Gott om tid för glögg!

I oktober varje år börjar jag vänta på att de första glöggflaskorna ska börja dyka upp i butik, dock dröjer det till nästan mitten av november innan de äntligen kommer. Efter den första glöggflaskan går det åt några till både innan och efter julafton. Inför förra julen provade jag och min sambo, som också är en glöggfantast, att sätta egen glögg, vilket blev bättre än vad vi hade hoppats på. Vår glögg fick visserligen inte Blossas röda nyans eller söta smak men nog var den god alltid, vi hade inga större problem med att dricka upp den. Förra året var vi lite sent ute att börja med glöggen, den blir klar på 6 veckor men ska helst lagras under några månader. I år har vi större framförhållning och 2009 års glögg står redan på jäsning i vardagsrummet. Om någon känner sig sugen på att göra egen glögg till jul så är det hög tid att börja nu.

Det här receptet ger en ganska stark glögg, hur stark den blev lyckades vi inte mäta men vi gissar på att procenthalten stannar någonstans över 10. Receptet nedan använde vi inför julen 2008, i år använder vi samma recept men har lagt till några torkade skal av pommerans.

5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
50 g jäst
2 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 - 2 små bitar torkad, hel ingefära
500 g russin
5 st råa, skalade, skivade potatisarLös jästen i lite ljummet vatten. Blanda alla ingredienser i en hink, tillsätt jästen sist. Täck över hinken med en handduk och låt stå i 3-6 veckor.
Sila glöggen, låt den därefter stå ytterligare en vecka, förhoppningsvis har glöggen klarnat något och lämnat avfällning i botten av hinken. Tappa upp glöggen i lämpliga flaskor, använd gärna en hävert.
Glöggen är nu dryckesfärdig men den blir godare med tiden så lagra den gärna i några månader eller upp till ett år.

Flaskan på bilden nedan är från förra årets sats, årets glögg är nämligen inte mogen att tappas upp på flaskor ännu och jag orkade inte vänta tills dess, de kommer ändå att se ungefär likadana ut.Kommentarer
Postat av: jenny

Du är grym Therés..

2009-02-21 @ 18:19:38
URL: http://ensjuktbra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0