Bondbröd

Idag har jag bakat bröd igen. Min sambo tycker att jag bakar för mycket, jag har dock insett att det inte är däri problemet ligger, det är snarare så att vi har en på tok för liten frys. Dagens verk blev två limpor bondbröd, ett mellanljust bröd med knaprig yta. Bröden blev fina men jag misslyckades lite när jag skårade dem, men det gör inte så mycket. I det ursprungliga receptet ingick inte sirap och dessutom skulle det bara vara 25 g jäst, men jäst är bra och sirap är gott så jag la till lite, och resultatet blev bra ändå.

Efter att ha bakat bröden kunde jag inte låta bli att räkna efter vad de hade kostat mig. Efter lite överslagsräkning kom jag fram till att dessa bondbröd kostar ungefär 5,75 kr/limpan, och då var jag ganska sträng i min uträkning. Det tål att tänkas på nästa gång man köper en påse bröd för 25 kr. Visserligen blir mina limpor något mindre än butikernas, men jag tror ändå att man sparar några kronor på att baka eget bröd.

Ugnstemperatur: 200°C
   5 dl vatten
   2 msk olja
   2 msk sirap
   50 g jäst
   2 tsk salt
   4 dl rågsikt
   ca 9 dl ljust lantbrödsmjöl

Värm vattnet till 37°C och tillsätt oljan. SMula jästen i en buke och häll över lite av degvätskan, lös jästen och häll därefter i resterande vätska, sirapen, saltet och det mesta av mjölet. Bearbeta degen tills den känns smidig, strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäck i en timme.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och bearbeta den ytterligare en stund. Dela degen i två bitar och forma dessa till knubbiga limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite rågsikt. Låt bröden jäsa utan bakduk till dubbel storlek, ungefär 30 min. Skåra de färdigjästa bröden med en vass kniv och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i 30-35 min.



Kommentarer
Postat av: Anna

Svar: Bakoholic :D

2009-03-26 @ 15:34:34
URL: http://annaali.blogg.se/
Postat av: Daniella

Gott med nybakat!:)

2009-03-26 @ 15:36:21
URL: http://deniella.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0