Knäckebröd med russin
Knäckebröden består av vetemjöl, rågsikt, grahamsmjöl, kummin, fänkål, russin samt lite fler ingredienser som jag inte orkar nämna.
Mina kollegor ska få smaka på knäckebrödet i morgon då det är jag som har fredagsfikat. De sötsugna kan vara lugna dock, i skrivande stund bakar jag riktigt feta, amerikanska kakor till dem.
Påsklovet är över ...
Ett mycket trevligt, men något kort påsklov avslutades med våfflor och Spindelmannen. Jag har hunnit med ganska mycket under veckan trots allt, jag har lärt mig dansa Foxtrott (nästan), buggat, tvättat och vaxat bilen, nätat in balkongen, besökt Borås och själv fått besök, lite synd att jag inte hann med att vila lite mer.
Nu tar jag det lite lugnt för att vara pigg och utvilad till arbetsdagen i morgon.
Trevlig annandagpåsk!
En liten konstig mössa
Mönstret kommer från Drops och finns att hämta på deras hemsida. Det är en mycket enkel och lättstickad mössa. Det enda man behöver kunna är räta och aviga maskor samt lite minskningar. Jag blev inte nöjd med kanten på mössan så jag virkade ett varv runt hela mössan.
Kattbalkongen

Runt balkongen sitter en träram som min pappa byggt och som vi spännde upp nätet på. Nätet är av typen rådjursnät och är helt i plast och för att fästa nätet använde vi som sagt buntband, ganska många sådana. Vi beställde nätet från www.villaprodukter.se.

Vera och Viola var förstås mycket nyfikna på bygget, redan igår kväll fick de gå ut en stund men det var lite kallt så den stora utforskningen fick bli först idag. Mycket nosande och stirrande blev det.

Vi ska försöka ordna lite bättre utkiksplatser, samt kanske kattsäkra lite mer.

Viola långhals.
Den gamla utekatten Nirvana visade inget större intresse för den nya utemöjligheten. Vi bar ute henne en sväng men hon återvände ganska snabbt till den varma lägenheten. Vera och Viola verkar däremot mycket nöjda och vi andra i hushållet kan ha lite öppet utan att vara rädda för att en katt smiter ut och försvinner.
Glad påsk!

Jag hittade aldrig några påskgardiner att köpa så till slut sydde jag mina egna, jag har inte sytt gardiner tidigare så jag får väl lov att vara nöjd.

Dessa gardiner köpte min mor åt mig, de gjorde sig mycket i bra i vardagsrummet då de matchade soffans färger, vilket visserligen inte syns på bild.

Det här fina påskägget i handmålad keramik fick jag av min mamma. Det har stått framme varje påsk sedan jag var liten och jag har alltid tyckt väldigt mycket om det. Att det för det mesta var fyllt med godis kan ha varit en bidragande orsak.

Vardagsrumsbordet pryds av en färgglad tupp med en gul Våreld på ryggen.
Vera och Viola två år
För två år sedan var mina katter Vera och Viola inte mycket för världen. I fredags fyllde de år, vilket inte firades nämnvärt då katter inte bryr sig om födelsedagar. Några foton fick det bli. Jag har dessutom köpt nät till balkongen så förhoppningsvis kan de snart få gå ut på balkongen, det vore väl den bästa presenten.
Vera njuter i solen ...
... och Vera jamar i köksfönstret.
Viola ligger på sin favoritplats och håller koll på alla andra i lägenheten ...
... och Viola sitter i sovrumsfönstret. Vet ni förresten hur svårt det är att ta fina kort på en svart katt?
Katterna har inte ändrat sig särskilt mycket sedan sin förra födelsedag, de busar, välter ner saker, jamar, spinner och försöker gräva ner kattmat som förut. Vera har förstås blivit lite tjockare sedan sist.
En lite roligare smulpaj
Smulpaj är gott men kanske lite för vanligt och lite för tråkigt emellanåt. Jag var sugen på att göra paj i helgen men ville prova något nytt. Jag tittade runt lite på Intranätet, ramlade över en bitsk konversation om att stjäla andras äppelpajrecept och bestämde mig därefter för att komponera ett eget.
Ugnstemperatur: 225°C
3 äpplen (min favorit är Royal gala)
1 msk socker
kardemumma
100 g mandelmassa
75 g smör
2 dl vetemjöl
mandelflarn
Skölj och tärna äpplena och lägg dem i en smord pajform, strö över sockret och kardemumma. Banda mjöl och rumsvarmt socker till en smulig blandning, strö hälften av blandningen över äpplena.
Riv mandelmassa och fördela hälften i pajformen, strö över den andra halvan av smuldegen och fortsätt sedan med det sista av mandelmassan.
Häll över mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
Om flarnen får för mycket färg kan man lägga lite ugnsfoliepappaer över pajen.
Fredagsöl
Den här fredagen kunde jag och min älskade njuta av vårt alldeles egna hemmabryggda öl. Visserligen inte klarnat men väl kolsyrat och med en helt acceptabel alkoholprocent. Vad gäller smaken är vi både över förväntan nöjda med vår första bryggning. Det smakar öl, det smakar humle och det smakar ale.
Det var en riktigt fin fredagsöl det.
Nästa gång ska vi prova att brygga veteöl. Det dröjer nog inte särskilt länge innan vi har druckit upp den här omgången.
Blåbärsmuffins med vit choklad
Ugnstemperatur: 225º C
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
50 g hackad vit choklad
Massor med blåbär
Rör smöret och sockret pösigt, tillsätt äggen under omrörning. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilinsocker och hackad vit choklad vid sidan om, rör försiktigt ned det i äggsmeten. Tillsätt blåbären och blanda försiktigt.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt svalna på galler.
Se till att blåbären antingen är frusna eller färska. Om du tillsätter upptinade blåbär kommer hela smeten att bli knallblå, eftersom bären har en förmåga att bli väldigt saftiga och blöta i upptinat tillstånd. Fast det är klart, ibland kanske man vill ha helblåa muffins. Jag tycker nog att muffinsarna ser mumsigast ut som de gör nu, ljusa, spruckna och blåprickiga.
Vit choklad är verkligen trevligt i bakverk, för länge sedan gjorde jag muffins med hallon och vit choklad, det receptet måste jag nog leta fram igen.
Gärna järn
Kvinnor, gravida, vegetarianer och idrottare kan, enligt tillverkaren, behöva dricka blutsaft om kosten av någon anledning inte förser kroppen med tillräckligt mycket järn. Jag har varit kvinna och vegetarian ganska länge men det är först nu som jag provar en flaska. Hoppas att jag blir jättepigg snart. Drycken smakar till en början ruttna örter, sedan smakar det blod. Vilket osökt får mig att känna mig som Vampire Bill, på ett inte bra sätt.
