Matbröd

Det här är ett matbröd som jag har bakat med hjälp av ett enkelt grundrecept. Utgå från 5 dl vätska, 50 g jäst och 13-15 dl mjöl, vilken typ av vätska och vilket mjöl du använder avgör du själv. Jag brukar variera vätskan mellan mjölk, vatten och te, man kan även använda filmjölk, yoghurt eller juice, lite brödkryddor i degen gör även den enklaste limpan lite mer spännande. Jag valde vatten och lite blandade mjölsorter till mitt bröd den här gången, resultatet ser ni nedan. Smidigt och okomplicerat.

Ugnstemperatur: 200°C
   50 g jäst
   5 dl vatten
   3 msk olja
   1 tsk salt
   3 msk sirap
   4 dl grovt rågmjöl
   2 dl grahamsmjöl
   ca 8 dl vetemjöl
Pensling:
   
sirap
   vatten

Smula jästen i en bunke, värm vätskan till fingervärme och häll lite över jästen. Lös upp jästen och häll därefter över resten av vätskan. Tillsätt olja, salt, sirap, rågmjölet, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Bearbeta degen tills den blir smidig och slutar kladda, tillsätt mer mjöl vid behov. Låt degen jäsa 30 min under bakduk på en varm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lite till, dela därefter degen i två delar och forma dessa till avlånga limpor. Lägg limporna på plåtar eller i bakformar och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Pensla bröden försiktigt med en blandning av lite sirap och vatten, strö lite vetemjöl över limporna och grädda dem därefter i mitten av ugnen i 30 minuter.Det var några dagar sedan jag skrev i bloggen, jag får skylla på det vackra vädret och vår slitsamma gräsplätt som kräver sin omsorg i form av rensning och klippning. Skämt och sido, den senaste veckan har varit underbart fin och det är trevligt att pyssla i trädgården, även om landet mest består av ogräs och grus. Men det är inte bara arbete som har upptagit min tid, valborgshelgen  fick jag och min sambo möjlighet att fira i Borås, Sveriges utan tvekan bästa textilstad.


Kommentarer
Postat av: N/N

Det är väl allom bekant att Norrköping är den bästa textilstaden. Läs på!

2009-05-06 @ 08:55:01
Postat av: Therés Johansson

Norrköping kan måhända ha varit en textilstad en gång, men är inte den verksamheten död sedan länge? I Borås lever tyget vidare i form av designutbildningar och postorder.

2009-05-06 @ 09:39:23
URL: http://bakomfoten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0