Stekt mumin

Häromdagen lyssnade jag på P3 och där var det någon som sa att halloumi egentligen är muminkött. Jag undrar vad han grundar det på, skulle mumintroll vara gnissliga i konsistensen? Om det är sant så älskar jag stekt eller grillad mumin, ju gnissligare desto bättre.


Stekt halloumi (eller mumin) med svampinjoner, tsatsiki, nötter och sallad. Tänk om jag hade lite mer just nu i denna stund. Mums!

Jag blir lite trötter ...

Designmallen jag använde mig av när jag gjorde om utseendet på min blogg tyckte visst att det var käckt och piffigt att låta rubrikens alla ord börja med versal. Detta är inte något som jag personligen föredrar men jag vet inte hur man ändrar på det.
Dessutom fungerar mitt val av typsnitt enbart i Mac, så alla som läser min blogg bör genast sluta upp med PC.
Jag ville bara berätta det.

Små restsockar

Av någon anledning blir det alltid lite garn över när man har avslutat ett projekt. Hellre det än lite projekt kvar men inget garn förstås. Ganska ofta består de där resterna av ett nästan helt nystan, för mycket för att slänge men för lite för att använda till något större. Efter ett par års intresse av stickning har jag ganska många restnystan. Då är det dags att sticka småsaker. Som sockar.

Ibland räcker inte restgarnet, då får man fylla på med restgarn i annan färg. Som i mitt fall nedan, de rosasvartvita sockarna fick gröna tår.

 

 

Sockans fot är ungefär 12 cm lång, jag vet inte hur gammal en sådan fot kan tänkas vara. Strunt samma, dessa underliga sockar får ligga i en låda tillsvidare.


Veganska smörgåstårtor och student

I fredags tog min lillasyster studenten och efter att hon sprungit ut från Borås högre allmänna läroverk åkte hon lastbil och därefter bjöds det på studentskiva i hennes lilla lägenhet som luktar 70-tal, på ett bra sätt. Min kreativa syster stod själv för maten, med lite hjälp av mor. Ska man vara riktig noga så var jag där och skar tomater och rädisor.

Maten bestod av två magnifika smörgåstårtor som naturligtvis var helt veganska. Den ena med skagenröra, hemlagad ost och tångkaviar i mängder, den andra med hemmagjorda köttbullar och rödbetssallad.
Det var två mycket vackra och goda smörgåstårtor, månne var de inte lika feta som de med mejeriprodukter i, men minst lika goda.
I bakgrunden kan man skymta den gröna 70-tals-servisen som min mor köpte en gång i tiden.

Att min syster klarar sig genom gymnasiet med utomordentliga betyg, håller fast vid sina övertygelser trots påtryckningar och odlar sina intressen (bokstavligt talat ibland), tycker jag är fantastiskt. Nu var det ingen som trodde något annat men det gör inte det hela mindre fantastiskt.
Min syster hittar ni på www.needthatcadillac.blogg.se

Tårtor och konditoridrömmar

Jag har visserligen världens bästa yrke men ibland önskar jag att jag hade blivit konditor istället. Att göra tårtor är något av de roligaste som finns, tänk om man hade fått göra det dagarna i ända? Då hade det i och för sig kanske inte varit lika roligt.

Tårtorna nedan bakade jag till mina elever. Det blev en vit marsipantårta med jordgubbar och vaniljkräm och en gräddtårta med choklad, banan och vaniljkräm. Rosorna är gjorda i marsipan med jordgubbssmak. Bladen är balkongodlad pepparmynta.

Bisysslor

För ett par veckor sedan lyckades jag och min sambo få tag i en biodlare som mer eller mindre skänkte två stycken utmärkta bikupor till oss. De var mest till min sambo eftersom det är han som vill odla bin, jag nöjer mig med att äta honung och ställa upp som transporthjälp då och då.

Viola utforskade lådorna och fann dem synnerligen tillfredsställande.
När kuporna var ordnade gjorde min sambo en beställning på lite smått och gott som krävdes, bland annat vax, burkar och lite skumma knivar. Tanken var nu att han skulle löda fast vaxet på ramar, bina bygger sedan sina bon i det där vaxet. Dessvärre var detta inte helt lätt. Efter några om och men ordnade dock min pappa en apparat som kunde hjälpa oss.
Apparaten kommer från SJ och har förmodligen en 60 år på nacken, den fungerade trots det fint. Eloge till 50-talets SJ.

 

Min sambo trädde några ramar med ståltråd och placerade vax över trådarna.

 

 

Vi mixtrade med sladdar. Apparaten förde ström genom ståltråden som blev varm, fick vaxet att smälta och därmed fastna på trådarna.

 

 

Det är inte varje dag jag kopplar ihop sladdar och trycker på stora knappar på apparater som mullrar. Det kändes ungefär som att vara tillbaka till högstadiets ellära.

 

 

Ränderna är vaxet som har smält ihop runt ståltrådarna.

 

 

Nu fattas det bara en drottning, några drönare och några arbetsbin, sedan kan det börja tillverkas honung. Honung är förresten binas kräks (fast det håller inte min sambo med om) och vaxet kommer från körtlar ur binas bakdelar. Jag förstår inte hur något som smakar så gott och luktar så gott kan vara något så vidrigt.

 

 


Kalops

Häromdagen lagade jag kalops gjord på kött. Vi hade grytbitar liggande i kylen, de behövde tillagas och min kära karnivor var inte hemma, så jag fick rycka in. Jag har faktiskt lagat kalops tidigare men den gången var jag avlönad för det. Jag smakade till och med på såsen, det smakade ungefär som vegetarisk kalops, fast med en liten bismak av död. Den är särskilt svår att efterlikna på vegetarisk väg.

Min kalops var förmodligen den godaste som någonsin lagats men jag kände mig inte ett dugg frestad utan höll mig till en betydligt grönare meny.

Oj ...

Jag råkade radera min design, jag får låna en av blogg.se tills jag har gjort en ny.
Den nya designen ser bättre ut i Mac än i PC, mystiskt och irriterande.

Kryddgården

Förra sommaren hade vi egen trädgård, idag har vi bara en liten balkong. Den relativt stora rabatten har därmed tvingats bytas ut mot en balkonglåda och några krukor. Vi sparade en del örter från trädgården men tyvärr dog det mesta under vintern, nu är det dock liv igen ute på balkongen. Vi har pepparmynta, rosmarin, timjan, citronmeliss och kamomill. Förhoppningsvis kanske det dyker upp något mer innan säsongen är över.
Vi saknar förstås trädgården men en positiv sak med balkongen är förstås att katterna också kan få lite utemöjligheter.


RSS 2.0