ganska lång jästid, man får se till att ha saker att göra medan degen vilar, skriva uppsats tillexempel, eller gosa med katter.

Ugnstemperatur: 200°C
50 g smör
1 flska julmust (33cl)
1 flaska mörkt julöl (33cl)
½ dl brödsirap
2 pkt jäst
3 dl russin
1½ msk salt
2 msk malda pommeransskal
1 msk mald ingefära
1½ krm mald nejlika
ca 22 dl rågsikt

Smält smöret, tillsätt öl, must och sirap och värm blandningen till fingervärme.
Smula jästen i en bunke och häll över blandningen, rör ut jästen och tillsätt därefter kryddor, russin och mjölet. Bearbeta degen under 10 minuter. Låt därefter degen jäsa övertäckt 1 timme.
Tag upp degen, dela den i tre delar och forma avlånga limpor, lägg dessa på plåtar och låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda bröden mitt i ugnen i ungefär 40 min.



Ute i snön

De senaste dagarna har det snöat ganska mycket här i Linköping, det ger lite julkänsla mitt i all stress med uppsatsen och saker som måste hinnas med innan julafton. Så fort det har börjat snöa har katterna stått i fönstrena och försökt fånga flingorna. Idag tog jag med katterna ut i trädgården, dock var snön inte lika rolig utomhus som bakom fönsterrutan, men lite spännande var det kanske.




Det var ganska kallt ute och katterna frös så de skakade emellanåt, så jag tror inte att de var ledsna när vi gick in efter en stund. De hann i alla fall med att titta på några fåglar, känna på den kalla snön och bli rädda för sina egna fotspår.




Långa sockar

Förra året fick jag lite garn och mönster i julklapp, detta resulterade i bland annat ett par vädigt långa sockar. Det här var för övrigt det första paret sockar jag gjorde, de är inte felfria men det är det nog ingen som märker. Att sticka en lång socke var inget problem, värre blev det när jag insåg att jag skulle sticka en till, nu är de dock klara och fina blev de. Tyvärr går de inte ner i några av mina skor så jag kan bara ha dem inomhus. Jag har även stickat en mössa och ett par handledsvärmare i samma garn.


Morotsmuffins med philadelphiaglasyr

Nu ska jag göra ett avbrott i julpysslet och skriva om lite sådant jag roade mig med för ett par veckor sedan men inte orkade blogga om på grund av min kära uppsats. Först ut är apelsin- och morotsmuffins med glasyr av philadelphiaost och valnötter. Fruktansvärt gott. Kombinationen kanel, apelsin, morot och färskost är nog mer eller mindre oslagbar om man som jag gillar bakverk som smakar mycket utan att vara särskilt söta.

Ugnstemperatur: 180°C

8 msk smör eller margarin
saft och  finrivet skal från en apelsin115 g farinsocker
2 ägg
175 g morötter
25 g hackade valnötter
125 g vetemjöl
2 tsk (eventuellt mer) kanel
1½ tsk bakpulver
Glasyr:
100 g philadelphiaost
rivet skal av apelsin
florsocker

Rör smör, socker och apelsinskal luftigt, tillsätt äggen och därefter morötterna, valnötterna och apelsinsaften. Blanda mjöl, kanel och bakpulver och vänd försiktigt ned i smeten. Fördela smeten i 12 muffinsformar vilka gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda muffinsen mitt i ugnen till de har höjt sig och fått fin färg. Låt svalnapå galler.

Blanda philadelphiaost med apelsinskalet och eventuellt lite apelsin- eller citronsaft, tillsätt såpass mycket florsocker att glasyren inte kännsrinnig. Bre glasyren över de kalla mufinsen, strö över hackade valnötter och förvara i kyl fram till servering.

Muffinsarna är goda om än inte lika festliga utan glasyr, jag lät några vara utan ifall mina gäster skulle föredra dem så. Jag tror att denna glasyr även skulle fungera till pepparkaksmuffins, saken får undersökas.


Raggiga sockar

Under hösten har jag stickat en del sockar och här är två av paren. Det lila paret stickade jag till mig själv, i ett ganska märkligt garn som resulterade i två ganska olika sockar, de är dock varma, mysiga och sitter bra och det är väl huvudsaken. Det är lite roligt att de är så olika också. Katten Vera hoppade in i bilden.




Det andra paret är ett par sockar med julmotiv som jag stickade till min sambo, jag har inte provat dem själv men min sambo verkar tycka om dem och det får vara beröm nog. Det var väldigt roligt att sticka dessa sockar då garnet gjorde mönstret av sig själv, det var alltså färgat på det viset. Garnet och även mönstret kommer från Järbo.


Pepparnötter

Det här receptet hittade jag i Östgötacorrespondenten härdomdagen. Kakorna kallas pepparnötter och är småkakor som till smak påminner starkt om pepparkakor, de var dock mycket enklare och smidigare att göra än pepparkakor. Man slipper vänta ett dygn på degen och man slipper kavla. Jag är inte jätteförtjust i pepparkakor men dessa var riktigt goda, passade mycket bra till glöggen.

Ugnstemperatur: 175°C
1-2 dl sötmandel
200 g smör eller margarin
1 msk ljus sirap
2 dl socker
1 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bikabonat
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika

Skålla och skala mandeln.
Vispa smör, sirap och socker pösigt och tillsätt därefter ägget. Blanda mjöl, bikabonat och kryddor och vänd försiktigt ner i smeten, arbeta samman till en smidig deg.
Tag upp degen och dela den i åtta delar, rulla varje del till en längd och dela dessa i ytterligare åtta delar. Rulla varje del till en kula, tryck ned en mandel och lägg på plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen, i ungefär 12 minuter. Låt svalna på galler.


Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins är min variant av vanlig mjuk pepparkaka men istället för att grädda den i en kakform gräddar man den i muffinsformar, det är lite smidigare än en stor kaka, lättare att frysa in och plocka fram. Några av muffinsarna fick glasyr och strössel, det var inte dumt det heller.

Ugnstemperatur: 200°C
100g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1½ dl gräddfil
1½ tsk mald ingefära  
1½ tsk malda nejlikor
1½ tsk mald kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering:
florsocker
vatten
strössel

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg socker och farinsocker tills blandningen är slät. Tillsätt gräddfil, smör och kryddor. Blanda därefter mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Fördela i 14 muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills muffinsarna har höjt sig och fått fin färg.
Blanda florsocker och vatten till en lagom tjock glasyr och bre över muffinsarna, häll strössel över.






Julpyssel

Första advent kom även detta år, sådana saker har en förmåga att hända oavsett uppsatsskrivande och mängder med litteratur och tråkiga timmar framför en dator som låter och blir varm för minsta lilla. Jag jobbade hela adventshelgen så jag och min sambo firade på måndagen, julpyntade gjorde vi dock ett par dagar innan advent. Eftersom våra kära katter gärna välter ned saker har vi ställt fram ganska sparsamt med tomtar och allt annat man ska ha, fina gardiner har vi dock, för att inte tala om en hemmagjord julgrupp och ett egetbyggt pepparkakshus.



Jag har aldrig gjort en julgrupp tidigare men jag blev faktiskt ganska nöjd med resultatet, kanske har alla julbesök på Brännmarks i Brämhult gett lite undermedveten inspiration. Under arbetets gång undrade jag faktiskt varför jag inte blev florist istället för lärare. Julgruppen gjorde jag under måndagens förmiddag, senare samma dag bakade jag och gubben min delar till ett pepparkakshus som vi monterade senare under dagen. Jag fick lite lust att bli konditor istället men efter en timmes kladdigt byggande insåg jag att det kanske inte var rätt bana för mig, trots att huset blev ganska fint tillslut. Inte lika fint som inspirationskällan ur Allt om mat, men ändå fint. Naturligtvis fick alla medlemmar i hushållet sin egen pepparkaksfigur.








Nu står huset på köksbänken och luktar pepparkaka och det är förvånantsvärt stadigt. När vi var små satte vi alltid ihop husen med äckligt bränt socker, nu använde bara kristyr gjord på florsocker, äggvita och ättika, det blev väldigt hårt när det väl stelnat. Så det ska nog hålla, åtminstone fram tills katterna välter det i golvet.

RSS 2.0