Vinbärsvin med bottensatsjäst

Tidigare i sommar var vi och hälsade på min farfar. Av honom fick vi dels en flaska med bottensats från förra årets jäsning, dels ett par kilo röda vinbär. Bottensats kan man använda istället för att tillsätta jäst när man gör vin. Det är ungefär som en surdeg fast till vin istället för till bröd.
.
Bottensatsen lade jag i en glasburk tillsammans med lite ljummet vatten, mosade bär och russin. Efter ungefär en vecka kröp små luftbubblor längs med sidorna på burken, vilket vi hoppades tydde på att jäsningen kommit igång.
.
Efter denna upptäckt mosade vi de röda bären vi fått tillsammans med en del svarta vinbär som vi hade sedan tidigare. Vi hällde på vatten och den egengjorda jästen och lät detta stå i en hink i ungefär tre dagar. Därefter silade vi hinkens innehåll, tillsatte sockerlag och hällde upp alltsammans på vår femlitersflaska.
.

.

Nu står flaskan i vardagsrummet och bubblar, så lite aktivitet måste det ju ha funnits i farfars bottensats. Det ska bli spännande att se hur det blir i slutändan, men det dröjer ett tag förstås.

.

Det blev en del vinbär över från vinberedningen, både svarta och röda. Dessa kokade jag sylt på, vilket också blev väldigt gott.

.


Kommentarer
Postat av: Sophy - Mamma till Ozzy.

svar: Tar man bort baconet blir det en perfekt vegetariskrätt som jag antar att du e ute efter :)

2011-08-02 @ 15:58:07
URL: http://minbebis.com/blogg/sophys/
Postat av: Sofie

Alltid så kul att få göra det får grunden, med "äkta" råvaror! spännande att se hur det blir sen!

2011-08-10 @ 21:07:27
URL: http://blomstertappan.blogg.se/
Postat av: Therés

Ja, det ska bli spännande att se hur det blir.

2011-08-13 @ 18:18:07
URL: http://bakomfoten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0