En produktiv dag

Klockan är ännu inte eftermiddag men jag har redan hunnit med en massa saker. Morgonen ägnade jag åt min uppsats, därefter blev det en sväng till stan. I stan gick jag runt och tog lite bilder i det fina vädret, samt passade på att köpa te och gå till stadsbiblioteket. Jag var ute efter böcker om nordisk mytologi men hittade inte en enda på hyllan för religionshistoria, jag frågade en bibliotekarie om de kunde finnas på någon annan hylla. Hon tipsade mig glatt om barn- och ungdomshyllan, då gick jag därifrån.

På vägen hem cyklade jag förbi biblioteket på universitetet och plockade upp en bok som jag beställde för några dagar sedan. Väl hemma blev det lunch och därefter gjorde jag och gubben min en pumpalykta, han var lite motsträvig mot denna amerikanska sed men jag tyckte att det var roligt, söt blev den också. Senare idag ska jag gå och handla, sedan ska jag baka bröd, krydda färskost som har blivit färdig under dagen, samt försöka läsa lite om Snorre och de andra gubbarna.



Drömmarnas plats i Linköping är ett av de finare stadskonsverken jag har sett. Varför måste stadskonst ofta vara så ful eller konstig? Det här är en båge över en å, det är fint.


Grön ärtsoppa med pannkakor

Så här lyxig lunch lagade jag för ett tag sedan. Ärtsoppan är gjord på mixade gröna ärtor, grönsallad och myntablad. Väldigt gott. Tänk om man hade tid att ordna sådan lunch alla dagar. Idag åt jag en mindre god halvfabrikat-fisksoppa till lunch, då tänkte jag tillbaka på detta tillfälle.


Rulltårta

När min sambo fyllde år fick han rulltårta av mig, han är inte en sådan som är förtjust i vanliga sockerkakstårtor, rulltårta gillar han dock. Det går faktiskt väldigt fort att göra rulltårta och det är inte så svårt som man kan tro. Det enda som kan vara knepigt är att rulla kakan utan att den spricker, gör den det är det förstås bara ögat som lider, magen blir lika glad ändå.

Ugnstemperatur: 250°C
3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
mosade jordgubbar
socker efter smak
vispad grädde

Vispa ägg och socker pösigt, blanda bakpulver och mjöl och rör försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper (30x40cm). Grädda mitt i ugnen i fem minuter.
Strö socker över den färdiga kakan, lägg bakplåtspapper över och vänd kakan uppochner, dra av bakplåtspappret från kakans botten. Om det är svårt att dra av, pensla det först med kallt vatten så går det lättare.
Bred ut de mosade jordgubbarna (sockra dem ev.) och grädden på den varma kakan, rulla ihop försiktigt och låt svalna med skarven nedåt.




Bröd till soppa

Jag och min sambo äter ganska ofta soppa till lunch, det är gott och ganska enkelt men ibland blir man kanske inte så mätt som man skulle önska, då är det bra med bröd till. Knäckebröd fungerar naturligtvis bra även till soppa men varmt bröd med vitlök och örter slår nog i det här fallet det mesta. Brödet jag beskriver nedan kom till ganska hastigt och under inspiration, vilket innebär att jag inte har de exakta proportionerna. Men så länge man har en ganska stor del rågsikt går det inte att misslyckas. Jag provade att fylla ett av brödet med grönsaker och mozzarella och det blev väldigt gott det också.

Ugnstemperatur: 225°C
50 g jäst
6 dl vatten
3 msk sirap
3 msk olja
några hackade soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
salt
oregano
basilika
15 dl rågsikt, dinkelmjöl och grahamsmjöl

Garnering:
Olivolja
Oregano
flingsalt

Smula ner jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lös upp jästen. Rör ner sirap, olja, kryddor, tomater och vitlök, tillsätt därefter mjölet, lite i taget, tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 45 min. Dela degen i åtta delar, forma små avlånga limpor och lägg dem på plåtar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla bröden försiktigt med olivolja utblandat i lite vatten. Strö över flingsalt och oregano. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter, de ska bara ha fått lite färg på ytan. Låt svalna under bakduk på galler.


Äpple- och kanelmuffins

Jag har börjat på en kurs i stickning, vilket faktiskt är väldigt trevligt. Vi är några stycken som sitter och stickar, pratar och mitt i allt i hop så fikar vi, jag kanske skulle starta en kategori om sådant jag har stickat? Nåväl, för ett par veckor sedan var det min tur att ta med mig fika, valet föll på bland annat muffins med smak av äpple och kanel, det är trots allt äppletider, eller det var det så åtminstone.

Ugnstemperatur: 225°C
170 g grahamsmjöl
140 g vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
80 g rårörsocker
3 äpplen, skalade, urkärnade och hackade
2½ dl mjölk
1 ägg
6 msk smält smör

Garnering:
Farinsocker
1 tsk mals kanel

Blanda samman alla torra ingredienser samt äpplen. Rör därefter ihop mjölk, ägg och smör i en annan skål, häll därefter äggsmeten över de torra ingredienserna. Rör ihop snabbt.
Fördela smeten i 12 muffinsformar, som gärna för vara placerade i muffinsplåtar. Blanda kanel och farinsocker och strö över muffinsen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 20-25 minuter, de ska ha fått färg och blivit höga. Är goda varma som kalla.  

Väldigt goda muffins, inte jättesöta utan snarare lite matiga.



Fruktigt knäckebröd

Jag har så mycket att blogga om att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja. Först ut får bli lite knäckebröd, fruktigt sådant. Det blir väldigt mycket deg och många knäckebröd, man kan dock frysa hälften av degen och baka ut senare om man vill, det fungerar ganska bra men degen blir något segare efter att ha blivit upptinad. Receptet kommer från tidningen Allt om mat.

Ugnstemperatur: 225°C
200 g torkade aprikoser, russin och pumpakärnor
3 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1½ dl grahamsmjöl  
1½ dl rågsikt
1½ dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk kummin
1 msk fänkål

Sätt på ugnen och hacka frukten. Värm mjölken till fingervärme och lös upp jästen i vätskan, tillsätt salt och kryddor. Blanda samman mjölet och frukten med degvätskan och bearbeta degen tills den är smidig.
Dela degen i två delar och dela var del i ytterligare tjugo delar. Baka ut varje del till en rund kaka. Lägg rundlarna på bakplåtsklädda plåtar och grädda dem i mitten av ugnen i ungefär 6 minuter. Låt brödet svalna på galler.



Länge sedan sist ...

Nu har bloggen stått stil ett ganska bra tag. Eftersom jag är student skulle man kunna tänka sig att jag bara hänger framför böckerna hela dagarna och inte alls har tid för något annat. Så är inte fallet, åtminstone inte nu när jag har två hemtentor att pyssla med, då blir det väldigt mycket hushållsarbete gjort. Jag har kokat mängder med bönor, gjort flera omgångar knäckebröd, bakat lite muffins och städat en hel del, ingen stress här inte. Trots att jag hela tiden kommer på roligare saker att göra än att skriva om etik och religionshistoria, så blir hemtentorna på något märkligt sätt gjorda. Faktum är att jag är i ganska god tid. Hade jag studerat inför salstentor däremot, då hade det inte blivit mycket gjort här hemma.

Jag förstår för övrigt inte riktigt tanken med att låta studenterna läsa två kurser samtidigt, på halvfart, för att sedan ge oss två hemtentor med bara några timmar mellan inlämningsdatumen. Nåväl, egentligen är det inte mig emot, jag bara klagar lite därför att jag kan, det hör till. Men lite roligt är det att jag har två hemtentor på gemensamt 20 sidor att lämna in under nästa vecka, därefter väntar en c-uppsats i religionshistoria.

Mina studier har idag bestått av att se och begrunda filmen Björnbröder, jag måste säga att jag lyckades ypperligt med dagens mål. Nog om studier, nu ska bloggandet igång igen!

RSS 2.0