Vallmogifflar med kummin

Igår blev det ännu en bakdag och valet den här gången föll på gifflar, små söta rullade saker. De var ganska roliga att göra, om än något omständiga och det tog några vändor innan jag fick kläm på hur man rullade dem för att de faktiskt skulle se ut som i kokboken. Resultatet blev till slut över förväntan.  Enligt grundreceptet ingick inte kummin eller sirap, men jag gillar det båda så jag tog med det ändå. Dessutom glömde jag ägget till degen men det gjorde inte så mycket, mina gifflar blev väldigt luftiga och mjuka ändå.

Ugnestemperatur: 225-250°C
   50 g smör eller margarin
   5 dl mjölk
   50 g jäst
   1 tsk salt
   1 msk sirap
   1½ liter vetemjöl
   1 ägg
Pensling:
    ägg
    valmofrön  

Smält margarinet i en gryta, häll övermjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke, häll över lite av degspadet och red ut jästen, häll därefter över resten av degspadet.Tillsätt salt, sirap, kummin, det lätt uppvispade ägget och nästan allt mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en deg och låtden jäsa övertäckt i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite till. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, skär denna sedan i 6-8 trianglar. Rulla ihop de små trianglarna till gifflar, börja rulla vid triangelns bas. Lägg gifflarna på plåtar, forma dem som halvmånar och låt jäsa 30 min under bakduk.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg, strö över vallmofrö och grädda i mitten av ugnen, i 8-10 min.


Kommentarer
Postat av: Ida

Ser hur goda ut som helst! Och snygga!

2009-03-07 @ 09:04:53
URL: http://plunsen.blogg.se/
Postat av: Therés

Tack så mycket!

2009-03-07 @ 18:31:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0