Lussekatter

Hela söndagen ägnades som sagt åt bakning. Min andra hälft bakade avancerat vörtbröd från ett recept av Jan Hedh medan jag ägnade mig åt lussekattsbak. Receptet jag använder kommer från Sju sorters julkakor. Degen har ganska många steg och jäsningen sker i tre omgångar och med en sammanlagd tid på 3 timmar. Det ger fina och fluffiga katter. Lussekatter är något av det godaste som finns så de får gärna ta sin lilla tid.
.

.
Mikael tyckte att jag skulle göra roligare figurer av katterna men jag tycker om de vanliga S-formerna, de blir lagom stora så.

Julpyssel

Igår julpyntade vi lägenheten, ljusstakar, stjärna och några tomtar, jag är en sådan som tar fram allt pynt på en gång. Hade vi en julgran stod den redan i vardagsrummet. Men vi har ingen. Jag gjorde också i ordning en julgrupp med hyacinter och idag fick adventsljusstaken lite pynt också.
.
En katt har redan varit och grävt i julgruppen men vad annat kan man räkna med när man gör i ordning skålar med alla möjliga roliga leksaker i, för att inte tala om jord. Jord är bra grejer.
.
.
Mikael gick ut i snålblåsten och plockade granris åt mig. <3
.
.
Det är lite mysigt att pynta saker eller göra poperi som Mikael säger. Min mamma pysslar mycket med sådant så det får mig att tänka på henne.
.
Jag ska passa på att visa vår nya fina bonad som Mikael hittade på en loppis. Han har varit ute efter den sedan han såg den första gången hemma hos min äldsta bror. Bonaden beskriver vad man ska göra varje dag i december. Gammal svensk bondejul heter den. Jag satte upp den här bonaden samt en till som vi har och jag är väldigt nöjd med min upphängningsanordning. Bonaderna blev helt förskonade från spikar och sådana dumheter. Jag är ganska bra.
.

.
Idag har vi bakat lussekatter och vörtbröd och sedan bjudit på adventsfika. På kvällen fick vi en ny släkting som vi förhoppningsvis får träffa snart.

LCHF-Pannkakor

Två gånger har jag provat att baka LCHF-pannkakor, de blev jättegoda båda gångerna. Nu sista gången hade jag i lite kanel i smeten och det gjorde inte saken sämre. Smeten är lätt att göra men stekningen är ganska dryg, smeten är tjock och svår att få ut i pannan. Att göra normalstora pannkakor visade sig vara en omöjlighet så utseendemässigt ser de nog mer ut som plättar. Men annars så.
.

.
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk psyllium
0,5 tsk salt
1-2 tsk kanel
.
Blanda ihop alla ingredienser, låt stå en stund och svälla, stek på medelvärme.
.
Idag har vi julpyntat, tvättat och handlat så nu är vi ganska trötta. Kanske får det bli lite ost, någon pepparkaka och en glögg till en konstig film.

Trafiktankar

Eftersom jag pendlar till och från mitt arbete blir det en del tid sittandes bakom ratten, det är lite av en förutsättning för att pendlandet ska fungera. En försvarlig del av den här tiden ägnas åt morgonpasset och ytterligare en del tillägnas Reine Brynolfsson som behagar läsa Stieg Larssons Män som hatar kvinnor för mig. Någonstans däremellan finns det dessutom en del tid som består av tankar kring trafik och bilkörning. Under dessa djupa stunder då inte ens kvinnovåld eller Hanna Hellquist kan störa mig har jag insett att jag som till vardags är ganska samlad, blir arg och frustrerad i trafiken.
.
Ilskan beror på rädsla har en klok väninna informerat mig om, vilket jag nog kan hålla med om. I stan är jag rädd för att köra på en hetsig cyklist som är övertygad om att han har företräde vid övergångsställen och på landsvägen är jag rädd för att köra på ett djur (alternativt en vägarbetare för de springer också runt en del på mina vägar). Vilket som skrämmer mig mest ska vi nog inte gå in på. När man kör bil i mörkret varje dag inser man vikten av reflexer och lysen, något jag som ouppfostrad student inte hade enorm respekt för. Många fotgängare och cyklister verkar inte inse hur svårt det kan vara att upptäcka en mörklädd figur tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Känslan när den här personen plötsligt befinner sig någon meter på vägen framför en är inte en av de mest angenäma. Förmodligen kommer mina nerver långsamt nötas ut till intet om det här ska fortsätta. Tacka vet jag kloka landsortsbor med sina reflexvästar och ficklampor. Av dem bör vi alla lära.
.
Summan av kardemumman för idag blir att fotgängare och cyklister ska klä sig så att de syns i trafiken. Kanske är det dags för en lagstiftning om reflexväst den mörkare delen av året?
.
.
När livet var lite mer bekymmerlöst och man kunde äta massor med marängsvisch och ha långt hår. Det fanns nog bekymmer då också, om än inte bilrelaterade.

Uttråkad Vera

Eftersom alla redan vet att jag är en galen kattdam kan jag lägga upp bilder på mina sötnosar utan att någon höjer på ögonbrynen. Eller? Bildserien återger en trött eftermiddag under 2010. Jag är kanske något partisk men jag måste nog säga att Vera är en riktigt uttrycksfull katt.
.
.
.
.
.
Det sista kortet är så roligt att jag inte vet vad jag ska ta vägen. Jag skrattar varje gång jag ser det. För er som undrar vad hon gör kan jag berätta att hon sträcker sig mot kameran men avbryts av en gäspning.

Matporren

Quorn i gräddsås, smörstekta svampinjoner, brocoli och avocado. Det var lördagens förlustiga middag det. Mums!
.


Arla Thaipanna

Jag älskar thaimat och har därför ansökt om att få bli testpilot för Arlas nya Thaipanna. Tanken med pannan är att man ska slippa stå och mixa ihop alla ingredienser själv, vilket man kanske inte alltid är så sugen på. Jag lagar för det mesta mat från grunden men ibland kan det vara bra att ha sådana här produkter till hands när man inte känner för att tillbringa en evighet i köket.
.
För er som är intresserade av att veta mer om att bli testpilot för Arla Thaipanna: Klicka här
Det här inlägget blev visst ganska reklam-aktigt, men det bjuder jag på.

Pepparkakor i mängder

Förra året bakade vi pepparkakor ganska sent i december vilket var en missberäkning då vi i januari fortfarande knaprade julkakor. Pepparkakor hör december till och sedan tröttnar man så smått på dem. Erfarenheten rikare har vi i år haft framförhållning och redan nu, en vecka innan första advent, har vi bakat alla våra pepparkakor. Att det kunde bli så extremt många förstår jag inte. Vi började baka i lördags men orkade inte baka klart, de sista plåtarna fick jag ordning på i morse medan min krasslige sambo låg och sov.
.

.
Nya figurer för i år blev älgar, änglar, fiskar och fötter. Mina personliga favoriter är änglar och klassiska små hjärtan, men även miniälgarna var riktigt söta. Lite glögg och provsmakning av kakorna avslutade senare lördagen.
.

.
Receptet på degen kommer från Sju sorters julkakor som nog är den bästa boken med julrecept. Den kan jag rekomendera. Förra årets lussekatter, som var fruktansvärt goda (jag tycker om oxymoroner), var också efter ett recept i ovan nämna bok. Lussekatter måste vi baka snart också. Jag älskar lussekatter.
.


Den däringa bilen ...

Förra veckan blev min bil fyra fina vinterdäck rikare och ett styck handbroms fattigare. Lite otippat kan tyckas men jag är inte helt förvånad, det är lite av en trend vi håller på. Snart har jag bytt så mycket i min bil att den nästan kan kallas ny. Den borde åtminstone uppgraderas från en 00:a till en 08:a. Det får nog bli så.
.
Eftersom de flesta människor har ett genuint intresse för ting som finns inuti bilar, ska jag visa er en bild på min handbroms. Som ni ser är vajern ganska rostigt och det lilla fästet också. Så kunde vi tydligen inte ha det. Kollegan som hjälpte mig med handbromsen tyckte att jag skulle ta med den hem och visa min sambo. Fanns där ett litet antagande om att han skulle kunna mer om handbromsar än vad jag kan? Pliktskyldigt visade jag handbromsen när jag kom hem och fick ett måttligt intresserat "Jaha" till respons.
.
.
Idag har vi tvättat och vinterbonat bilen (installerat rattmuff) vilket tog lite längre tid än vad vi räknat med. När vi dammsugit och torkat ur bilen stod vi i kö till automaten, under tiden fyllde vi på diverse vätskor och sprutade avfettning på fälgarna. När vi försökte skruva loss antennen insåg vi att det inte gick. Jag frågade bilisten framför mig om han visste hur man gjorde men han hade inte heller fått loss sin. Han chansade och åkte in i tvätten med antennen kvar. När han kom ut hade han inte längre någon antenn, han såg ledsen ut och rådde oss att be personalen om hjälp. Sagt och gjort fick vi lämna kön och låna ett verktyg som vi sedan fick loss antennen med. Efter ytterligare köande fick vi äntligen bilen tvättad.
.
Jag tyckte att det var otäckt att sitta inne i bilen medan den borstades och skrubbades, tydligen är man en mes när man tycker så och det fick jag minsann höra. Nu är bilen hur som haver ren och alldeles, alldels blänkande. Att det är den finaste bilen på Haga råder inga tvivel om.
.

.
Jag slipper dessutom förhoppningsvis att frysa sönder mina händer när jag kör till jobbet i vinter. Rattar kan bli otroligt kalla ska ni veta.

Finaste ...

Mina små odjur och sötnosar, Vera och Viola, har blivit stora nu. Särskilt gynnaren Vera har lagt sig till med lite pondus runt hakan och kinderna. Nirvana har snarare blivit mindre sedan hon blev av med sin utekatt-vinterpäls med tillhörande tovor. Viola vill inte låta sig fotograferas men är söt ändå. Tänk att världens finaste katter bor hos mig.
.

.

.

.

Såhär ser det förövrigt ut var och varannan dag hemma hos mig. Väldigt gulligt men ibland blir jag nog lite svartsjuk. Jag förstår inte hur hon gör för att få sådär mycket gos.

.


Fem år ...

Idag firade jag och min älskade fem år tillsammans, fem fina år som förhoppningsvis blir många fler. När jag kom hem från ett långt möte på banken (vuxenpoäng) så överraskades jag med en jättefin blombukett. Och jag älskar att få blommor. Jag å min sida hade köpt en burk med alla Mikaels favoritgodisar, mycket sötare än så blir vi inte. Jo det blir vi, bakom lyckta dörrar.
.

.

.
Förutom att ge varandra dylika ömhetsbetygelser åt vi chokladmousse samt, dagen till ära, smakade på vårt palsternacksvin som stått och mognat sedan förra hösten. Det var alkoholstark, med en lite julig smak enligt mig. Det var ganska gott men inget man dricker mängder av.
.

.

.
Jag älskar mina hallon i bakgrunden ...

LCHF-knäckebröd eller -kex

Jag älskar bröd i alla dess former och det känner jag redan efter en vecka att jag saknar. Så efter att ha tittat runt bland recept på Internet fick jag till min egen variant av ett LCHF-knäckebröd. Fast de påminner nog egentligen lite mer om kex.
.
Ugnstemperatur: 175°C
.
50 g solrosfrön
50 g pumpakärnor
50 g sesamfrön
50 g krossade linfrön
25 g kokos
2 msk fiberhusk/psyllium
1 tsk salt
3 dl vatten.
.
Blanda alla ingredienser och låt stå en stund. Bred ut smeten tunt (ju tunnare desto bättre) på en plåt och grädda i 20 minuter eller tills frötäcket känns frasigt.
Tag ut och skär knäckebröden medan de fortfarande är varma. Om undersidan av kexen känns mjuk, vänd den mjuka sidan upp och grädda ytterligare en stund till även den sidan är frasig.
.
Kexen blev jättegoda och knapriga. De kommer att få förgylla mina frukostar hela veckan misstänker jag.
.
Här är en av de sidor som inspirerade mig.
http://www.lifezone.se/2011/07/17/se/moniques-variant-av-lchf-knäckebröd-3395060
.


LCHF-våfflor

Alla som undviker kolhydrater säger sig må bättre av det, så sedan ungefär en vecka tillbaka provar även jag detta. Eftersom jag är vegetarian kan jag inte dra det till sin spets och helt utesluta kolhydrater, något jag antagligen ändå inte hade velat, men det blir en stor minskning. Det blir ganska mycket mjölkprodukter för mig och enligt strikt LCHF är det för mycket kolhydrater för att egentligen vara godkänt, men sådant struntar jag i.
.
Den första veckan har gått bra och jag känner mig inte nämnvärt annorlunda. Jag har blivit lite tröttare under och efter träning men det är det enda.
.
Igår provade jag att baka LCHF-vänliga våfflor. De blev ganska goda, inte lika feta och frasiga som vanliga våfflor men ändå helt okej. Våfflorna är gjorda på ägg, grädde och fiberhusk. Lite salt i smeten hade nog varit bra.
.
.
Visst ser de fina ut?

RSS 2.0