Saltgurka

Saltgurka har aldrig varit en av mina favoriter, det är slemmigt och inte alls lika gott som färsk gurka. När jag flyttade till Östergötland fick saltgurka dock en helt ny innebörd för mig, den behöver inte alls vara slemmig, grå och smaka gammal hamburgare. Saltgurkan här är grön och smakar fortfarande gurka, med väldigt mycket salt. Efter att ha hittat denna nya favorit insåg jag dock att kilopriset inte var att acceptera, vilket naturligtvis resulterade i en hemmagjord variant. Receptet hittade jag i Rutiga kokboken.
 
   1 kg västeråsgurkor
   10 st dillkronor
   15 st svarta vinbärsblad
lag
   1 liter vatten
   1 dl salt
   2 tsk socker
   2 msk ättiksprit (12%)

Borsta gurkorna och picka hål på dem med en nål, skölj dillen och bladen. Varva gurkorna, dillen och bladen i en glasskål eller plastburk.
Blanda ingredienserna till lagen och se till att sockret och saltet löser sig helt. Häll lagen över gurkorna och se till att de täcks. Tillslut burken och förvara i kylskåpet, efter tre dagar är gurkorna klara. Gurkorna kan förvaras i kylskåpet i 1-2 månader.

 

Vaniljglass

Glass är gott på sommaren och det mesta blir godare om man gör det själv, därför gjorde jag egen glass för ett par dagar sedan. Jag valde att göra vaniljglass, en smak som är väldigt underskattad. Resultatet blev godkänt, glassen var väldigt god men efter att ha stått i frysen ett dygn blev den ganska hård och lite isig, bäst är nog om man äter all glass på en gång. Vi strödde blåbär på glassen och det var inte dumt.

   2 äggulor
   2 msk florsocker
   2 dl vispgrädde
   4 äggvitor
smaksättning:
   1 vaniljstång
   
Vispa äggulorna och sockret pösigt, vispa därefter grädden och tillsätt den till äggsmeten. Skär itu vaniljstången och skrapa ur alla frön (eller vad det nu är) och blanda ner i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll blandningen i en form och låt frysa i 4 timmar, rör om då och då.


Kärleksmums

Kärleksmums är nog ett av de vanligaste bakverken och det är en praktisk kaka på alla sätt och vis, den är enkel, bakas i långpanna och räcker därför till många, den är god, kan frysas och kan dessutom varieras med kaffe, extra choklad, strössel, nötter eller kokos. Trots det har jag aldrig bakat kärleksmums, fram tills nu. Recepten är många och ganska olika, båda till själva kakan och till glasyren. Här är det receptet jag efter noga övervägande valde.

Ugnstemperatur: 175°
   150 g smör
   2 ägg
   3 dl strösocker
   2 tsk vaniljsocker
   2 tsk bakpulver
   2 msk kakao
   4,5 dl vetemjöl
   1,5 dl mjölk
   2 msk starkt kaffe
Glasyr:
   75 g smält smör
   2 msk starkt kaffe
   1 msk kakao
   2 tsk vaniljsocker
   3,5 dl florsocker
Garnering:
   riven kokos

Vispa ägg och socker pösigt, smält smöret och tillsätt mjölken och blanda ner i detta i äggsmeten. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör därefter ner detta i smeten.
Täck en långpanna (30X40 cm) med bakplåtspapper, smörj och bröa pappret. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ungefär 15 minuter. Låt kakan därefter svalna.
Blanda samman ingredienserna till glasyren, bred glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna och skär därefter kakan i rutor.


Ett par dagar efter att ha bakat dessa provade jag (på jobbet) ett annat recept på kärleksmums och de skiljde sig ganska mycket åt, kakan på jobbet blev lite torrade och utan kaffesmak, kanske mer lik traditionella kärleksmums men inte lika kladdiga och goda som min på bilden ovan.

Middagsduellen

För ett tag blev jag utmanad i att laga något gott och enkelt, jag är lite långsam av mig men nu äntligen kommer mitt improviserade bidrag. Grönsaksgryta med ris, enklare kan det inte bli och med rätt grönsaker och kryddor kan det bli hur gott som helst.  Jag hade tyvärr ingen lök hemma men det gjorde inte så mycket, det blev väldigt gott ändå och klart på en halvtimme. Vad skulle jag göra utan grönsaker?

   1 burk krossade tomater
   1 dl creme fraiche
   3 morötter
   1 burk kikärtor
   blomkål
   ärtor
   Spiskummin
   Garam masala
   salt
   peppar

Blanda krossade tomater, morötter, blomkål, ärtor och kryddor i en gryta, koka upp och låt sjuda i några minuter, tillsätt creme fraiche och kikärtor, låt koka ytterligare några minuter. Servera med ris och råa grönsaker.


Utmaningen hittar ni här: http://ensjuktbra.blogg.se/2009/july/middagsduellen.html

Blåa bär i skogen

Det är inte alls särskilt dumt att bo i Ryd, förutom fläderträd, äppleträd och vinbär har vi Rydsskogen och den är inte bara full av hurtiga joggare, frisbeegolfare och överfallsmän, i mossan växer det mängder av blåbär. Jag och min andra hälft tog en runda, provade vår nya bärplockare och fick med oss en hel liter blåbär hem.




En del av bären ligger tillsammans med brännvin i en liten burk och med lite tur kan vi dricka blåbärsbrännvin eller blåbärslikör lagom till jul, lite tålamod får man ha. Resten av bären äter vi kanske som de är, till glass eller liknande, kanske har vi också bär för en paj eller så. Passa på att plocka bären nu när de är mogna men akta er för helsvarta bär, ormar har slickat på dem.

Små söta odjur

Det bor för tillfället två katter hemma hos mig och min sambo. Katterna heter Viola och Vera och de ägnar helst sina dagar åt att jaga små bollar som låter mycket, slakta IKEA-möss, klättra på möbler samt äta och bajsa, om kvällarna hinner de förstås med lite klapp och mys framför TV:n. Trots att katterna bara har varit här i lite mer än en vecka har de hunnit med en hel del, de har fått ett takhögt klätterträd, de har badat och fått klorna klippta samt tagit en kort promenad i trädgården. De har naturligtvis även haft sönder några småsaker, en ljuslykta, ett bokstöd och en glödlampa, men man förlåter dem lätt.



Det fina trädet sattes ihop av sambon som helt plötsligt plockade fram en oanad händighet, han fick förstås en hel del hjälp av trädets användare.



Katternas första promenad var en aning nervös och det tog en stund innan de vågade ge sig ut på gräsmattan. Väl ute var det dock ganska spännande, åtminstone för Viola, den helsvarta katten, Vera var mer skeptisk och ville helst sitta på stenplattorna.



Kattern har en del konstiga idéer för sig, de är väldigt fixerade vid saker som är stängda, till exempel sopskåpet och skafferiet. De gillar dessutom att krypa in i trånga utrymmen, idag när jag kom hem från jobbet låg Vera och sov i vår trädgårdsvattenkanna, det såg inte alls bekvämt ut. Men vad vet jag, jag är ju ingen katt.



Fläderblomsaft

Jag och min sambo upptäckte häromdagen att Ryd svämmar över av fläderträd i full blom och vart man än går känner man lukten av fläder. Vi har ett träd precis vid vår uteplats och jag passade på att plocka några av blommorna och gjorde saft av dem. Den saften jag gjorde kan frysas men inte lagras på annat sätt, det gör dock inget, vi lär dricka
upp den innan sommaren är slut.

   50 klasar fläderblommor
   3 citroner
   50 g citronsyra
   1,5 liter vatten
   1,5 kg socker

Plocka blommorna och lägg dem i en hink, se dock till att du inte får med några spindlar eller andra djur. Skiva citronerna tunt och lägg dem bland blommorna. Låt vattnet koka upp och rör ner sockret. Blanda ut citronsyran med lite vatten och rör sedan ner detta i sockerlagen, häll allt över blommorna och citronerna.
Låt stå i ungefär tre dagar. Sila saften och häll den sedan i väl rengjorda flaskor. Blanda lite saft med vatten och drick.


Krusbärskräm

Att blogga eller ens sitta vid en varm dator känns inte särskilt lockande när solen skiner lagom och man vill gå ut eller när solen skiner för mycket och man bara vill ligga halvdöd i skuggan och äta isglass. Idag regnar det dock och då passar jag på.

För ett tag sedan kände jag mig tvungen att rensa ur förra årets bär ur frysen och då passade det bra att koka lite kräm av de krusbär jag hade kvar. Krämen blev en rosa blandning mellan gröna och röda krusbär, fint och gott. För den som är nyfiken kan jag upplysa om att jag använde mig av följande:

   Ungefär 1 liten tinade, rensade krusbär
   5 l vatten
   3 msk potatismjöl
   socker efter smak

 
Koka upp vatten och krusbär, mosa bären då de blivit mjuka och smaka av med socker. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll försiktigt ner blandningen i krämen. Rör om och låt koka några minuter. Servera varm eller kall tillsammans med mjölk.


RSS 2.0