Lite drömmar

Jag vill ha Jan Hedhs receptböcker, kanske inte alla, men minst två eller tre till. Jag har Brödboken, helst av allt vill jag ha 277 sorters kakor, och så kanske sylt- eller tårtboken. Tre böcker från Jan Hedh hade suttit fint på min fotohylla med kokböcker.
.
Jan Hedh är konditori- och chokladmästare. Hur blir man mästare i choklad föresten och vem har rätten att utnämna någon till chokladmästare?
Hans brödbok är hur som helst jättebra och de andra jag bläddrat i verkar inte dumma de heller. Han håller kurser också, tänk vad roligt det vore att gå en kurs i choklad eller brödbakning.
.
www.janhedh.com
.
.
.


Vegansk citron- och äpplekaka

När jag hade vägarna förbi Linköping passade jag på att hälsa på min nyinflyttade syster. Syster min bjöd på kaffe och jag hade med mig en kaka så vi passade på att fika lite. Kakan var bakad utan vare sig mjölk eller ägg, men var riktigt god och saftig ändå.
.
Ugnstemperatur:
4 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mjölkfritt smör
1,5 dl hett vatten
saft från en halv citron
citronskal
.
Äppleklyftor vända i kanel och socker
.
Kokos till formen
.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker i en skål. Smält smöret, tillsätt vatten och saft från citronen, rör samman med mjölblandningen.
Häll smeten i en form som är smörad och täckt med kokos.
Vänd äppelskivor i kanel och socker och tryck ned i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen. Stjälp upp och låt svalna.
.
.
Lite vaniljsås till kakan passade bra.
.
.
Min systers finsmakare till katt, som får vara på bordet, fick också smaka på kakan och den verkade vara till belåtenenhet hos henne också.
.

Kakor med Nonstop

Dessa kakor bakade jag till min gubbe eftersom han älskar godis och i synnerhet Nonstop, vilket för mig är obegripligt. Nonstop är trots allt bara mjölkchoklad i ett lite mer färgglatt och lite dyrare format. Men eftersom min tillkommande är söt och rar så får han sina chokladlinser.
.
Jag fick det här receptet av min kära kollega hemkunskapslärarinnan, vart hon har hittat det vet jag inte så jag lägger inte upp receptet. Hon kallar dem för kompiskakor. Jag provade att googla lite halvhjärtat men fick inte upp rätt recept. De var hur som haver mycket goda och stora kakor. Vackert färgglada var de också förstås.
.
.
Notera att kakorna serverades på ett av mina fat med Boråsmotiv, det gjorde upplevelsen av kakorna än mer komplett.

Mera mousse

Mouse är förmodligen den ultimata efterrätten. Det passar vanliga människor (dvs. vegetarianer som mig), köttätare, veganer, och lchf:are. Det enda man behöver göra är att variera grädde och sockermängd beroende på vem som ska bjudas.
.
På Mikaels födelsedag gjorde jag mousse på mörk choklad och med rårörda hallon till. En klick grädde och lite mynta passade bra till.
.
Precis som tidigare är moussen gjord på två äggulor, 2 dl grädde och 100 g choklad. Jag gjorde dessutom en vegansk variant på enbart sojagrädde och choklad, den var nog också god för den försvann ganska fort.
.

Födelsedagstårta

I fredags fyllde min sambo 26 år, vilket firades med middag tillsammans med min syster och en kompis till Mikael. På lördagen kom hans föräldrar, farmor, mormor och syster på födelsedagsfika. Efter presentöppnande och kattklappande bjöd vi på kaffe, kaka och tårta.
.
Tårtan var gjord på sockerkaksbotten och med en fyllning av mjölkchokladmousse och rårörda hallon och blåbär. Den var täck med grädde som var färgad lite lila av saften från bären. Dekorationerna bestod av Noblesse, riven choklad, röda marsipanrosor och myntablad.
.
.
.
.
Tårtan blev väldigt god och det var en bra fyllning, inte alls tråkig eller torr, som det kan bli ibland. Jag hade gärna haft i banan men min sambo är inte så förtjust i det så därför blev det hallon och blåbär, vilket också fungerade bra.
.
Den rivna chokladen var lite besvärlig, av någon anledning flög det mesta av spånen iväg när jag lyfte på rivjärnet och jag fick choklad över mig och i hela köket. Någon naturvetare kan kanske förklara det för mig.
.
Trots små missöden på vägen, bland annat flygande choklad samt en glömd ingrediens i sockerkakan, är det väldigt roligt att baka tårta. Jag önskar att man kunde fylla år lite oftare så att man fick fler ursäkter.

Mikaels dravbröd

Det här brödet kan jag inte ta åt mig äran av, för det har min sambo bakat. Visserligen utgick han från ett av mina recept men han lade till och tog bort såpass att det blev ett nytt. Mycket gott och mycket saftigt, det senare tack vare dravet som har en tendens att ge ett mumsigt inkråm.
.
Vi åt brödet till soppa med lax och grönsaker.
.
.
Ugnstemperatur: 225ºC
.
50 g jäst 
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk kummin
lite hackade hasselnötter.
3 msk olja
2 msk sirap
1 msk honung
1 ägg
3-4 dl drav (Malt från korn och vete.)
15-20 dl rågsikt, kanske mer.
.
Garnering:
Mjöl
.
Dela jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, kummin, sirap, ägg, drav och mjöl. Arbeta in mjölet ordentligt tills degen känns torr och smidig. Låt jäsa 45 min.
Tag upp degen, tillsätt mer mjöl vid behov. 
Dela degen i 16 bitar och forma varje bit till en rund fralla, låt jäsa 30 min på plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
Låt svalna på galler.
.
Det är så mysigt när min sambo pysslar i köket. Nu ska vi fortsätta lördagskvällen med att titta på Lost och kanske ta en liten whisky.

Mjölkchokladmousse med hallon

Om jag skulle vara med i programmet Halv åtta hos mig skulle jag bjuda på någon form av mousse till efterrätt. Alla som följer Halv åtta hos mig vet dock att vegetarianerna aldrig vinner, så jag kommer inte att vara med. Inte för att jag är särskilt vinstsugen utan för att jag inte har lust att anstränga mig för inskränkta köttätare. Alla köttätare är naturligtvis inte inskränkta, men ganska många är. Mousse är hur som helst så väldigt gott, enkelt och fint. Så om jag skulle vara med, skulle jag bjuda på det.
.
.
Ni som tror att man måste slafsa med svindelar och dylikt slaktavfall för att göra mumsig mousse kan sluta tro det. Grädde och ägg kommer man tillräckligt långt med. Gelatin ger bara en otäck och ledsen känsla.
.
100 g mjölkchoklad
2 dl grädde
2 äggulor
50 g mjölkchoklad
50 g hallon
.
Smält 100 g mjölkchoklad över vattenbad och vispa grädden hårt.
Vispa sönder äggulorna och häll ner chokladen under kraftig omrörning. Blanda ner grädden i chokladsmeten, börja med lite och öka sedan.
Hacka 50 g mjölkchoklad och blanda i smeten.
Varva mosade hallon och mousse i fyra serveringsglas, alternativt whiskyglas om man inte har något bättre.
Moussen kan med fördel stå i kylen någon timme.

Vegetariska kroppkakor

För någon helg sedan provade jag att göra kroppkakor, något som jag aldrig lagat eller ätit tidigare, vad jag kan minnas i alla fall. Kroppkakor verkar vara en sådan sak som folk antingen hatar eller älskar, ungefär som surströmming eller oliver. Av den anledningen kände jag att jag borde prova.
.
Det var inte särskilt svårt. Potatis skulle kokas, mosas och blandas med mjöl. Efter lite knådande och rullande skulle man pilla in lite fyllningen i klumpen av potatisdeg, i mitt fall bestod fyllningen av fetaost, kryddor och lök. Slutligen skulle klumparna kokas och sedan förtäras tillsammans med smörstekta kantareller och lingonsylt. Det var mycket mumsigt.
.
Själva degen påminde om Gnocchi, som jag inte heller lagat men ätit på restaurang flera gånger. Gnocchi i sig påminner om pasta, kanske är det pasta. Pasta i klumpform. Kroppkakorna påminde dock inte särskilt mycket om pasta.
.

RSS 2.0