Liten korg med glass och sådant

I fredags gjorde mina elever en så söt och piffig efterrätt att jag var tvungen att ta efter dem nu i helgen. Bakverket består av en liten korg som man kan fylla med vad man vill. Jag fyllde mina med glass, grädde, blåbär och några Smarties. Det blev ett lite roligare sätt att servera vanlig glass på helt enkelt. Korgarna smakade dessutom kanel och det var inte dumt.
.
.
Korgen består av en smet på ägg, mjöl, socker och kanel som är utbredd till en rund kaka på en plåt. Den färdiga kakan är sedan formad till en korg med hjälp av ett litet glas. Inte jättesvårt men lite pilligt.
.
Idag ska jag åka till Borås och det ska bli trevligt. Det är förstås inte vidare roligt att sitta i bilen ensam men jag har några talböcker med mig så det ska väl gå an det också.

Folkdräkt?

Här är klänningen som jag köpte förra helgen. Jag vet inte om det är en riktig folkdräkt dock. De jag har tittat på har haft långa ärmar samt längre kjol, men vem vet? Den är söt ändå, eller hur?
.


Herrtröja med mönster

Mitt största stickprojekt hittills var en tröja till min sambo, den blev klar för ett litet tag sedan. Jag hade tänkt börja med den efter hans födelsedag förra året men att hitta ett lämpligt mönster och rätt garn tog längre tid än vi trodde. När vi äntligen hade hittat ett mönster som både jag och tröjans framtida bärare var nöjda med ställde garnet till med bekymmer. Garnet som hörde till mönstret hade utgått så jag fick ta ett annat, vilket en av damerna i stickaffären var något skeptisk mot. Hon förutspådde att jag skulle behöva över 30 nystan medan jag tänkte mig ungefär hälften av det. Jag slutade på 14 nystan så det är jag ganska nöjd med.
.
Tröjan tog nästan precis 4 månader att sticka, vilket inte är särskilt lång tid. Tänk dock på att under de där månaderna befann sig ett sommarlov och ganska många Lostavsnitt.
.

.

.

Nu vill jag bara sticka små, små saker som inte tar lång tid alls att göra.


Dravbullar med kanel och kardemumma

När vi satte julöl förra helgen passade jag på att baka bröd av dravet som blev kvar. Kanske var jag egentligen sugen på riktiga bullar för jag smaksatte brödet med kanel och kardemumma, det blev gott.
.
50 g jäst 
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3 msk olja
2 msk sirap
4 dl drav (Malt från korn och vete.)
10 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
.
Garnering:
Mjöl
.
Dela jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, kryddor, sirap, drav och mjöl. Arbeta in mjölet ordentligt tills degen känns torr och smidig. Låt jäsa 45 min.
Tag upp degen, tillsätt mer mjöl vid behov. 
Dela degen i 16 bitar och forma varje bit till en rund fralla, vänd i mjöl och låt jäsa 30 min på plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
Låt svalna på galler.
.
.
Den här helgen har vi ägnat oss åt att fynda. I går följde vi med min syster och bror med respektive på loppisar i Norrköping, Söderköping och Linköping, vi hann med så mycket som sju olika loppisar. Jag köpte nio glas av den typ jag samlar på, en kakform och en folkdräkt. Mest nöjd var jag med folkdräkten, den fanns på ett ställe som hette Återvinningen i Söderköping. Damerna i butiken tyckte att jag passade mycket bra i den så jag fick köpa den trots att jag saknade 40 kronor av vad den kostade.
.
Tillsammans köpte vi även en skolplansch, ram till denne samt en julbonad.

Julöl - förhoppningsvis

I söndags började vi med vårt julöl som förhoppningsvis blir klart till början av december. Vi valde tre olika sorters malt varav två var choklad och karamell, vilket ger ett mörkt öl. Ölet fick även en liten socke (kryddorna och humlen kokas i nylonsockar) med diverse julkryddor, närmare bestämt kanel och kardemumma. Slutligen ville min sambo även ha med ett knippe granris och så fick det bli.
.

.
När ölet senare stod och kokade luktade det kanelbulle och då kan det inte bli annat än bra.
.

.
Vi blev ganska trötta av julöleriet, sanning att säga var jag trött redan när vi började, så vi orkade inte laga mat. Det fick bli ett besök hos Haga pizzeria.
.

.
När vi hade ätit upp pizzorna märkte vi att ölet kommit i gång ordentligt med sin jäsning, lite väl ordentligt till och med. Ett tag trodde jag att rökmonstret från Lost bosatt sig i flaskan. Skum pulserade fram hela kvällen och förmodligen en del på natten också. När vi vaknade på morgonen hade det däremot slutat. Vi hade blivit tvugna att flytta jäsflaskan till badrummet, så där luktar det fortfarande ganska konstigt.
.

.
Nu vet vi inte riktigt hur det blir med vårt julöl men vi får väl se, förhoppningsvis bubblade inte all jäst ned i badkarsavloppet.

Kanellängder

Vetelängder är ett ganska tråkigt bakverk men gör man dem själv blir de lite roligare. Jag bakade vetelängder fyllda med kanel tidigare i veckan. Egentligen är det mer eller mindre samma sak som kanelbullar men istället för att skära rullen med deg och kanelsmör till bullar så klipper man i den. Flikarna lägger man sedan omlott och så blir det en längd av det.
.

.

Idag är det ölbryggning som gäller på Haga, julöl rättare sagt. Just nu står malten i köket och mäskar. Kanske orkar jag baka lite bröd på dravet som blir kvar. Det gör jag nog.


Mjukt bröd och knäckebröd

Förra helgen bakade jag bröd, vilket var ganska länge sedan sist. Jag använde mig av ett recept från den rutiga Vegetariska kokboken, en för övrigt utmärkt kokbok. Brödet blev jättefint med en skorpa som var alldeles lagom mjölig och krackelerad. Om jag hade ett litet bageri, ungefär ett sådant som Finbageriet kamraterna på Haga, så skulle jag ha lagt det här brödet i skyltfönstret. Alla skulle ha velat köpa det, så fint var det. Det var ganska gott också.
.
.
Min andra hälft bakade också den helgen, men han höll sig till bröd av den hårdare varianten, vilket också blev mycket lyckat. Vårt bageri hade varit storartat.
.

Mjuk pepparkaka och wienerstänger

I torsdags bakade jag mjuk pepparkaka igen men den här gången hade jag ett annat recept, vilket visade sig vara ett bättre. Några få ingredienser var annorlunda men det gjorde stor skillnad. Den senaste kakan blev mycket saftigare än den jag bakade förra helgen. Framförallt påminner den mer om den som min mamma bakade förr i världen.
.
Ugnstemperatur: 175°C
75 g smör
2 ägg
2,5 dl brun farin
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk ingefära
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl filmjölk
3/4 dl lingonsylt
.
Smörj och bröa en form på ungefär en liter.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggsmeten tillsammans med smöret, filmjölken och lingonsylten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär en timme.
.
Min kaka kröp ur formen lite så det hade inte gjort något om min form varit större.
.

.

Jag bakade även wienerstänger samma kväll som jag bakade pepparkakan, alltihop tog jag sedan med till fredagsfikat på jobbet. Jag fyllde wienerstängerna med tre olika sylter, hallon, ingefära och rönnbär. De blev mycket goda de också.

.

 

.

Det bakas idag också men nu har vi lämnat sötsakerna och går in på lite nyttigare bakverk.


Äppelvin

När vi tappade upp vinbärsvinet förra helgen tog jag tillvara på grumset. För ett par dagar sedan blandade jag grumset med rivet äpple, russin och lite ljummet vatten. Redan dagen efter började geggan pysa och bubbla, ytterligare någon dag senare kunde jag sätta äppelvinet och nu står det och bubblar i jäsflaskan.
.
Tanken är att det här ska bli ett starkt dessertvin, hur det smakar får vi en aning om först om ett par veckor när vinet har jäst klart. Här är receptet jag har använt.
.
Äppelvin 5 liter
3 kg svenska, syrliga äpplen
3 liter vatten
Jäst (köpt jäst eller grums från tidigare sats)
.
1,5 dl socker
7, 5 dl vatten
.
Skölj och skär äpplena i klyftor. Häll över 3 liter kokande vatten och låt svalna till rumstemperatur, tillsätt jästen och låt stå i ungefär 3 dygn.
Koka upp sockret och vattnet och låt svalna. Sila vinmäsken och pressa äppelklyftorna. Tillsätt sockerlagen när den har nått fingervärme. Häll över på jäsflaska.
.

.

.

.
Idag ska vi beställa ingredienser till ett julöl som vi kanske börjar med nästa helg, det blir spännande.

Mjuk pepparkaka

Jag har aldrig bakat mjuk pepparkaka tidigare. Det enda liknande jag har gjort är pepparkaksmuffins, vilket var väldigt gott det med. Bror min, som fick kakan, ifrågasatte om man verkligen får äta mjuk pepparkaka den här tiden på året. Jag är liberal av mig och tycker att man får det. Man får dricka glögg också. Kakan blev väldigt god men inte lika god som den min mor bakade när jag var liten. Nästa gång ska jag prova att ha i lite lingonsylt.
.
Jag tycker väldigt mycket om den här kakformen och visst är den fin? De små bulorna blir perfekta bitar och man vet precis vart man ska sätta kniven. Formen är dock ganska liten och alla recept är för stora för den.
.

.
Receptet är en modifiering av ett befintligt recept.
.
Ugnstemperatur: 175°C
.
75 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk kryffnejlika
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl gräddfil
.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggsmeten tillsammans med gräddfilen och smöret. Häll smeten i en smörad och bröad hålform.
Grädda i bottnen av ugnen i 45 min.
.
På tal om pepparkaka så tycker jag att blodpudding smakar som mjuk pepparkaka, det måste vara någon krydda de båda har gemensamt. Nu var det förvissa 8 år sedan jag åt blodpudding, men jag vill minnas att det var så jag upplevde rätten.

Vinbärsvin

Förra söndagen buteljerade jag och min sambo vinbärsvinet som vi satte på jäsning under slutet av sommaren. Vinet smakade gott redan nu men ska ändå lagras fram till våren innan vi börjar dricka det. Däremot är det snart dags att smaka på palsternacksvinet som har stått i ett år snart.
.
Innan vi buteljerade vinet var vi tvungna att rengöra och ta bort etiketter från flaskorna. Det är ett fruktansvärt tråkigt jobb men som tur är behöver vi bara göra det en gång, med varje flaska visserligen. Vi använder oss av vanliga vinflaskor som vi druckit ur.
.
.
.
I burken sparade jag bottensatsen från vinet. Idag ska jag väcka liv i den jästen som finns i burken och förhoppningsvis kunna använda det till ett äppelvin. Jag tänkte slänga ned russin och rivet äpple så får vi se om det händer något.

RSS 2.0