Rågsiktslimpa

Jag har haft ganska fullt upp under veckan och har inte hunnit skriva något i bloggen, som någon själ därute kanske har märkt. Min vecka har bestått av intensiva studier, praktik samt en trevlig helg i Göteborg, fylld av barndomsvänner, Sex and the City, shopping, vin och god mat. Nu är jag dock tillbaka hos mina föräldrar i Borås och i går kväll hann jag äntligen prova den kokbok som jag fyndade på bokrean häromdagen. Provningen resulterade i tre fina, kanske något låga men väldigt goda rågsiktslimpor. Mor, far och syster var inte trugade att smaka och nu efter söndagens frukost är två av limporna redan slukade.

Till hänsyn av min vegansyster bakade jag brödet på vatten och det gick alldeles utmärkt. De brödkryddor jag använde var en färdigblandad påse men dem kan man byta ut mot vadhelst man tycker passar. Man kan även göra bullar eller kakor av brödet men jag gjorde limpor, det ser så trevligt ut med limpor.

Ugnsemperatur: 200°C
   50 g margarin eller smör
   5 dl mjölk eller vatten
   50 g jäst
   2 msk sirap
   2 tsk salt
   2-3 tsk brödkryddor
   13 dl rågsikt
Garnering:
   Mjöl

Smält margarinet och häll i vätskan, värm till fingervärme, 37°C.
Smula jästen i en bunke och häll över lite av degspadet, lös upp jästen och häll i resten av degspadet, sirapen, saltet brödkryddorna och rågsiktet. Bearbeta degen tills den blir seg, blank och släpper bunkens kanter utan att kladda.  Strö lite mjöl över degen, lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen ytterligare, den är klar när den är blank och smidig. 
Dela degen i tre delar, rulla varje del till en slät längd. Lägg längderna i en smord långpanna. Pensla limporna med smält matfett så går det lättare att bryta isär dem efter gräddningen. Lägg över en bakduk och låt bröden jäsa ytterligare 30 min. 
Grädda limporna i nedre delen av ugnen, i 30-35 minuter. Pensla de nygräddade limporna med vatten, strö över lite mjöl, lägg dem på ett galler och låt svalna under bakduk.


  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0