Formbröd

Det här är ytterligare ett bröd som bakats med hjälp av grundreceptet på bröd (5, dl vätska, 50 g jäst) samt lite improvisation. Den här gången blev det mycket graham och havregryn i degen. Resultatet blev bra även om jag föredrar lite grövre bröd. Dock är jag mycket nöjd med mina nya brödformar, bröden blev riktigt höga och fina.

Ugnstemperatur: 200°C
   50 g jäst
   5 dl vatten
   3 msk olja
   1 tsk salt
   1 tsk spiskummin
   3 msk brödsirap
   5 dl grahamsmjöl
   2 dl havregryn
   ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, värm vätskan till fingervärme och häll lite över jästen. Lös upp jästen och häll därefter över resten av vätskan. Tillsätt olja, salt, spiskummin, sirap grahamsmjölet, havregrynen och nästan allt vetemjöl. Bearbeta degen tills den blir smidig och slutar kladda, tillsätt mer mjöl vid behov. Låt degen jäsa 30 min under bakduk på en varm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lite till, dela därefter degen i två delar och forma dessa till avlånga limpor. Lägg limporna på plåtar eller i bakformar och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen, i ungefär 30 minuter. Låt svalna på galler, utan bakduk.


   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0