Honungen

För ett par veckor sedan slungades honungen, totalt 11,5 kg blev det. Efter slungningen silades honungen, vilket tog ett par dagar, och nu väntar vi på att den ska börja kristalliseras.
 
 
Bilden ovan visar hur ramarna såg ut efter att de blivit tömda på honung, sorgligt söndertrasade. Vi stoppade tillbaka ramarna och redan efter ett par dagar hade bina reparerat skadorna som slungningen åsamkat. 
 
 
Den gröna hinken rymmer 11,5 kg osilad honung. Honungen består till största del av nektar från ljung, därav den mörka färgen.
 
 
Grumset som syns i silen är bitar av vax, det är tydligen väldigt nyttigt så hela förra veckan åt vi det till frukost.
 
 
 
Såhär fin blev den nyslungade honungen, vi tappade bara upp några enstaka burkar. Nu väntar vi som sagt på att resten av honungen ska kristalliseras.
 

Halvcirkelmantel

Med mitt lökfärgade garn sydde jag fast ett kantband längs fållen på min halvcirkelmantel. Det blev väldigt fint men var fruktansvärt tråkigt att göra. Manteln blev klar lagom till Söderköpings gästabud, vilket var tur eftersom det stundvis var ganska kyligt ute.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemmafärgat garn

Hösten har hittills varit ganska stressig och jag har inte riktigt haft ro till att dokumentera och skriva om mitt pyssel, för lite pyssel har det blivit minsann. Nu har det börjat lugna ned sig så jag gör ett försök till återkommande. 
 
När jag och min familj besökte Vadstena Gille gick jag förbi en korg med garnhärvor som var tänka till hemmafärgning. Jag blev spontant lite sugen på att prova detta och köpte en härva. Senare när vi var och handlade den veckan plockade jag på mig två påsar med lökskal som Coop var vänliga nog att skänka mig.
 
Helgen därpå färgade jag garnet. Jag började med att behandla det med Alun, som är något slags salt. Dagen efter fick garnet koka tillsammans med ett avkok av lökskalen. Resultatet blev ett mycket orange garn. Det hela var mycket roligt och något som jag absolut ska prova igen. 
 
I vinter vill jag prova att färga med valnötsskal och i vår blir det björklöv och vad annat jag nu kan hitta på. 
 
 
Jag har redan haft användning för garnet, som senare blev till två nystan à 50 gram. Vad det är jag har gjort ska jag visa senare.

RSS 2.0