Minitemlor
Fettisdagen är inte här ännu på några dagar men jag och min syster är otåliga och orkar inte vänta tills dess, så vi bakade semlor idag. Receptet nedan är grundreceptet men jag och min syster gjorde några små ändringar. Vi struntade i komjölken och valde istället sojamjölk, margarinet byttes mot mjölkfritt sådant och ägget och hjorthornssaltet uteblev helt. Min syster garnerade dessutom sina semlor med vegansk grädde, jag och min sambo var för trångsynta för detta steg och valde istället vanlig Milda visp.
Semlorna blev väldigt goda trots att de till största del var veganska, man kan tro att det uteblivna ägget skulle göra bullarna kompakta men de blev riktigt fina och luftiga. Jag och syster min valde att göra minisemlor eftersom man då kan äta några fler. Den stora bilden nedan visar syster i full färd med att smaka av de små semlorna.
Ugnstemperatu: 250°C
100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
grädde
inkråm
Garnering:
vispgrädde
florsocker
Smält matfettet och häll i mjölken, värm till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt socker, salt, degspad och ägg. Blanda i Hjorthornssalt och mjöl, knåda degen tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ytterligare, baka därefter ut ca 30 runda bullar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i minst 30 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem därefter i 8-10 min. Låt bullarna svalna.
Skär av toppen och gröp ur inkråmet ur bullarna.
Rör samman mandelmassa, inkråm och lite vispgrädde till en smidig smet, fyll semlorna med smeten. Klicka vispgrädde på de fyllda bullarna, lägg på topparna och sikta florsocker över de färdiga semlorna.
Semlorna blev väldigt goda trots att de till största del var veganska, man kan tro att det uteblivna ägget skulle göra bullarna kompakta men de blev riktigt fina och luftiga. Jag och syster min valde att göra minisemlor eftersom man då kan äta några fler. Den stora bilden nedan visar syster i full färd med att smaka av de små semlorna.
Ugnstemperatu: 250°C
100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
grädde
inkråm
Garnering:
vispgrädde
florsocker
Smält matfettet och häll i mjölken, värm till 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt socker, salt, degspad och ägg. Blanda i Hjorthornssalt och mjöl, knåda degen tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ytterligare, baka därefter ut ca 30 runda bullar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i minst 30 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem därefter i 8-10 min. Låt bullarna svalna.
Skär av toppen och gröp ur inkråmet ur bullarna.
Rör samman mandelmassa, inkråm och lite vispgrädde till en smidig smet, fyll semlorna med smeten. Klicka vispgrädde på de fyllda bullarna, lägg på topparna och sikta florsocker över de färdiga semlorna.
Kommentarer
Postat av: Jenny
fiiiiina temlor! Mums :)
Postat av: Lovisa
Mums! Inkråmet är godast.
Trackback