Sushi

Att tillaga sushi kan visserligen vara lite pilligt och klurigt men när man väl har fått in den rätta tekniken går det ganska smidigt, och särskilt lång tid behöver det inte heller ta. Mödan värt blir det när man ser de färgglada, smakrika munsbitarna, gott för både öga och mage. När min sambo lade fram sitt examensarbete och dessutom fick VG, firade vi detta med hemmagjord sushi. Såhär fint blev resultatet ...För den nyfikne och sushisugne kan jag avslöja att mina valda ingredienser var paprika, avocado, melon, gurka, rökt lax och philadelphiaost, speciellt melonen var riktigt lyckad. Jag är för övrigt inte mycket för fisk så det blir mestadels vegetarisk sushi för min del, rökt eller gravad lax brukar dock fungera bra. Naturligtvis använde jag mig även av rikliga mängder wasabi, mums.


Muffins med dumle och vit choklad

Det här receptet hittade jag på en helg för ett tag sedan då jag egentligen borde ha studerat, men ville göra något roligare. Jag hade en idé om att en dumlekola i mitten av en chokladmuffins skulle smälta och bli en kladdig kolafyllning. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig, dumlen blev ett med smeten, vilket dock ledde till väldigt saftiga och lite kladdiga muffins.

Ugnstemperatur: 200°C
   225 g vetemjöl
   25 g kakao
   2 tsk bakpulver
   ½ tsk bikarbonat
   100 g vit choklad
   2 ägg
   3 dl crème fraiche
   85 g farinsocker
   85 g smält smör

Placera tolv pappersformar i en muffinsplåt och hacka den vita chokladen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en skål, tillsätt chokladen men spara några bitar till garnering.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och smör i ytterligare en skål. Rör ner smeten bland de torra ingredienserna och rör snabbt samman.
Fördela smeten i pappersformarna men fyll dem bara till hälften, tryck därefter ner en dumlekola i varje form och klicka över lite mer smet. Strö slutligen lite hackad vit choklad på toppen. Grädda dem i mitten av ugnen, i ungefär 20 minuter.


Frostig frys

När jag skulle frysa in gårdagens hamburgerbröd insåg jag att vår frys mer eller mindre innehöll mer is än mat. Efter lite funderingar bestämmde jag mig för att det inte gick an och en stund senare vräkte jag ut alla frysta varor, packade in dem i tidningspapper och stuvade in dem i kylen. Eftersom vi hade en del glass och annat lättsmält i frysen kunde jag minsann inte låta frysen tina i lugn och ro, för att skynda på processen ställde jag in grytor med hett vatten i frysen. Det hela gick vägen och frysen var tinad, urtorkad och torr på lite mer än en timme.

 
 
   
 Hamburgerbröd

I morse skrev jag terminens sista tenta och ett par minuter efter tio på förmiddagen började mitt sommarlov. När jag kom hem firade jag semestern med att baka hamburgerbröd, vilket senare blev en del av dagens middag. Det blev 24 stycken, visserligen ganska små bröd men de fungerade bra trots allt. Nu slipper jag slösa pengar på smaklösa, köpta hamburgerbröd, för ett tag i alla fall.

Ugnstemperatur: 250°C
   5 dl vatten
   50 g jäst
   1 tsk salt
   ½ dl olja
   2 msk sirap
   13 dl fullkornsvetemjöl
   1 dl grahamsmjöl
Garnering:
   Egentligen ska det väl vara sesamfrön men jag hade bara vallmofrön hemma, det gick dock bra det med.

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet som är värmt till fingervärme. Tillsätt salt, olja, sirap och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg, låt vila i ungefär 30 min.
Bearbeta degen ytterligare, dela den i 24 delar och forma släta, ganska platta bullar. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 min, eller till dubbel storlek.
Pensla bullarna försiktigt med vatten och strö på frön, grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler och under duk.Sista dagen

Anledningen till att min blogg verkar död är att jag på senaste tiden har haft alldeles för mycket att läsa och lära mig, och alldeles för lite tid, förra veckan skrev jag en tenta i religionskunskap och i morgon är det dags för tenta i etik. De senaste dagarna har bara bestått av läsande, tragglande och ständiga upprepningar av kluriga etiska teorier jag aldrig någonsin kommer att förstå, men i morgon är det över, när jag har skrivit tentan blir det sommarlov för min del. Sommarlovet för min del är fyllt med arbete naturligtvis men förhoppningsvis blir det även en del utflykter, solande och badande.

RSS 2.0