Bröd med drav

Strax efter första omgången av ölbryggningen försökte jag baka bröd på dravet, det vill säga det korn- och vetemalt som blev över då mäsken silats. Brödet blev väldigt kladdigt inuti, vilket var synd då brödet annars var mycket gott. Häromdagen gjorde jag ett nytt försök och lyckades bättre.

Degen krävde väldigt mycket mjöl men jäste sedan fint. De färdiga frallorna hade en frasig yta, nästan som köpebröd, men var myckey mjuka inuti. De blev inte kladdiga men det är garanterat det saftigaste brödet som jag har åstadkommit hittills. Råkar man vara en hemmabryggare kan jag rekomendera att spara på draven, alternativt kan man få lite av mig nästa gång vi brygger öl. Vi fick hur mycket drav som helst och hade inte plats nog i frysen för att spara allt. Hade vi haft en gris hade den fått resterna, men det har vi ju inte.

Jag slängde ihop receptet lite på en höft, försöker återge det någorlunda.

Ugnstemperatur: 225ºC
     50 g jäst (Jag hade bara röd jäst hemma men det fungerade bra.)
     5 dl vatten
     1 tsk salt
     3 msk olja
     3 msk sirap
     1 ägg
     3-4 dl drav (Malt från korn och vete.)
     2 msk kakao (För det fina färgens skull.)
     15-20 dl rågsikt, kanske mer.

Garnering:
     ägg
     rågflingor

Dela jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, sirap, ägg, drav, kakao och mjöl. Arbeta in mjölet ordentligt tills degen känns torr och smidig. Låt jästa 45 min.
Tag upp degen, tillsätt mer mjöl vid behov.
Dela degen i 24 bitar och forma varje bit till en rund fralla, låt jäsa 30 min på plåtar.
Pensla frallorna försiktigt med vatten och strö över rågflingor. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
Låt svalna på galler.





För den vetgiriga kan jag berätta att malt är när man plockar hela kornen från sädesslagen och låter dem gro i en smula vatten för att sedan rosta dem.
    

Organiserat.

Sedan jag och min sambo flyttade från vårt fina sjuttiotalskök i Ryd, Linköping har vi saknat en ordentlig kryddhylla. Vårt nuvarande kök är inte begåvat med en inbyggd kryddhylla ovanför fläkten så kryddorna fick lite temporärt stå i ett skåp, vilket är mycket irriterande när man är stressad och snabbt behöver få fram sina kryddor. Problemet ledde ganska snart till att maten fick nöja sig med svartpeppar och salt som stod längst fram tillsammans med kanelen.

Nu har vi dock äntligen fått en riktig kryddhylla. Det har inte varit helt lätt, nuförtiden ska nämligen allt vara i rostfritt stål och det faller inte oss i smaken.

Att kunna överblicka kryddorna, ha dem sorterade i bokstavsordning och lättillgängliga vid matlagningen underlättar livet en smula. Dessutom ser det mysigt och hemtrevligt ut att förvara kryddorna på det viset.






Som ni ser har vi inte bara sorterat kryddorna, de kommer dessutom allihop från kockens, vilket enbart är av estetiska orsaker. Det tog sin lilla tid att fasa ut alla Santa Maria och ungefär i samma veva som vi var klara med det bestämde sig Kockens för att byta design. Nu nästan ett år senare har vi fortfarande en del gamla kryddburkar kvar, och då bestämmer sig Kockens för att återigen byta design.

Den skarpsynte lägger kanske märke till att det fortfarande gömmer sig en Santa Maria-burk bland de gröna kryddorna, den får stå på undantag tills vidare.

Man skulle kunna tro att vi har alldeles för mycket fritid.

Bryggandet fortsätter ...

Idag fortsatte vi med ölbryggning. Eller rättare sagt började vi redan i går då vi diskade och pillade bort läsketiketter från 40 bruna glasflaskor.

Dagen idag började med kokning av vatten, vilket tog över en timme med vår stora gryta, och rengöring av mäskkärlet.  

                            


Vätskan, som numer kan kallas grönöl, tappades från glasballong ned till mäskkärlet, tillsammans med en gnutta sockerlag. Därifrån tappade vi vidare det till flaskorna. Dessa rengjordes först med hjälp av bryggrens och kallt vatten.

                              

Vi satte kapsyl på alla flaskor och därefter var vi klara för dagen. Nu kan vi bara hoppas på att naturen gör sitt och ser till att sockret omvandlas till kolsyra. Vi smakade på grönölet och nog smakade det öl allt, det smakade till och med ale, så vi har goda förhoppningar om att det blir bra i slutändan.








Palsternacksvinet artar sig

Palsternacksvinet har lämnat hörnet i vardagsrummet, har buteljerats och får nu göra rabarbervinet sällskap nere i matkällaren. Vi smakade på vinet innan vi korkade igen flaskorna, det var starkt, lite sött och påminde faktiskt om palsternacka.

Vinet ska få ligga på flaska nu och förhoppningsvis är det drickvänligt lagom till nästa höst. Tur är väl det, jag och gubben min har nämligen helt glömt bort att sätta ny glögg.

Finns det någon svagdricka kvar ute i affärerna tro?




Bebiströja

Jag har stickat en tröja till en bebis, vilket min sambo tycker är underligt eftersom vi ingen bebis har, han var dock inte lika mild i sitt ordval. Det är nu så att det går fruktansvärt mycket fortare att sticka en tröja i miniatyrformat än en tröja i vuxenstorlek. Dessutom har jag en låda full med restgarner som behöver göras åt till mindre projekt och så spar jag tålamodet till viktigare tillfällen.

Tröjan är stickad av resterna från garn jag använde till en halsduk, en halsduk som tyvärr blev stulen tidigare i vinter. Modellen är ganska klassisk och lite rolig eftersom den nästan stickas i ett stycke, Framstycket och bakstycket stickas runt på rundsticka, ärmarna påbörjar man försig men de sätts sedan in på rundstickan. Tröjan har en del skönhetsfel men det är nog ingenting man tänker på om man inte vet om det, så nu nämner jag det inte igen. Jag är överlag nöjd då det är första gången jag stickat en vanlig tröja.

Mönstret, eller receptet som jag alltid vill säga, hittas på www.drops.se. En fantastisk sida för övrigt.






Nu håller jag på med en liten bebismössa, av garn som köptes för att användas till sockstickning.


Sushi och lördagsmys

Lördagskvällen bestod av hemmagjord sushi, rött vin och lite hemmagjord glass till efterrätt. Blir en lördag bättre än så?

Förutom ris smaksatt med vitvinsvinäger, socker och salt har jag kallrökt lax, philladelphiaost, wasabi, avocado, gurka, röd paprika, sockerärtor och sharon i min sushi. Japanerna skulle förmodligen inte bli särskilt imponerade, men gott var det.

Glassen bestod av två sorter, den ena körsbär och den andra Non Stop, det senare var min sambos önskemål. Vår glassmaskin från 90-talet har tyvärr börjat haverera, det är numer bara den ena skålen som fungerar, så vi kan bara göra en smak åt gången, sicket elände.





Den goda maten kompleterades med Spider-man från 94, barndomsnostalgi på hög nivå. Tillsammans med Sailor Moon och Batman var Spider-man, enligt mig, något av det mest spännande man kunde titta på.



Odenbullar

Odenbullar är bullar fyllda med mandelmassa och kardemumma, ungefär som krämbullar fast med lite mer smak av semla. Varför de kallas odenbullar vet jag inte, Oden kanske gillade mandelmassa. Fyllda bullar är hur som helst väldigt gott, och kanske lite roligare än vanliga kanelbullar.

Odenbullar 20 st.

Ugnstemperatur: 250°C
     2 dl mjölk
     25 g jäst
     75 g smör
     4 msk socker
     1 ägg
     8 dl vetemjöl
     Eventuellt kardemumma

Fyllning:
    150 g mandelmassa
    1-2 tsk malen kardemumma
    eventuellt några droppar mjölk

Garnering:
     ägg
     mandelspån
     pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
Rör ihop smör och socker, tillsätt ägget och degspadet och därefter mjölet.
Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Riv mandelmassa och blanda med kardemumma och eventuellt lite mjölk om smeten känns torr.
Kavla ut degen och skär den i rutor.
Klicka ut smeten på rutorna, snörp ihop degen om smeten och lägg med skarven nedåt på plåtar.
Låt bullarna jäst 30 min.
Pensla bullarna, strö över socker och mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugen i ungefär 10 min.


Oemotståndlig!


Får man ens lov att vara såhär söt?



Hembryggeri på Haga

Sedan en tid tillbaka har en idé om ölbryggning varit på tapeten, framförallt på min sambos tapet, men jag är som bekant inte den som säger nej till extra pyssel i köket. Förra lördagen satte vi tankarna i verket och ägnade oss åt malt, humle, jäst och vatten, hela dagen.

Processen började tidigare den veckan då min sambo bar hem våra beställda råvaror, 12 kilo vägde paketet, mest beroende på kvarnen som skymtar till höger. Varorna kommer från Humlegården http://shop.humle.se/se/



Det hemmagjorda mäskkärlet är tillverkat av en klassisk kylväska, en tapp, några muttrar samt ett nät som man egentligen använder i bilvård.
 
                         

Efter att ha rengjort mäskkärlet med kokande vatten fortsatte vi med att värma upp vatten till en temperatur av ungefär 72°C. Den stora grytan, som egentligen är en gammal konserveringsgryta, hittade vi på Nostalgiladan för ett tag sedan http://nostalgiladan.se/



Med hjälp av vår nyinköpta kvarn malde vi vetemalt och kornmalt, vilket senare hamnade i mäskkärlet i väntan på det varma vattnet.

                 

Efter att vi hällt i vattnet över vetemalten och kornmalten stod den och bubblade en god stund, därefter fick mäsken stå och arbeta för sig själv medan bryggarna åt lunch och rengjorde jäskärlet.



Efter en dryg timme lakade vi ur mäsken, kvar i mäskkärlet fick vi drav och i den stora grytan hamnade vätskan som i och med urlakningen kallas vört.

                         

Vörten fick sedan koka tillsammans med humle. Därefter gällde rask nedkylning till rumstemperatur, vilket tyvärr inte gick så raskt som vi hade önskat. 

                     


När vörten äntligen nått rätt temperatur dekanterade vi vätskan ned till jäskärlet, slängde i lite förkultur (jäst) och lämnade sedan glasballongen (ovan nämnda jäskärl), med vörten att stå och bubbla i fred. Trots en del små missar under processen hoppas vi att vörten jäser ordentligt och så småningom övergår i öl.





 


Hallonmousse

När mor min var på besök för någon vecka sedan bjöd jag på bland annat hallonmousse. Eftersom det varken innehåller socker eller kolhydrater passar det bra för sådana som följer LCHF, vilket mor gör. Det är väldigt lätt att göra mousse och det är en miss att köpa mataffärens pulverpåsar, att göra moussen själv går nästan lika fort som att blanda pulverpåsen. Man slipper dessutom fundera på vad det egentligen är i desserten.

Hallonmousse 4 port
     200 g hallon
     2 dl grädde
     2 äggvitor
     Eventuellt lite vaniljsocker
Garnering
     mandelflarn
     mörk choklad i form av en krumelur

Mosa hallonen, smaksätt med vaniljsocker efter tycke och smak.
Vispa grädden hårt och blanda ner hallonmoset.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned det i hallongrädden.
Lägg upp i serveringsglas eller skålar och låt stå i kylen i några timmar, garnera strax innan servering.

Jag hade velat ha något grönt med i garnering men jag hade inget hemma, lite mynta eller citronmeliss hade sett trevligt ut.



RSS 2.0