Mörk lager från Haga hembryggeri

För två veckor sedan tappade vi upp ölet på flaska och sedan dess har det fått stå för att kolsyras. Igår kunde vi smaka på det. Kolsyran fanns där, likaså alkoholhalten. Kanske hade det kunnat vara lite mer kolsyra, mest av estetiska orsaker. Ölet smakade gott men inte lika gott som ölet vi har gjort tidigare, kanske beror det på att det är svårare att göra lager eller något. Lite mer humle i eftersmaken hade inte suttit fel.
.

.

.

Min bild blev inget vidare såg jag när jag lade över den på datorn, fokus hamnade på allt utom på mitt ölglas. Nåväl. Nästa gång ska vi göra ale igen, en söt och karamellig ale, det har jag bestämt.

 


Toscakakor

Såhär blev toscakakorna jag bakade i förra veckan. Min sambo som agerade avsmakare gav dem betyget "Goda, men inte lika goda som mazarinerna". Mina kollegor, som jag i själva verket bakade till, verkade också tycka om dem. "Nästan godare än köpta" var det någon som sa.
.
Ganska pilliga att få till men resultatet blev ganska fint till slut. Känns trevligare att bjuda på små portionskakor än på en hel tårta. Receptet kommer från Jan Hedhs 277 sorters kakor. Jag tyckte inte riktigt att proportionerna stämde, bland annat tog toscasmeten slut innan alla kakor var glaserade, så jag fick koka ny mitt upp i allt. Men det kan ju bero på att jag fick några fler kakor än vad receptet sa.
.

.

Idag ska jag och några andra pysselsugna åka till Söderköping och Korps handelsbod och köpa material till nya medeltidskläder. Jag är riktigt sugen på att dra fram symaskinen och sätta igång. Fast det kommer att dröja innan det blir klart förstås, och tålamod är ju inte min starka sida.


Små lila sockar

De här små sockarna gjorde jag av resterna från mitt senaste stickprojekt, setet i lila och grått som jag visade för ett par dagar sedan. Garnet räckte precis till båda sockarna. Det blev inte så mycket grått i sockarna men de är säkert funktionsdugliga nog ändå.
.


LCHF-bröd

Idag har jag återigen bakat LCHF-bröd. Jag passade på eftersom min kolhydratsundvikande mor skulle komma på besök. Jag använde samma recept som förra gången men ändrade lite, det här brödet blev sötare godare än det förra. Mindre salt, mer kokos och lite kardemumma gjorde susen.
.
Ugnstemperatur: 175ºC
.
150 g mandel
50 g sesamfrön
125 g kokos
50 g solrosfrön
2 msk fiberhusk eller psyllium
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk kummin
1 tsk kardemumma
250 g turkisk yoghurt
6 ägg
.
Mal mandel och blanda med övriga torra ingredienser.
Blanda ihop turkisk yoghurt och ägg.
Rör ihop de torra ingredienserna med äggsmeten och låt svälla i 10 min.
Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper.
Grädda i botten av ugnen i 80 minuter.
Låt svalna och skär upp i tunna skivor.
.

.

Med mor kom även hundarna. Katterna var lite skeptiska men det hände inga katastrofer, trots att Axel försökte äta upp katternas mat som stod framme.


Bröd med äpple och öltappning

Det här brödet, som bakades under sportlovsledigheten, var gjort på kli, flera olika mjölsorter, äpple och russin. Resultatet blev fina och goda limpor. Lagom krångligt att få till dessutom. Jag började med degen på kvällen och fortsatte nästa morgon, det är ett ganska trevligt sätt att baka på tycker jag. Eftersom vi har så liten frys gav jag bort en limpa till bror och svägerska (som tack för hjälpen med bilen) och en limpa fick mina kollegor till fredagsfikat. Sötsugna som kollegor brukar vara fick de även toscakaka, men det tar vi en annan gång.
.

.

Idag fortsätter öltillverkningen på Haga. Lagern som vi har haft i källaren har nu jäst klart och ska tappas på flaska, kolsyresättas och kapsylas. Om ytterligare någon vecka får vi förhoppningsvis smaka på vår första underjästa öl, det blir spännande.

.

Nästa vecka ska vi åka och titta på ett litet hus som vi är riktigt sugna på, så sugna att vi äntligen lyckades få till det där lånelöftet.


RSS 2.0