Chokladfondant

I TV-programmet Halv åtta hos mig, ett program där fyra deltagare turas om att bjuda varandra på mat, har olika deltagare vid flera tillfällen serverat chokladfondant. De som har bjudit på denna efterrätt har klagat på hur svårt det är att lyckas få kakan hållbar på ytan och saftig i mitten. Eftersom jag gillar choklad tänkte jag att chokladfondanten kunde bli en utmaning till helgen. Receptet var ganska enkelt och tillsammans med gräddningstiden tog kakan inte ens en halvtimme att göra. Det var dessutom inte alls särskilt svårt att få dem hela ur ugnsformarna, men jag hade kanske bara nybörjartur. Dessvärre blev jag lite besviken på det färdiga resultatet, fondanten var visserligen god men inte mycket mer speciell än en vanlig kladdkaka, vilket visserligen inte behöver vara fy skam.

Ugnstemperatur: 200°C

100 g mörk choklad (minst 50%)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
1½ dl socker
Knappt 1 dl vetemjöl

Smält choklad och smör. Tag grytan från värmen och tillsätt ägg, äggulor, socker och vetemjöl. Vispa till en slät smet. Fördela smeten i fyra ugnssäkra, smorda och mjölade portionsformar, av det mindre slaget. Grädda mitt i ugnen i 16 minuter. Stjälp upp kakorna på fat och servera genast.

Jag serverade mina fondanter med grädde och blodapelsin. Bilden är tagen mitt i mumsandet, vilket kanske inte var det bästa, men det visar i alla fall hur kladdig den var i mitten.



Rågbröd med surdeg

För en vecka sedan påbörjade jag en rågsurdeg, fem dagar senare var surdegen klar och jag kunde ta mig an ett av Jan Hedhs recept. Idag blev brödet äntligen klart, efter många timars jästid, en hel del knådande i maskin och långsam gräddning. Även om det tog väldigt lång tid var receptet ganska enkelt och med relativt få ingredienser, förutom den långa väntan behövde jag inte göra särskilt mycket. Fint och gott blev det, med väldigt knaprig yta och mjukt innkråm som smakar mycket råg, och lite syrligt, vilket jag antar kommer av surdegen. Ett bröd i min smak.


Havrelimpor

Det var ganska länge sedan jag bakade bröd, åtminstone till mitt eget hushåll, men eftersom jag har varit ledig den här veckan har jag passat på och bakat både mjukt bröd, knäckebröd och i morgon ska jag baka hamburgerbröd. Det mjuka brödet bakade jag i början av veckan, två limpor med mycket havre i.

Ugnstemperatur: 225°C

6 dl mjölk
50 g jäst
3 msk sirap
3 msk olja
1 ägg
salt
5 dl havregryn
2 dl grahamsmjl
8-10 dl rågsikt

Pensling:

mjölk
sirap
havregryn

Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37°C, häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, olja, ägg, salt, havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl, det sista lite i taget. Knåda degen tills den släpper bunkens kanter, låt därefter jäsa i 60 min.
Tag upp degen, knåda lite extra och lägg i smorda bakformar som rymmer ungefär 1½ liter. Låt jäsa 45 min.
Pensla de färdigjästa bröden med en blandning av lite mjölk och sirap, strö därefter på havregryn. Grädda i botten av ugnen, i ungefär 45 min. När det är 10 min kvar av kan bröden gräddas utan formarna, så blir färgen finare.


Jag har för övrigt börjat läsa Bröd av Jan Hedh, en bagare och konditor som använder sig av surdeg och andra varianter av naturlig jäsning. Idag har jag provat ett av hans recept och gjort en surdeg på rågmjöl och rårivet äpple. Om några dagar har degen förhoppningsvis blivit klar och då kan jag baka surdegsbröd. Jag kan rekomendera boken till den som gillar att baka bröd och har lite tid över, för tid tar det. 


Muffins med choklad och banan

Ska man äta muffins ska de vara saftiga och goda, antingen med något i eller något på toppen, båda delarna är inte fel det heller. Muffinsarna nedan bakade jag för någon vecka sedan, de innehåller både bitar av hackad choklad och mosad banan, vilket gjorde dem både saftiga och lite kladdiga, precis som sig bör. Inspirationen hämtade jag hos en väninna som bjöd på liknande muffins bara några dagar tidigare. Jag förstår inte varför jag inte har tänkt på kombinationen tidigare, den är ju oslagbar.

Ugnstemperatur: 200ºC

225 g vetemjöl
25 g kakao
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
100 g mörk choklad (50%)
2 ägg
3 dl gräddfil
85 g farinsocker
85 smält smör

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en bunke, tillsätt hackad choklad. Rör ihop ägg, gräddfil, socker och smält smör i ytterligare en bunke. Rör därefter snabbt samman de torra ingredienserna med äggsmeten.
Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna muffinsplåtar, och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ungefär 20 min, eller tills de har höjt sig och fått fin färg. Låt Kallna på galler. 



Grissini

Grisini är tunna, knapriga pinnar som passar bra till vanliga måltider, soppa eller som drinktilltugg. Man kan smaksätta dem med vad som än passar tillfället, jag valde vitlök, örter och flingsalt men även ost eller oliver hade nog blivit gott.

Ugnstemperatur: 175°C

25 g jäst
2 msk olja
1½ dl vatten
½ tsk salt
1 ägg
5½ dl vetemjöl
1 vitlöksklyfta
oregano efter smak

Pensling:

mjölk
flingsalt

Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till fingervärme och häll över jästen. Tillsätt olja, salt, ägg, vitlök, oregano och vetemjöl. Knåda degen ordentligt, gärna med maskin. Låt därefter jäsa i 30 min.
Tag upp degen, dela den i 30 delar och rulla var del till en smal längd, ungefär 25 cm lång. Lägg sedan dessa på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 15 min.
Pensla pinnarna med mjölk, strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen i 20 min.
Låt svalna på galler, utan bakduk.

Pinnarna blev goda, trots att Tele2 kom och ringde på mitt i bakningen. De tyckte naturligtvis att det luktade väldigt gott, inte så konstigt att jag blev kund hos dem.


Lite nyttigare med frukt och nötter

Tidigare idag bakade jag muffins, egentligen borde jag ha arbetat med min uppsats, men jag hade en del saker som behövde tas om hand i köket, några ägg och en banan närmare bestämt. En bidragande orsak till baklusten kan även vara min nya, röda assistent som jag fick i julklapp. Eftersom jag fortfarande lider av sockersug efter julens gottigheter, fick det bli litte nyttigare muffins, gjorda på ingredienser som jag hade liggande hemma. Resultatet blev mycket lyckat så jag passar på att spara receptet innan jag glömmer bort hur jag gjorde.

Ugnstenperatur: 200°C

80 g smör
2 ägg
1½ dl g råsocker och/eller farinsocker
½ dl mjölk
50 g hackade valnötter
1 mosad banan
6 torkade, hackade plommon
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1½ tsk bakpulver

Smält smöret och vispa samman med ägg och socker, tillsätt därefter mjölken, finhackade valnötter, hackade plommon och mosad banan. Vispa tills smeten är slät.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i smeten, fördela därefter smeten i 12 muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 min, tills muffinsarna har höjt sig och ftt fin färg.

Jag hade tänkt bjuda aikidostyrelsen på dessa muffins, men mötet blev inställt så jag får spara dem till en annan gång. De blev hur som haver mycket goda, inte särskilt söta och passar nog egentligen bättre som mellanmål än som fika. En bit ost till hade passat bra.

Jag har bakat bullar idag också, eller i natt snarare, på jobbet. Bullarna blev sådär små och söta som jag vill ha dem men som de aldrig blir, det var nästan synd att jag inte hade någon kamera med mig.

 


RSS 2.0