Hittepåkaka

Den här kakan slängde jag raskt ihop när min bror skulle komma på besök. Jag tog vad jag hade hemma, rörde ihop och gräddade. Jag hade en tanke om att det skulle bli brownies men det visade sig att det färdiga resultatet blev något för kladdigt, sålunda blev det en kladdkaka.
.
Snabbt gick de men de ungefärliga ingredienserna var: Mörk choklad, mandel, valnötter, kakao, rågsikt, bakpulver, socker och ägg. Kakan blev riktigt god och räkte till att bjuda på fler gånger. Att den var bakad på rågsikt märktes inte så det gör jag kanske igen om jag behöver någon gång.
.


Stickat set i lila och grått

Mitt senaste stickprojekt består av tröja och matchande byxor. Tröjan har knäppning i sidan.  Mönstret och garnet kommer från Drops. Jag misstänker dock att jag har avvikit från mönstret vid ett par tillfällen, det blir lätt så om man är otålig och hellre försöker något annat än stannar upp i svårtolkade mönsterbeskrivningar.

.

.

I går spelade jag och min sambo Super Mari Bros II, dessvärre dog jag mer än en gång på samma bana, blev arg och kastade bort kontrollen (mitt speltålamod försvann nog någon gång på 90-talet). Jag råkade dessutom träffa Viola men hon såg mest förnärmad ut så det var inte så farligt. Jag fortsatte kvällen med att sticka små sockar av resterna från projektet ovan. Emellanåt försökte jag konversera min spelande tilltänkte men han blev störd och bad mig hålla tyst, vilket jag naturligtvis inte gjorde. Han varvade dock till slut spelet, trots att jag "slösat" bort flera liv.

.

Jag vill sticka någonting till mig själv men vet inte alls vad. Några tips?


Lata dagar

Katterna helgar ledigheten på det mest intensiva sätt, de vet hur man gör. I morgon börjar vardagen igen, det blir ganska skönt ändå.

.


Sportlovslyx

Sportlov och ledighet innebär lite mer tid i köket. Särskilt när man återigen har glömt alla kursböcker på jobbet, precis som under jullovet. Häromdagen åt vi vegetarisk lasagne och minipaj med mandelmassa och jordgubbar till efterrätt. Det var fint.
.

.

Idag har jag storebror med sällskap på besök och i natt får jag äran att köra och plocka upp dem i Katrineholm. Jag kan ju inte påstå att jag inte hittar så det ska nog gå bra, så länge som vildsvinen håller sig ur vägen.


Äppelvinet del 2

I början av oktober påbörjade jag ett äppelvin. Jag använde mig av svenska äpplen och grums från vår tidigare sats med vinbärsvin. Receptet och det första inlägget om äppelvinet hittas här.
.
Igår, efter mer än fyra månader i femlitersflaskan, tyckte vi att det var dags att ta itu med äppelvinet igen. Efter ett par dagar i vår kalla matkällare hade bottensatsen stelnat till och buteljeringen kunde påbörjas. Vi började förstås med ett smakprov. Tidigare smakprov har mest påminnt om smaken av dåliga äpplen men nu verkar vinet ha stått till sig. Det ser ut att kunna bli det starka efterrättsvin som tanken var.
.

.

Dekanteringen gick bra och bara lite vin hamnade på golvet och på mig. Bottensatsen höll sig på sin plats och ingen flaska blev särskilt grumlig.

.

.

När vi hade korkat igen flaskorna satte jag etiketter på dem, vi börjar få så mycket vin i matkällaren att vi måste börja märka upp dem. Det ser ju lite trevligare ut också. Nu ska äppelvinet få lagras åtminstone fram till sommaren innan vi börar dricka det.

.

.

Efter allt pyssel med flaskor och etiketter tog jag även hand om bottensatsen. Den befinner sig numer i en märkt marmeladburk. Vi har även kvar en del av den bottensats vi fick av farfar så även den fick en ny burk. Det är fascinerande att man kan återanvända bottensatsen till jäst. Jag tror att vårt äppelvin kommer att bli riktigt fint och det är gjort på enbart grums som jäst.

.

.

Idag ska den nya prinsessans namn och titlar tillkännages, det firas här hemma med en flaska hemmagjort rabarbervin.


Smörgåstårta

Det känns som att smörgåstårta är något man mest äter på sommaren, kanske för att det är en kall rätt som passar bra när det är lite varmare ute. Det är ju dessutom väldigt smidigt att servera på diverse kalas och tillställningar. Smörgåstårta är så gott så man borde äta det året om. Så när jag tidigare i veckan blev sugen på smörgåstårta passade jag på att göra det till helgen då vi ändå skulle ha besök.
.
I tårtan hade jag två olika röror och på toppen hade jag grönsaker, kallrökt lax, räkor, kaviar, ost, vindruvor och skagenröra. Brödet bestod av runda rågbröd, minns inte vad det heter men det påminner om Hönökaka men är inte lika sött. På kanten hade jag lite färskost.
.
Röra 1: 4 ägg, rödlök, 1 burk tonfisk, creme fraiche, grädde, majonäs, salt, peppar, dill.
Röra 2: 4 ägg, rödlök, paprika, creme fraiche, grädde, majonäs, salt, peppar, paprikapulver.
.

.
Vi var fyra personer och tillsammans lyckades vi äta upp hela tårtan, dock i två omgångar. Mycket gott var det, jag önskar att jag hade en bit nu.
.
Av naturliga skäl gör jag bara smörgåstårtor med antingen fisk och skaldjur eller med olika typer av ost. En ostsmörgåstårta, det vill säga vegetarisk, får det nog bli nästa gång.

Mikaels minisemlor

Mikael tar mer och mer över i köket (jag klagar dock inte), igår bakade han semlebullar medan jag var och tränade. När vi kom hem hjälptes vi åt att fylla dem och riktigt fina blev de. Ambitiösa trekantshattar och allt. Eftersom de var av ministorlek gick det att äta desto fler. Semlorna blev eftermiddagsfika som avnjöts tillsammans med gäster från Stockholm.
.
Ugnstemperatu: 250°C
50 g margarin
1,5 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
½ dl socker
1 ägg
.
Pensling:
1 ägg
.
Fyllning:
mandelmassa
grädde
inkråm
.
Garnering:
vispgrädde
florsocker  
.
Smält matfettet och häll i mjölken, värm till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt socker, salt, degspad och ägg. Blanda i mjöl, knåda degen tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ytterligare, baka därefter ut ca 15 runda bullar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i minst 30 min. 
Pensla bullarna med ägg och grädda dem därefter i 8-10 min. Låt bullarna svalna.
Skär av toppen och gröp ur inkråmet ur bullarna.
Rör samman mandelmassa, inkråm och lite vispgrädde till en smidig smet, fyll semlorna med smeten. Klicka vispgrädde på de fyllda bullarna, lägg på topparna och sikta florsocker över de färdiga semlorna.
.


Ledighet

Innan jobbet i går åkte jag till bilprovningen för att besiktiga bilen. Besiktningsmannen var väldigt trevlig och pratade på om bilen och ställde frågor om mitt jobb, fin att titta på var han också. Bilen hade en del normala förslitningar men tack och lov inga katastrofproblem. Sedan ett par dagar tillbaka har jag dock hört ett dovt ljud i bilen, vilket jag berättade för besiktningsmannen. Konstiga ljud är mycket läskigare än eventuell kostsamma reparationer. Vi provkörde bilen tillsammans och han hörde också ljudet, det är förmodligen ett hjullager. Jag fick dock ingen anmärkning på det. För övrigt fick jag beröm för mina bromsar och för bilen i övrigt. Angående bromsarna tog jag äran åt mig och sa att jag grejat lite med dem i somras.
.
Senare på dagen bokade jag tid på en verkstad, prisförslaget jag fick var dock ganska mycket högre än de kostnader besiktningsmannen pratat om. Jag ringde en annan verkstad och fick ett annat prisförslag, över 2000 kronor billigare, dessutom kunde de ta hand om bilen redan nu på måndag.
.
Förutom att laga bilen ska sportlovet ägnas åt skridskoåkning. I går köpte jag och min sambo nämligen skridskor, så nu kan isen få ligga kvar ett litet tag. I skridskoåkandets värld är könsrollerna tydligen fortfarande starka, damvarianterna var vita med små blommor och med taggar fram medan mansskridskorna var svartvita och utan taggar. Jag förstår inte varför inte alla har taggar, man åker ju mycket bättre med taggar.
.

.

Mina orkidéer har börjat slå ut men stänglarna är fortfarande väldigt korta. Jag förstår inte vad jag gör för fel.


Chokladkolakakor

De här allt för goda kakorna bakade jag förra veckan när jag hade några handarbetande damer på besök. De (kakorna) ska föreställa en blandning mellan kolakakor och chokladsnitt, vilket visade sig vara en mycket lyckad blandning. Kakorna blev lite lagom sega, halvmjuka och påminde lite om kladdkaka fast i småkaksform. Alldeles för goda för att finnas i det här hemmet för ofta.
.
Receptet fick jag av en kollega som trodde att kakorna skulle passa mig. Jag provade att googla kakornas namn och hittade ett mer eller mindre identiskt recept här. Så om någon vill ha smaskiga kakor till helgen kan jag rekomendera dessa. Bra val DN.
.

.

Under kakorna skymtar en bild på Carolikyrkan i Borås.

.

Idag har vi städat, om två dagar är det lov och i helgen får vi besök från Stockholm. Med lite tur har snön smält och våren kommit till i morgon.

 


Lovikka-inspirerat mobilfodral

Jag har pysslat ihop ytterligare ett mobilfodral, det är stickat, tovat, broderat och flätat. Som ni ser har jag hämtat inspiration från vantar av Lovikkatyp (Lovikkavante får man inte säga hur som helst). Rosa broderier tyckte jag passade mobilen bra.
.

.

Jag känner att jag även behöver något lite mer vårigt. Grov ull känns väligt vintrigt och det går kanske bra fram till i början av April, därefter måste jag nog ha ordnat någonting nytt.

.

I skrivande stund befinner sig min sambo vid disken i köket, sjungandes och visslandes. Mycket stämmningsfullt en trött tisdag. Hade jag fått blommor också hade dagen blivit perfekt, men man kan inte få allt. Nu ska jag göra honom sällskap.


LCHF-Bröd

Efter min sambos allt bakande i helgen blev jag lite sugen själv. På söndagseftermiddagen provade jag därför att göra en LCHF-limpa. Jag hittade ett något så när vettigt recept som jag ändrade om lite i och resultatet blev riktigt bra. Brödet smakade som väldigt grovt bröd. Det var extremt mättande och fick mig att tänka på lembas.
.
Ugnstemperatur: 175ºC
.
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
75 g kokos
75 g solrosfrön och pumpakärnor
2 msk fiberhusk eller psyllium
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk kummin
250 g turkisk yoghurt
6 ägg
.
Mal mandel och valnötter och blanda med övriga torra ingredienser.
Blanda ihop turkisk yoghurt och ägg.
Rör ihop de torra ingredienserna med äggsmeten och låt svälla i 10 min.
Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper.
Grädda i botten av ugnen i 80 minuter.
Låt svalna och skär upp i tunna skivor.
.
Notera min fantastisk söta minimatberedare. Den fick jag av mor när jag flyttade in i min etta som inte hade ett särskilt stort kök. Användbar än idag fast jag numer slipper kokvrå.
.

.

.

Och nötmjölet tillsammans med frön och annat trevligt blandades med en blandning på ägg och yoghurt.

.

.

Sex ägg senare ...

.


Husfar i köket

I helgen har jag haft sällskap i köket eller vid närmare eftertanke är det nog jag som har varit sällskapet. Min rare gubbe bestämde sig för att vara huslig i helgen så under lördagen var han hemma och bakade bröd medan jag befann mig i Linköping och bar möbler och körde kartonger. Vad hände med stereotyperna?
.
Hålkakorna, som inte fick så mycket till hål, är från ett av mina recept. De blev riktigt fina och förmodligen väldigt goda också. Jag har själv ännu inte smakat men det kommer.
.

.
Idag har husligheten fortsatt då jag efter önskemål invigde Mikael i muffinsbakandets värld. Han ville lära sig baka muffins eftersom jag aldrig bakar de han tycker bäst om, nämligen dumlemuffins. Jag vill bara baka sådant som jag inte redan provat. Förmiddagen har alltså ägnats i köket. Bakandet gick bra och jag kunde lägga upp ett par byxor under tiden.
.
Vi har inte smakat på muffinsarna än men de ser ju riktigt fina ut, alldeles lagom stora och toppiga. Fantastiskt fina förstagångsmuffins.
.

.
Det är mysigt att pyssla i köket tillsammans och det händer ganska ofta nu för tiden. Mer av den varan tycker jag. Nu ska vi dock åka iväg och pyssla om bilen lite, tvätta, hälla på olja och annat manligt. Sedan ska vi övningsköra lite så att bilen inte fryser till i morgon.
.
Trevlig söndag!

Rosa lördagsmys

Lördagen utgjordes, som tidigare nämnt, av husvisning, övningskörning och veckohandling. När vi kom hem var jag frusen som en isglass, vilket resulterade i ett hett bad. Vi har till råga på allt ett mycket kallt badrum och det måste kompenseras med ännu mer hett vatten. Tur för mig att vattnet ingår i hyran, för många bad blir det när det är så här kallt.
.
När jag återfått en smula av min värme övergav jag badrummet och ägnade mig i stället åt att göra en efterrätt till kvällen. Det fick bli hallonmousse med riven choklad, enkelt och gott. Fint att titta på blev det också.
.

.

Nu har fläkten i köket gått sönder, vilket i och för sig inte var en alltför sorglig historia. Den fungerade ändå inte särskilt bra. Jag kunde inte steka en pannkaka innan hela lägenheten var igenimmad.


Min kaffemaskin

När vi var och handlade förra helgen gick vi förbi en hylla med kaffemaskiner, jag pekade på en och sa att jag ville ha den någon gång. Dagen därpå var samma maskin nedsatt med 500 kronor, att jag då skulle köpa den var inte mycket mer än ett konstaterande. Egentligen har vi redan ganska fullt i köket men den var ju så liten och smidig så det gick att ordna.
.
Än så länge har jag inte så många smaker men det ska nog ge med sig. Eftersom mor min har en likadan maskin har jag redan provat ganska många olika kapslar. Godast hittills har nog varit Chai Te Latte som visserligen inte smakar jättemycket kaffe, men är hur god som helst ändå.
.

.

Idag har ölbryggning stått på schemat. Vi har tänkt göra pilsner länge men eftersom det inte har varit så kallt förrän nu har vi inte kunnat, pilsner ska nämligen jäsa i ynka 10 graders värme. Så kallt har vi i vår matkällare då det är 10 minusgrader ute. Så nu måste kylan tydligen hålla i sig.

 


Mobilväska och husletande

I onsdags åkte jag till stan och tittade in i en mobilbutik (ingen smygreklam här inte) och efter att ha tittat runt en stund gick jag till gymmet för att fundera. Efter ungefär 10 kilometer hade jag bestämt mig och kunde gå tillbaka till butiken och köpa den mobil jag ville ha.
.
Så nu har jag en ny mobiltelefon och eftersom den är så fin var jag tvungen att ordna en liten väska åt den, jag vill ju inte att den repas i min portfölj om dagarna.
.

.

Jag använde mig av gammalt Lovikkagarn som jag hade hemma. Stickning, tovning, flätning och knapp tog allt som allt två simpsons-avsnitt, ett Halv åtta hos mig och Ett Biggest loser.

.

.

Idag har jag och min gubbe återigen varit ute i Krokek och tittat på ett hus. Det var väldigt fint och mysigt med en bra trädgård och eget garage. Dessvärre var det nog lite för mycket av ett renoveringsobjekt för oss. Det mesta i huset var original från 1971 då huset byggdes. Virrvarr (visserligen välbevarad) i köket, gult, brunt och turkost i badrummen, plastmatta som skulle föreställa parkettgolv osv. Sedan är ju frågan om vi vill bo i Krokek.

.

På vägen hem fick jag sitta i passagerarsätet och leka med min nya telefon medan min sambo körde, det var fint.


RSS 2.0