Bakpulverskorpor


Skorpor med ost och marmelad tillsammans med en kopp te kan vara något av det mysigaste man kan hitta i fikaväg. Denna variant av skorpa är dock något sötare och påminner mer av en småkaka, den är dessutom enklare och smidigare att baka än vanliga skorpor. De passar också väldigt bra till te, marmelad blir nog lite väl kaka på kaka.

Ugnstemperatur: 225º C och 150º C
30 st.
3/4 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
75 g smör
3/4 dl grädde

Blanda samman alla torra ingredienser. Finfördela smöret i blandningen, tillsätt vätskan och blanda raskt ihop till en deg.
Rulla små bollar av degen, lägg alla bollar på plåtar och grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.
Ta ut bollarna och låt svalna något.
Dela de ljumna bollarna med hjälp av en gaffel, gaffeln ger en fin porös yta.
Rosta delarna i mitten av ugnen tills de är torra hel igenom. 

Det som ligger bredvid skorporna i burken är tjocka, finska pepparkakor som vi köpte i en finsk butik i närheten av där vi bor. De är också ganska goda, inte lika goda som skorporna förstås.

 


Nirvana!

Min lilla Nirvana har fått flytta hem till oss. Hon är tio år gammal och ägnar större delen av dygnet med att sova, de vakna minuterna ägnar hon åt att bli klappad, titta ut genom fönstret eller smyga runt i lägenheten. Tyvärr tillbringar hon en stor del av tiden under sängen men förhoppningsvis blir hon snart trygg nog att välja sina sovplatser där man åtminstone ser henne.
Vera verkar inte ha så mycket emot det nya sällskapet och de kommer säkert att bli vänner, om bara Vera slutar äta upp Nirvanas mat.
Viola är mer skeptisk och föredrar om Nirvana stannar i sovrummet, helst under sängen. Förhoppningsvis kan Viola lära sig att åtminstone tolerera Nirvana.
Tack så mycket ...

Nio månader efter examen får jag hem en inbjudan till examenshögtid, som för övrigt infaller nästan ett år efter min examen. Jag trodde inte att det skulle bli någon ceremoni överhuvudtaget så det var en trevlig men kanske något sen överraskning. Tack så mycket Linköpings universitet.
Gifflar och Chili sin Carne

Inspirerad av mina elever bakade jag gifflar när jag kom hem från jobbet idag, samtidigt som jag städade lägenheten tillsammans med min sambo. Gifflar ska egentligen vara ljusa men jag valde att göra mina lite grövre och det gick alldeles utmärkt. Till gifflarna åt jag Chili sin Carne gjord på sojafärs.

Gifflar 24 st

Ugnstmperatur 225°C
     50 g smör
     50 g jäst
     5 dl mjölk eller vatten (eller en blandning som i mitt fall)
     1 tsk kummin
     1 tsk salt
     2 msk sirap
     1-2 dl grahamsmjöl
     12-15 dl rågsikt
Garnering
     vispat ägg
     sesamfrön

Smält smöret, häll över mjölken och värm till fingervärme.
Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt, kryddor, sirap och mjölet. Knåda samma och låt jäsa övertäckt i ungefär en timme.
Dela degen i fyra delar och rulla ut delarna till rundlar, ungefär 1 cm tjocka. Skär varje rundel i 6 "tårtbitar". Rulla ihop tårtbitarna från basen, böj till och lägg på plåtar. Lås jäsa i 30 min.
Pensla gifflarna med ägg och strö över sesamfrån. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 min.


Det är för övrigt så mycket smidigare att göra Chili con carne utan köttfärs, jag förstår inte hur någon kan tycka att allt stekande och os är värt mödan. Men det är ju jag det.

Vegetarisk bacon


Som köttätare gillade jag aldrig bacon, det var aningen för flottigt, knaprigt och otäckt med sega fläsksvålskanter. Vegetarisk bacon är däremot en ren njutning, det smakar rökigt och salt men man slipper flottet och känslan av grishud mellan tänderna.

Hälsans kök säljer bacon i form av små tärningar medan Veggo säljer bacon i skivor. Jag föredrar det tidigare då det är lite lättare att hantera. Jag har dessutom inget behov av att min vegetariska mat ska påminna om kött så mycket som möjligt, vilket Veggo gör.

Tänk vad många vegetariska halvfabrikat det finns nuförtiden. När jag blev vegetarian för sju år sedan fanns det mer eller mindre bara quorn och sojakorv. Fantastisk utveckling.Hälsans Kök - Produkt BaconRSS 2.0