Borsjtj

Borsjtj är en rysk soppa gjord på främst rödbetor, jag tror att den dessutom ska innehålla någon form av kött, då jag inte sysslar med sådan kost bryr jag mig dock inte nämnvärt utan går enbart på grönsakerna. Kött är dessutom överflödigt, soppan blir god nog så det räcker och blir över. Det tar lite tid att skala, strimla, riva och koka alla grönsaker, men å andra sidan kan man göra ganska mycket soppa och frysa in i mindre portioner, bra att ha när man inte hinner laga lunch någon dag.

1 gul lök
4 msk smör
350 g färska, strimlade rödbetor
samt 1 färsk riven rödbeta.
1 strimlad morrot
3 skivade selleristjälkar
2 tomater, urkänade och hackade
1½ liter grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
115 g vitkål
1½ dl creme fraiche att toppa med

Skär löken i tunna ringar och fräs under omrörning i fem minuter, tillsätt strimlade rödbetor, morot, selleri och tomater, fräs i ytterligare fem minuter.
Blanda ner buljong, socker, vinäger och låt sjuda i 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt därefter vitkål och låt soppan småkoka i tio minuter, rör ner den rivna rödbetan och koka i ytterligare tio minuter.
Häll upp soppan och toppa med en klick creme fraiche och lite dill.
Servera med bröd.

Man behöver inte strimla grönsakerna jättefint, det gjorde inte jag, men ju grövre strimlor deso längre koktid.


Pumpalykta

Den här fina lyktan gjorde jag och min sambo förra helgen. Den fick stå på vardagsrumsbordet och lysa men tyvärr höll den inte så länge, nu ligger den ute i trädgården. Våra grannars pumpa lyser fortfarande efter över en vecka och jag funderar på om den är av plast eller något. Vår var hur som helst av riktig pumpa, kärnorna rostade jag och pumpaköttet gjorde jag paj av.


Vantar med hålvarvskant

Det här är mina första vantar, stickade i rättstickning och med en liten kant längst ner på vanten. Vågorna gör man genom att först sticka ett par varv rätstickning, därefter ett varv med hål och sedan ytterligare några varv rättstickning, den första biten rätstickning vikar man sedan in i vanten, och kanten blir mitt på hålvarvet. De är sköna men inte så varma så jag behöver nog sticka något tjockare till vintern. Dessa passar bäst till höst och vår skulle jag tro.



Jag trodde att det skulle vara svårare att sticka vantar än vad det visade sig vara, det enda knepiga var att förstå sig på hålvarvskanten och tummen, men efter att ha gjort det en gång var det inte särskilt komplicerat.


Stickat och tovat

Som jag skrev i några inlägg tidigare har jag börjat en kurs i stickning. Kursen är mer än halvvägs och jag har stickat två par sockar, ett par vantar och lite mindre projekt. Förhoppningsvis ska jag hinna sticka en luva innan kursen slutar. Det blir ganska mycket stickning för tillfället, jag skulle nästan kunna påstå att stickningen har tagit över bakningen, vi får se hur länge det håller i sig dock.

Nästan varje kurstillfälle har vår ledare lite tips åt oss, en kväll berättade hon om tovning och det tyckte jag verkade roligt så jag provade detta ganska snart. Man stickar först någonting i ren ull, därefter tvättar man det i tvättmaskin och då blir det man stickade tovat, krymper lite gör det också.







RSS 2.0