Indisk afton

Sedan ett par veckor tillbaka har jag och några vänner underhållit oss med att en gång i veckan bjuda varandra på god mat och trevliggt sällskap. Efter två veckor med utmärkta teman som "BBQ" och "Världens religioner i urval" kom turen till mig och eftersom jag för tillfället har snöat in mig på Indien fick temat bli av den karaktären. Veckans bjudning blev således en indisk afton, tyvärr utan indisk musik och dansande flickor, men det gick bra ändå.

Såhär såg menyn ut för kvällen, eftersom alla gäster läser religion ger namnet på rätterna en glimt av Trimurti.

Förrätt:
Brahmas kryddiga knytten
Svala nöt- och grönsakssamosas, serveras med mango chutney, yoghurt och ruccolasallad.

Huvudrätt:
Vishnus gula gryta
Krämig grönsaksgryta med smak av kokos och indiska kryddor, serveras med ris och bröd.

Efterrätt:
Shivas sista frestelse
Rispudding med spår av torkad frukt och mandel, toppad med jordgubbssås.

Nöt- och grönsakssamosas

   3 potatisar
   1,5 dl g djupfrysta ärtor
   1 gul lök
   en bit 2,5 cm färsk ingefära
   1 vitlöksklyfta
   1 tsk garam masala
   2 tsk röd currypasta
   ½ tsk malen spiskummin
   2 tsk citronsaft
   60 g osaltade cashewnötter
   solrosolja till stekning och fritering
   salt
   yoghurt, mango chutney, ruccola och färsk koriander till servering
Deg:
   
3,5 dl vetemjöl
   60 g smör
   6 msk varm mjölk

Tärna potatisen och låt den koka i lättsaltat vatten i fem minuter, tillsätt ärtorna och låt koka ytterligare 4 minuter. Fräs lök, potatis, ärtor, hackad ingefära, vitlök och kryddor, rör ner citronsaft och stek i ett par minuter. Dra stekpannan från plattan, mosa potatisen något, smaka av med salt och låt svalna.

Förbered degen, häll mjölet i en bunke, smula ner margarinet och fördela det med fingertopparna, häll över varm mjölk och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 7 delar, rulla delarna till kulor och kavla sedan ut detta till rundlar, ungefär 15 cm i dm. Dela varje rundel på mitten så att en halvcirkel bildas.

Fördela grönsaksblandningen jämt över halvrundlarnas ena hörn, spara en tom kant runt blandningen, fukta denna med vatten och vik över den tomma delen av halvrundeln. En liten trekant blidas. Se till att nypa åt ordentligt om kanterna. Hetta upp olja i en panna, vänta tills oljan har nått 180°C och stek samosas, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Vänd dem ett par gånger. Servera varma eller kalla, tillsammans med yoghurt, mango chutney, ruccola och färsk koriander.



Krämig grönsaksgryta

   1 gul lök
   2 tsk mald spiskummin
   2 msk mald koriander
   1 tsk mald gurkmeja
   en bit, 2,5 cm färsk ingefära
   2 vitlöksklyftor
   400 g krossade tomater
   3 dl kokosmjölk
   1 litet blomkålshuvud
   1 zucchini
   2 morrötter
   1 potatis
   400 g konserverade kikärtor
   1,5 dl creme fraiche
   2 msk mango chutney
salt och peppar
färsk koriander till garnering

Fräs lök mjuk tillsammans med spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära och vitlök. Tillsätt de krossade tomaterna och kokosmjölken, blanda väl och tillsätt därefter blomkål, zucchini, morrötter, tärnad potatis och kikärtor. Smaka av med salt och låt sjuda i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Rör ner yoghurt, mango chutney och hetta upp försiktigt utan att låta det koka. Servera med ris och garnera med färsk koriander.


Rispudding med torkad frukt

   6 dl mjölk
   1,5 dl grötris
   1 kanelstång
   40 g socker
   25 g russin
   25 g torkade aprikoser
   1 uppvispat ägg
   5 msk matlagningsgrädde
   15 g smör
   mandelspån
   riven muskot
   jordgubbar och eventuellt mjölk till servering

Koka upp mjölk, ris och kanel i en tjockbotnad gryta, sänk därefter värmen och låt sjuda i 25 minuter eller tills riskornen är mjuka, rör om ofta.
Dra kastrullen från värmen, släng kanelstången och rör därefter ner russin, aprikoser, ägg, grädde och smör. Häll blandningen i en ugnssäker form, strö över mandelspån och riven muskot. Grädda puddingen i 180°C i 25-30 minuter. Servera varmt med mosade jordgubbar, sylt, grädde eller mjölk.




Kommentarer
Postat av: Sara

Åh vad bra att du har lagt upp recepten nu! Det blir att göra grytan nästa vecka, mums!

2009-05-14 @ 11:27:21
Postat av: Therés Johansson

VAd roligt att ni verkade tycka om maten :)

2009-05-15 @ 11:29:50
URL: http://bakomfoten.blogg.se/
Postat av: evelina

Jag kan intyga att maten är väldigt god.

Jag ska med göra grytan snart, men samosastjosan ska jag nog göra redan i helgen.

Tack för en god middag!

2009-05-19 @ 17:13:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0