Hembryggeri på Haga

Sedan en tid tillbaka har en idé om ölbryggning varit på tapeten, framförallt på min sambos tapet, men jag är som bekant inte den som säger nej till extra pyssel i köket. Förra lördagen satte vi tankarna i verket och ägnade oss åt malt, humle, jäst och vatten, hela dagen.

Processen började tidigare den veckan då min sambo bar hem våra beställda råvaror, 12 kilo vägde paketet, mest beroende på kvarnen som skymtar till höger. Varorna kommer från Humlegården http://shop.humle.se/se/



Det hemmagjorda mäskkärlet är tillverkat av en klassisk kylväska, en tapp, några muttrar samt ett nät som man egentligen använder i bilvård.
 
                         

Efter att ha rengjort mäskkärlet med kokande vatten fortsatte vi med att värma upp vatten till en temperatur av ungefär 72°C. Den stora grytan, som egentligen är en gammal konserveringsgryta, hittade vi på Nostalgiladan för ett tag sedan http://nostalgiladan.se/



Med hjälp av vår nyinköpta kvarn malde vi vetemalt och kornmalt, vilket senare hamnade i mäskkärlet i väntan på det varma vattnet.

                 

Efter att vi hällt i vattnet över vetemalten och kornmalten stod den och bubblade en god stund, därefter fick mäsken stå och arbeta för sig själv medan bryggarna åt lunch och rengjorde jäskärlet.



Efter en dryg timme lakade vi ur mäsken, kvar i mäskkärlet fick vi drav och i den stora grytan hamnade vätskan som i och med urlakningen kallas vört.

                         

Vörten fick sedan koka tillsammans med humle. Därefter gällde rask nedkylning till rumstemperatur, vilket tyvärr inte gick så raskt som vi hade önskat. 

                     


När vörten äntligen nått rätt temperatur dekanterade vi vätskan ned till jäskärlet, slängde i lite förkultur (jäst) och lämnade sedan glasballongen (ovan nämnda jäskärl), med vörten att stå och bubbla i fred. Trots en del små missar under processen hoppas vi att vörten jäser ordentligt och så småningom övergår i öl.





 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0