Vegetarisk bacon och Pasta Carbonara

För ett par dagar sedan var jag nere i stan och eftersom vi behövde lite matvaror passade jag på att handla när jag ändå gick förbi ett Hemköp. Vanligtvis handlar vi i en butik närmare vår lägenhet men det var trevligt med lite omväxling, Hemköpet i stan hade dessutom lite andra varor än vad Hemköp i Ryd kan erbjuda. De mest intressanta nyheterna hittade jag bland de vegetariska frysvarorna, där fanns Tzay-spett, vegetarisk kebabkött och vegetarisk bacon. Kebabköttet är jag skeptisk till men jag köpte faktiskt ett paket vegetarisk bacon. Från Veggo om någon undrar.


Som köttätare var jag aldrig en baconfantast men den vegetariska varianten var efter min första provsmakning, inte alls dum, ytan är inte flottig eller slemmig som vanlig bacon utan med en trevlig konsistens och kryddig smak. Det påminner om bacon men jag skulle inte säga att det smakar eller känns som kött. Jag kan tycka att det ser lite fånigt ut med de rektangulära strimlorna som ska likna baconskivor så mycket som möjligt, men det kan säkert vara positivt för vegetarianer som saknar kött.

Min första rätt med vegetarisk bacon blev Pasta Carbonara, något jag aldrig hann smaka som köttätare, den vegetariska varianten var dock god nog. Lätt att laga var det också.

   Fyra skivor vegetarisk bacon
   1 halv lök, röd eller gul
   1 msk matlagningsgrädde
   salt
   peppar

Hacka löken och strimla baconet, bryn detta i en stek panna, häll över matlagningsgrädde och krydda efter tycke. Låt småkoka i några minuter och servera därefter med valfri pasta.



Rosenbröd

När jag var liten serverades det emllanåt soppa i skolan, jag tyckte för det mesta om maten i skolan men soppan var inget vidare. Det enda positiva med soppdagarna var att vi då fick ett mjukt bröd istället för de vanliga trekantiga knäckebröden. För det mesta bestod de mjuka bröden av frallor, ibland var de mörka men ibland fick vi Rosenbröd, ljusa frallor med vallmofrön och ett litet kryss i mitten, något de flesta verkade tycka om. Jag hittade ett recept på Rosenbröd i min kokbok och kände mig tvungen att prova, de blev minst lika goda som jag minns dem, de är så goda att de skulle fungera bättre som fikabröd än som matbröd.

Ugnstemperatur: 225-250°C  

   50 g smör eller margarin
   5 dl mjölk
   50 g jäst
   1 tsk salt
   1 msk sirap
   1½ liter vetemjöl
Pensling:
   ägg
   valmofrön

Smält margarinet i en gryta, häll över mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke, häll över lite av degspadet och red ut jästen, häll därefter över resten av degspadet.Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en deg och låtden jäsa övertäckt i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite till. Dela degen i fyra delar och dela i sin tur dessa delar i åtta delar vardera. Rulla alla delar till runda bullar och klipp ett kryss i mitten av dem. Lägg bullarna på bakplåtar och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön, grädda bullarna i mitten av ugnen, i ungefär 8-10 minuter.



Bakad potatis med vegetarisk curryröra

Bakad potatis är en rätt som allt som oftast serveras på kaféer med restaurangambitioner. Något som stör mig angående detta är att trots en riklig variation på röror innehållandes kött av alla dess slag, är de vegetariska alternativen alltid ganska fattiga, för det mesta får grönsaksätarna klara sig med en klick keso. Är det verkligen så svårt att göra en god vegetarisk röra, eller är det så att kaféerna medvetet försöker skrämma bort sina gröna gäster?

Som tur är kan man äta bakad potatis hemma istället, vilket jag gjorde för några dagar sedan. Till min potatis serverade jag mig själv, dels grönsaker och dels en jättegod curryröra med sojastrimlor. Jag hittade på receptet själv och blev såpass nöjd med det att jag delger mina kära läsare detta mumsiga recept. Om man mot förmodan inte skulle älska sojastrimlor kan man använda quorn eller kyckling till receptet, även om jag helst ser att djur slipper delta i recept som jag är upphovskvinna till.

1 bakpotatis
En halv rödlök
Ett halvt äpple
5 cm squash
1 dl turkisk yogurt
100 g förvälda sojastrimlor
salt
svartpeppar
chilipulver
grillkrydda
mängder med curry

Tvätta potatisen noga, skär ett kryss i den och baka den i mitten av ugnen (200°C) i ungefär en timme.
Stek sojastrimlorna hårt och krydda med salt, peppar och grillkrydda, låt strimlorna svalna.
Hacka lök, riv äpple och squash, blanda ner detta i en bunke tillsammans med sojastrimlorna och den turkiska yoghurten. Krydda efter smak och servera tillsammans med grönsaker och den bakade potatisen.



Chokladbollar med mycket kaffe

Även den som inte tillbringar mer tid i köket än vad nöden kräver kan åstadkomma goda chokladbollar om han eller hon är riktigt sugen på något gott. De här fina chokladbollarna har min mumsare till sambo gjort, och han är inte den som väljer köket framför vardagsrummet i vanliga fall, imponerande goda. Mycket kaffe och mycket kakao är hemligheten.

   100 g smör eller margarin
   1 dl socker
   1 msk vaniljsocker
   3 msk kakao
   3 dl havregryn
   3 msk starkt kaffe
Garnering:
   pärlsocker eller kokosflingor (vårt val föll på söcker)

Rör smöret, sockret och vaniljsockret poröst. Blanda i kakao, havregryn och kaffe och rör om tills allt är väl blandat.
Forma smeten till runda bollar och rulla dessa i pärlsocker eller kokosflingor. Låt bollarna stå kallt i någon halvtimme innan de serveras.



Grahamsbröd med kesella

Min dator börjar gå mig på nerverna, samtidigt är det väldigt jobbigt att behöva köpa en ny. Jag får försöka stå ut någon månad till och göra datorbestyren till ett sommarprojekt.

Det här är hur som haver ett ganska ljust, smuligt bröd som smakar mycket graham, vilket inte är så underligt förstås. Jag har tyvärr bara en avlång form så jag gjorde bara en halv sats men det gick alldeles utmärkt, jag använde mig dock fortfarande av 50 g jäst.

Ugnstemperatur: 175°C
   5 dl vatten
   50 g jäst
   100 g kesella
   1 msk salt
   8 dl grahamsmjöl
   5 dl vetemjöl
Pensling:
   vatten
   mjöl

Värm vattnet till fingervärme, smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vattnet. Löd upp jästen och häll i resten av vattnet. Tillsätt kesella, salt, grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. Bearbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt den därefter vila övertäckt i ungefär 30 min.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in resten av mjölet. Dela degen i två delar och lägg delarna i smorda avlånga formar. Låt bröden jäsa ytterligare 30 min.
Pensla de färdigjästa bröden med vatten, strö över lite mjöl och grädda därefter bröden i nedre delen av ugnen, i ungefär 30 min. Låt bröden kallna i bakdukar.



Bloggande elever

Under morgondagens bläddrande i Lärarnas tidning (Östgotacorrespondenten är skamligt dyr så vi får nöja oss med gratistidningar och facktidningar) hittade jag en artikel om bloggande på Bäckängsgymnasiet i Borås (min gamla skola), där har eleverna fått blogga om litteratur och de har även fått kommentarer av de berörda författarna, fantastiskt roligt. På min tid försökte lärarna förmå eleverna att skriva insändare till Borås tidning, idag får de alltså blogga istället, vilket jag kan tänka mig är mer lyckat än torra insändare och gammalmodiga kursplatser som It's learning. Mina framtida elever ska också få blogga.

Morotskaka för veganer

Förra lördagen var mor, far och syster på besök, vilket firades med hålkakor till brunch och lite senare på dagen, morotskaka. Som vanligt när syster min kommer på besök blev det en del korrigeringar bland ingredienserna, brödet var förstås utan mjölk och morotskakan saknade både ägg och philladelphiaost. Den konservative morotskaksfantasten undrar säkert hur kakan klarar sig utan osten, jag kan dock intyga att det gick riktigt bra. Den här morotskakan i veganform var en av de godaste jag någonsin smakat, inte för att jag har smakat särskilt många, men ändå. Jag är lite sugen på att baka en vanlig morotskaka och jämföra vegansk med vanlig, men det får bli ett senare projekt.

Under bakandets gång insåg jag att min springform är onormalt stor och att jag behöver en ny, det blev alldeles för lite smet för formen så jag fick sätta i underdelen med hål i. Hålbottnen gav en kransformad kaka vilket inte gjorde så mycket, dock blev den ändå lite plattare än vad jag hade önskat. Så, en ny, liten springform står överst på min mentala önskelista.

Ugnstemperatur: 175°C

   1 dl sojagrädde
   2 dl socker
   ½ dl olja
   3 dl rårivna morötter
   2 dl vetemjöl
   ½ tsk salt
   1 tsk bakpulver
   1 tsk vaniljsocker
   1½ tsk kanel
Glasyr:
   50 g Tofuline Creamy spread (veganphilladelphia)
   30 g mjölkfritt margarin
   2 dl florsocker
   ½ tsk vaniljsocker

Rör sojagrädde och socker, tillsätt de övriga ingredienserna (förutom de till glasyren) och blanda försiktigt. Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Rör samman ingredienserna till glasyren och bred detta över kakan då den har svalnat ordentligt. Jag använde ganska mycket mer Tofuline än vad receptet angav, dock borde jag nog ha ökat mängden florsocker också, min glasyr blev lite för rinnig, men det var väldigt gott ändå. Jag toppade glasyren med rivet apelsinskal och serverade apelsinen till, det var väldigt gott.



Hålkakor med råg och graham

Nu var det några dagar sedan jag skrev något i bloggen, det beror inte på att jag har tagit en paus från bakandet utan det är min dator som krånglar. I skrivande stund flimmrar min skärm något och jag misstänker att datorn tänker ge upp för kvällen snart. Jag får hoppas att jag hinner skriva ett kort inlägg.

Jag har beslutat mig för att jag och min sambo ska försöka sluta köpa bröd, det blir mycket billigare och det ger mig en anledning att baka, dessutom slipper man alla konstigheter som finns i köpebröd. Brödet nedan bakade jag på jobbet häromdagen, det blev så gott så jag bakade det hemma dagen efter. På jobbet använde jag mjök till degen medan jag använde vatten hemma, båda alternativen fungerade bra men jag tror nog att det var snäppet godare med mjölk. När jag bakade på jobbet var jag tvungen att använda torrjäst, den blandar man i mjölet som man sedan blandar med vätskan, som ska vara något varmare än fingervärme. Degen med torrjäst tog längre tid på sig att jäsa, den första omgången lät jag brödet stå i nästan en timme, det kan vara bra att tänka på.

Ugnstemperatur: 200°C
   50 g smör eller margarin
   5 dl mjölk eller vatten
   50 g jäst
   2 msk sirap
   2 tsk salt
   2 tsk anis
   2-3 dl grahamsmjöl
   ca 1 liter rågsikt

Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingervärme, häll vätskan över jästen som är smulad i en bunke. Tillsätt salt, sirap, anis, grahamsmjölet och nästan allt rågsikt. Bearbeta degen tills den släpper bunken kanter utan att kladda för mycket, strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till dubbel storlek i 30-45 min.
Tag upp degen på arbetsbänken och knåda den med mera mjöl, dela degen i fyra delar och platta ut dessa till runda kakor. Nagga kakorna med en gaffel och ta ut ett hål i mitten av varje kaka, låt kakorna därefter jäsa i ytterligare 30 min och grädda dem därefter i mitten av ugnen i 12-15 min.


RSS 2.0